ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Έκρηξη» 30% στις επενδύσεις το 2022, άλμα ανάπτυξης με ρυθμό 6,2%

Ένα χρόνο αργότερα η μεγάλη επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών, σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις του υπ. Οικονομικών. Στόχος η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία και η μείωση των στόχων για πλεονάσματα.

«Φυγή προς τα εμπρός» για τη μεγάλη ανατροπή στην οικονομία από το επόμενο έτος με πρωτόγνωρο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 6,2%, απελευθέρωση της χώρας από το στενό κορσέ της ενισχυμένης εποπτείας, διαχειρίσιμα πρωτογενή πλεονάσματα και επαναφορά των κρατικών ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα συνιστούν τους πυλώνες του κυβερνητικού σχεδίου για την επόμενη ημέρα.

Ωστόσο για φέτος οι στόχοι αναθεωρούνται επί τα χείρω καθώς η ζημία από την πανδημία στη πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά είναι μεγαλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις με αποτέλεσμα ο πήχης για την ανάπτυξη να τοποθετείται στο 3,6% από 4,8% ενώ το πρωτογενές έλλειμμα ανεβαίνει στο 7,2% του ΑΕΠ από 3,88% λόγω της αύξησης του λογαριασμού για τα μέτρα στήριξης στα 15 δισ. ευρώ, μετά το «κούρεμα»  της προκαταβολής του φόρου με κόστος 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας στο υπουργικό συμβούλιο οι στρατηγικοί στόχοι και οι πολιτικές δράσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι:

Ανάπτυξη μέσω επενδύσεων

Η πυροδότηση της εκρηκτικής ανάκαμψης κατά 6,2% το 2022 με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών θα προέλθει από το ιστορικό άλμα των επενδύσεων κατά 30% από 7% φέτος και αρνητικούς ρυθμούς τη προηγούμενη διετία (-4,6% το 2019 και -0,6% το 2020) ενώ σημαντική θα είναι κι η συμβολή των εξαγωγών που θα ανεβάσουν ταχύτητα και θα κινηθούν με 13,8% έναντι 10,4% φέτος. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών ποντάρει στην κινητήρια δύναμη των κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για τη διατήρηση  μετά το 2022 υψηλών ρυθμών μεταβολής στο ΑΕΠ, στο 4,1% το 2023 και στο 4,4% το 2024.

Αντίθετα από τους σχετικούς πίνακες δεν προκύπτουν αξιοσημείωτες μεταβολές στην ιδιωτική κατανάλωση καθώς από αύξηση 2,6% φέτος θα ενισχυθεί οριακά στο 2,9% το 2022 και θα κινηθεί στο 2,1% το 2023 και στο 2,8% το 2024.

Αρνητικούς ρυθμούς θα καταγράψει τα επόμενα χρόνια η δημόσια κατανάλωση προφανώς λόγω της απόσυρσης των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών (-3% το 2022, -1% το 2023 και -0,5% το 2024) ενώ φέτος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1,5% από 2,7% το 2020.

Οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών

ypoik_projections

Εποπτεία και πλεονάσματα

Η κυβέρνηση στοχεύει στην έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας τον Ιούνιο του 2022, τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, και τη μετάβαση σε καθεστώς απλής εποπτείας που εφαρμόζεται σήμερα σε Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία.

Όμως, το βάρος πέφτει στα πρωτογενή πλεονάσματα καθώς στρατηγική επιδίωξη αποτελεί η ακύρωση των δεσμεύσεων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα με βάση τη συμφωνία του 2018, έτσι ώστε να απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος για τη χρηματοδότηση φορολογικών ελαφρύνσεων και αναπτυξιακών μέτρων.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που δεν αλλάξουν οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. μέσα από τη διαπραγμάτευση που θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2022 η Ελλάδα θα πρέπει να επανέλθει στην υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το 2023 και άνω του 2% του ΑΕΠ έως το 2060. Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης θα υπάρξει ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής .

Σε ό,τι αφορά την πορεία της χώρας στις αγορές, τέλος, ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τα ελληνικά ομόλογα στο τέλος του 2022 ή το αργότερο έως το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

inflation-πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτίναξη πληθωρισμού 2% υψηλότερα στο δυσμενές σενάριο του ΥΠΟΙΚ

Στο 7,6% θα ανέβει ο πληθωρισμός το 2022 και η ανάπτυξη θα πέσει μία μονάδα χαμηλότερα, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας. Τι αναφέρει για τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.
war_ukraine_economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρένο στην ανάπτυξη, άλμα πληθωρισμού φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Έως και δύο μονάδες μπορεί να κόψουν ο πόλεμος και οι κυρώσεις από το ΑΕΠ του 2022, ενώ ανεβάζουν κατά 1 - 2% τον πληθωρισμό. Πιέσεις στον προϋπολογισμό από την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα στήριξης.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα στους ευάλωτους πριν το Πάσχα: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Το μοντέλο του επιδόματος των Χριστουγέννων που δόθηκε στους συνταξιούχους, τα άτομα με αναπηρία και τα νοικοκυριά που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.