ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μεγάλη κάμψη πωλήσεων στην ένδυση κατά το πρώτο δίμηνο του έτους

Τα έσοδα σε ένδυση και κλωστοϋφαντουργία έπεσαν κατά 28%, με μείωση κατά 35% στις πωλήσεις εσωτερικού και πτώση κατά 19% στις εξαγωγές.

Συνεχίστηκε και κατά το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους η κάμψη πωλήσεων και εξαγωγών της αλυσίδας ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας στην χώρα μας, στον απόηχο της πανδημίας

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Έτοιμου Ενδύματος, μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην εγχώρια αγορά αφού τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά στο μεγαλύτερο διάστημα του διμήνου. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών συνολικά σημείωσε μείωση 28%, ενώ πιο συγκεκριμένα στην εγχώρια αγορά η μείωση ανήλθε σε 35% και οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση 19%.

Η συνολική αξία των εξαγωγών της αλυσίδας ένδυσης κλωστοϋφαντουργίας το πρώτο δίμηνο του 2021 ανήλθε σε 301 εκατ. ευρώ έναντι 372 εκατ. το 2020, καταγράφοντας υποχώρηση 19%. Η ένδυση παρουσίασε την μεγαλύτερη απώλεια, συνολικού ύψους 30%, ενώ οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας μειώθηκαν κατά 7%.

Μεγάλη ήταν επίσης η μείωση στις εισαγωγές, οι οποίες για το σύνολο της αλυσίδας κατέγραψαν πτώση 29%, με την αξία τους να διαμορφώνεται σε 370 εκατ ευρώ το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι 520 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Τέλος, η επιμέρους μείωση των εισαγωγών ενδυμάτων άγγιξε το 34%, ενώ της κλωστοϋφαντουργίας το 13%, συγκριτικά με πέρσι.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η πανδημία δίνει χρυσή ευκαιρία στην ελληνική κλωστοϋφαντουργία

Αναβαθμίζεται ο κλάδος από την ΕΕ στους 14 σημαντικότερους, ενώ οι Ευρωπαίοι retailers αλλάζουν πολιτική προμηθειών και απομακρύνονται από την Ασία. Δυναμική ανάκαμψη στο 5μηνο με μεγάλη αύξηση εξαγωγών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ευκαιρία παραγωγικής αναγέννησης της ελληνικής βιομηχανίας ένδυσης

Μεγάλοι όμιλοι μεταφέρουν την παραγωγή από την Ασία στην Ευρώπη και οι ελληνικές μονάδες διατηρούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα ποιοτικά ενδύματα, ενώ ενεργοποιείται το υποστηρικτικό πρόγραμμα Blueprint.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» έως και 40% το 2020 στον τζίρο ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας

Το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου καταγράφεται μείωση πωλήσεων χονδρικής 30%, λιανικής 17% και εξαγωγών κατά 23%. Στο 20 - 30% τη αντίστοιχης περυσινής περιόδου θα πέσει ο τζίρος του τελευταίου διμήνου.