ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: ΑΠΕ

Ν. Μηταράκης: Ανίκανος ο ΣΥΡΙΖΑ να χορηγήσει παροχές υγείας στους πρόσφυγες

Ο υφ. Εργασίας Νότης Μηταράκης δήλωσε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε ανίκανη να οργανώσει σωστά την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Ερμηνευτική εγκύκλιο με οδηγίες προς τα ΚΕΠ και τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για τη διαδικασία χορήγησης ΑΜΚΑ εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, δίνονται οδηγίες σχετικά με τις κατηγορίες φυσικών προσώπων που, βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, μπορούν να βγάλουν ΑΜΚΑ, καθώς και τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα που πρέπει αυτοί να διαθέτουν. Επίσης, διευκρινίζεται ότι θα ακολουθήσει και συμπληρωματική εγκύκλιος των τριών συναρμόδιων υπουργείων (Εργασίας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη), που θα εξειδικεύουν τα ζητήματα χορήγησης ΑΜΚΑ σε άτομα που έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου ή διεθνούς προστασίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «οι δύο αυτές εγκύκλιοι (η εκδοθείσα και η συμπληρωματική) έρχονται σε αντικατάσταση της υπ. αριθμ. ΩΧΟΧ465Θ1Ω-Ρ3Τ εγκυκλίου, η οποία προέβλεπε ουσιαστικά τη χορήγηση ΑΜΚΑ, αδιακρίτως και χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η έλλειψη οδηγιών και κατευθύνσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε οδηγήσει σε ουσιαστικό αδιέξοδο τη διαδικασία, με τα ΚΕΠ να απέχουν από τον προηγούμενο Μάιο από την έκδοση ΑΜΚΑ για όλους».

Ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο ΑΜΚΑ είναι ο ισόβιος αριθμός εργασιακής και υγειονομικής ταυτοποίησης όλων των ανθρώπων που εργάζονται και διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε αυτό το δικαίωμα, στάθηκε ανίκανος να οργανώσει σωστά την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Και εξαιτίας αυτής της ανικανότητας, στράφηκε στην εύκολη λύση: την ουσιαστικά άνευ όρων χορήγηση ΑΜΚΑ προς όλους, δίνοντας, με το ισχύον πλαίσιο, αυτόματη και ισόβια πρόσβαση σε όλους στην εργασία και στα κοινωνικά επιδόματα (επίδομα ανεργίας, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κ.ά.) και δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Τίποτα από τα δύο δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο, πολύ περισσότερο δεν συμβαίνει στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτήν την επικίνδυνη και βλαπτική εγκύκλιο ακύρωσε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων μας. Εμείς προχωράμε αποφασιστικά. Δώσαμε σαφείς οδηγίες στα ΚΕΠ και στον ΕΦΚΑ για το πώς γίνεται η χορήγηση ΑΜΚΑ στα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται είτε μόνιμα ή προσωρινά και νόμιμα στη χώρα. Θα ακολουθήσουν άμεσα νέες οδηγίες από όλα τα συναρμόδια υπουργεία, που θα αφορούν, όσους βρίσκονται προσωρινά στη χώρα και έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου. Και προχωράμε με αλλαγή και εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τον ΑΜΚΑ, αλλά και παρεμβάσεις στον τρόπο που οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στην εργασία. Δίνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα μας έχει κανόνες και διαδικασίες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Σφοδρά πυρά κατά φον ντερ Λάιεν για τη συμφωνία Mercosur

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη φον ντερ Λάιεν για παραβίαση θεσμών με την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ–Mercosur και ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετηθεί για τις επιπτώσεις στους Έλληνες αγρότες.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδήλωση για τον Ν. Πλουμπίδη στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Κ. Αρβανίτη

Το Ευρωκοινοβούλιο θα τιμήσει τη μνήμη του Νίκου Πλουμπίδη, προβάλλοντας το ντοκιμαντέρ «Ο Κόκκινος Δάσκαλος» στις 4/3/2026, με συζήτηση μετά την προβολή για τα μαθήματα της μετεμφυλιακής Ελλάδας.
ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η καταδίκη για Predator ανοίγει τον φάκελο των υποκλοπών

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαιρετίζει την καταδίκη τεσσάρων επιχειρηματιών για το σκάνδαλο Predator, ζητώντας πλήρη διαλεύκανση και απαντήσεις από την κυβέρνηση για πιθανή εμπλοκή στελεχών της και συγκάλυψη του σκανδάλου παρακολουθήσεων.