ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Zavvos, ypourgeio oikonomikon, vouli
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Ζαββός: Δεν θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. τα νέα «κόκκινα» δάνεια

Ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε πως στους επόμενους 18 μήνες τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών θα έχουν πέσει σε μονοψήφιο αριθμό και θα ανοίξει ο δρόμος για την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Τεράστιας οικονομικής σημασίας, τόσο για τη σταθερότητα και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος σε περιόδους κρίσεων, όσο και για την προστασία των καταθετών και την καλύτερη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, χαρακτήρισε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, το νομοσχέδιο που εναρμονίζει την ελληνική με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σχετικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις χρηματοδοτικές και χρηματοοικονομικές εταιρείες.

Έμφαση έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, στη δυνατότητα που δίνεται στις τράπεζες «να αναπτυχθούν και να διαχειριστούν πλέον καλύτερα τα αναπτυξιακά τους προγράμματα», ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα «κόκκινα δάνεια», κάνοντας λόγο για «πλήρως διαχειρίσιμη κατάσταση» και εκτιμώντας ότι τον επόμενο ενάμιση χρόνο, δεν θα ξεπεράσουν τα 4 με 5 δισ. ευρώ. «Η αλήθεια για τα κόκκινα δάνεια, με βάση τα στοιχεία που έχουμε από τις τράπεζες, είναι ότι ενδεχόμενη φουρνιά νέων «κόκκινων δανείων, δεν θα ξεπερνά τα 4 με 5 δισ. ευρώ» δήλωσε ο υφυπουργός. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πλήρως διαχειρίσιμη κατάσταση και αυτό σημαίνει ότι τους επόμενους 18 μήνες, στις συστημικές τράπεζες θα έχουν φτάσει σε μονοψήφιο αριθμό τα δάνεια τους. Αυτό ανοίγει στις τράπεζες, το δρόμο να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, δηλαδή τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε. 

Ο υφυπουργός Οικονομικών μίλησε για «σημαντικές προσαρμογές της ελληνικής νομοθεσίας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, κατά την οποία αναμένονται να φθάσουν τεράστιοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης»

«Θωρακίζουμε τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, για να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ανθεκτικό σε νέους 'σεισμούς' οικονομικών κρίσεων. Οι νέες διατάξεις δίνουν τη δυνατότητα στις τράπεζες να κινούνται χωρίς εμπόδια», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε: «Μεταφέρουμε στην ελληνική νομοθεσία και στην ελληνική έννομη τάξη, δύο σημαντικούς αρμούς του ενιαίου ευρωπαϊκού εγχειρίδιου. Ενισχύουμε την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος ώστε να χειρίζεται καλύτερα τους κλυδωνισμούς και να χρηματοδοτούν καλύτερα την πραγματική οικονομία και εξασφαλίζουμε την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ώστε να ανταποκρίνονται σε περιόδους που υπάρχουν συστημικές κρίσεις».  

«Με τις νέες διατάξεις ενισχύονται περαιτέρω τα κεφάλαια των τραπεζών, ώστε σε περίπτωση κρίσης να μην υπάρξει προσφυγή σε κεφάλαια του Δημοσίου. Δίνεται δηλαδή μια μεγαλύτερη ενίσχυση, η οποία αφορά το κεφαλαιακό μαξιλάρι που πρέπει οι ευρωπαϊκές τράπεζες να χτίσουν», διευκρίνισε ο κ. Ζαββός και συνέχισε: «Ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση προχωρά με γρήγορες ταχύτητες τις μεταρρυθμίσεις, είναι γιατί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται επειγόντως να μεταφέρει έγκαιρα και αποτελεσματικά τους τεράστιους πόρους που θα έρθουν στην ελληνική οικονομία. Και οι τράπεζες είναι οι μόνες που έχουν την τεχνογνωσία και θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να χρηματοδοτηθούν, όχι μόνο οι βιώσιμοι πελάτες, αλλά και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τα έχουν ανάγκη».  

«Μόνο μέσω αυτής της μεθόδου λοιπόν που ακολουθεί η κυβέρνηση, η οποία έχει υποβάλει το καλύτερο σχέδιο για την απορρόφηση κοινοτικών πόρων, μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της οικονομίας», κατέληξε ο κ. Ζαββός. 

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, η επεξεργασία του οποίου άρχισε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν, ενώ το ΚΚΕ, δήλωσε ότι καταψηφίζει

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαγραφές δανείων μέχρι 78% από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων

Ξεπερνά τα 32 δισ. το ποσό των δανείων που έχουν ρυθμιστεί από τον Ιούλιο 2019 έως τον Σεπτέμβριο 2021. Αναδιαρθρώσεις με μεγάλη μείωση δόσης και μερική διαγραφή δανείου επιλέγουν οι εταιρείες διαχείρισης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζαββός: Υπό έλεγχο η αύξηση «κόκκινων» δανείων λόγω της πανδημίας

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για την αύξηση των κόκκινων δανείων, λόγω της πανδημίας και όσα δημιουργηθούν, δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 4 ή 5 δισ. ευρώ.
Zavvos, ypourgeio oikonomikon, vouli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζαββός: Στόχος ο μονοψήφιος αριθμός κόκκινων δανείων στο τέλος του 2022

«Στο πλαίσιο αυτό της τραπεζικής ενίσχυσης, κινούνται και οι διατάξεις του σχεδίου νόμου για το ΤΧΣ, καθώς ενισχύουν την ικανότητα των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων», ανέφερε ο κ. Ζαββός.