ΓΔ: 889.67 -1.81% Τζίρος: 43.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:37:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bad_debt
Πηγή: Shutterstock

Στήνει νέο «Τειρεσία» το Δημόσιο για να καταγράφει όλες τις οφειλές

Τη συνέπεια στην πληρωμή υποχρεώσεων στο Δημόσιο, τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ θα καταγράφει το νέο ηλεκτρονικό σύστημα με στόχο την αποτροπή νέας συσσώρευσης «κόκκινων» δανείων.

«Δημόσιο Τειρεσία» για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που θα έχει κομβικό ρόλο στην παρακολούθηση του ιδιωτικού χρέους και θα χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης δρομολογεί έως το τέλος του έτους το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.  

Πρόκειται για το Γραφείο Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, που σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για την πιστοληπτική ικανότητα των οφειλετών επιχειρήσεων και ιδιωτών με βάση δεδομένα και πληροφορίες που θα συγκεντρώνει και θα λειτουργεί σαν ανάχωμα στη δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων χρεών».

Το Γραφείο θα ελέγχει το οικονομικό προφίλ κάθε οφειλέτη με βάση τη συμπεριφορά του ως προς την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του προς το Δημόσιο ,τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες και με κριτήριο τη συνέπεια στις πληρωμές θα βαθμολογεί τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ή να λάβουν τραπεζικό δάνειο.

Επίσης  θα τροφοδοτεί τις αρχές σε περιπτώσεις εξωδικαστικής ρύθμισης της οφειλής με αναλυτικά στοιχεία για το προφίλ του δανειολήπτη ώστε να είναι ξεκάθαρες από την αρχή της ρύθμισης οι οικονομικές του δυνατότητες

Στο Γραφείο Πιστοληπτικής Αξιολόγησης θα κοινοποιούνται για κάθε πολίτη ή επιχείρηση τα χρέη στο Δημόσιο από φόρους και πρόστιμα, στον ΕΦΚΑ και άλλα Ταμεία από απλήρωτες εισφορές, στους Δήμους για απλήρωτα δημοτικά τέλη, κλήσεις, στις τράπεζες για δάνεια, στη ΔΕΗ και άλλες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας για απλήρωτους λογαριασμούς, στις εταιρείες τηλεφωνίας, ίντερνετ, και ύδρευσης για απλήρωτους λογαριασμούς 

Με βάση τη διαδικασία όλα τα στοιχεία των συναλλαγών που θα συλλέγονται  θα συγκεντρώνονται σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα είναι συνδεδεμένη  σε πρώτη φάση με την ΑΑΔΕ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Το Γραφείο θα ελέγχει το ύψος των χρεών στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες καθώς και η συνέπεια στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων με βάση την οποία θα βαθμολογείται η πιστοληπτική ικανότητα από 1 έως 10. Όσο πιο υψηλός είναι ο βαθμός που θα λαμβάνει ο οφειλέτης τόσο πιο εύκολη θα είναι η ικανοποίηση  του αιτήματός του στη τράπεζα για διακανονισμό της οφειλής.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεβάζει ταχύτητες το ΥΠΟΙΚ για τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι συνεχίζει απρόσκοπτα και αδιάλειπτα την προσπάθειά του για την αντιμετώπιση του μεγάλου κοινωνικού και οικονομικού ζητήματος της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι και πόσα θα πάρουν με κουπόνια για την επιδότηση παγίων δαπανών

Μέσα στον Μάιο ενεργοποιείται το νέο πρόγραμμα των 500 εκατ. ευρώ. Επιχειρήσεις θα μπορούν να λαμβάνουν το 35% του ποσού που πήραν ως επιστρεπτέα προκαταβολή για πληρωμή φόρων - εισφορών.
clickaway-emporio-katastimata-magazia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα έχουν «κούρεμα» ενοικίων τον Μάιο

Πλήρη απαλλαγή θα έχουν οι επιχειρήσεις σε λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, μεταφορές και όσες κλείνουν λόγω περιοριστικών μέτρων. Τέλος η έκπτωση 40% αν δεν υπάρχει διακοπή λειτουργίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τελευταία εμπόδια στις Βρυξέλλες για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Προβληματίζουν τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού οι προτάσεις για κίνητρα συγχωνεύσεων, φόβοι για δημιουργία μονοπωλίων. Διαβουλεύσεις για αλλαγές πριν την επίσημη κατάθεση του σχεδίου, σήμερα, από τον Θ. Σκυλακάκη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έκρηξη» 30% στις επενδύσεις το 2022, άλμα ανάπτυξης με ρυθμό 6,2%

Ένα χρόνο αργότερα η μεγάλη επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών, σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις του υπ. Οικονομικών. Στόχος η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία και η μείωση των στόχων για πλεονάσματα.