ΓΔ: 874.26 1.26% Τζίρος: 57.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:58:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Τεχνική αξιολόγηση προσφορών για τις ταυτότητες των 500 εκατ. ευρώ

Εντός των ημερών κρίνονται οι τεχνικές παράμετροι των προσφορών από πέντε ισχυρές κοινοπραξίες, ακολουθεί το άνοιγμα οικονομικών προσφορών. Θα πληρώνουμε παράβολο 10 ευρώ με έξτρα χρέωση των φωτογραφιών.

Θέμα λίγων ημερών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ολοκλήρωση της τεχνικής αξιολόγησης των πέντε προσφορών που έχουν υποβληθεί στο διαγωνισμό των 515 εκατ. ευρώ για τις νέες ταυτότητες. Στη συνέχεια, οι όμιλοι που θα προκριθούν θα κληθούν ώστε να ανοίξουν και οι οικονομικές τους προσφορές, με στόχο εντός των προσεχών μηνών να έχει επιλεγεί ο ανάδοχος. 

Το μεγάλο έργο διεκδικούν πέντε ισχυρές κοινοπραξίες ελληνικών και ξένων εταιρειών: μια κοινοπραξία της γαλλικής Thales με την Unisystems του ομίλου Quest, η κοινοπραξία της γερμανικής Veridos με τον ΟΤΕ και την Byte, η κοινοπραξία της γαλλικής Idemia με την Neurosoft που ανήκει στον ΟΠΑΠ, η βελγική Zetes με την Space Hellas και η κοινοπραξία του ομίλου Λύκου (Austria Cards, κλπ.) με τα Γαλλικά Ταχυδρομεία.

Αρχικός στόχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που εμπλέκεται για την ψηφιακή ταυτοποίηση, ήταν να εκδοθούν οι πρώτες ταυτότητες το πρώτο εξάμηνο του 2022. 

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μορφή πιστωτικής κάρτας, θα ενσωματώνουν ηλεκτρονικό κύκλωμα (τσιπ), έγχρωμη φωτογραφία και την ψηφιακή υπογραφή του κατόχου. Επειδή θα υποστηρίζουν το τεχνολογικό πρότυπο eIDAS, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν θα λειτουργούν μόνο ως έγγραφα ταυτοποίησης αλλά και ως «κλειδιά» για συναλλαγές μέσω Διαδικτύου με το δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

Ο ανάδοχος του διαγωνισμού δεν θα αναλάβει να εκδίδει μόνο τις νέες ταυτότητες, αλλά και σειρά άλλων εντύπως ασφαλείας, από διπλώματα οδήγησης μέχρι ειδικές κάρτες για τους μετανάστες, κ.α. Πρόκειται να δαπανήσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ για να στηθεί ο τεχνολογικός εξοπλισμός σε κτίριο της Ελληνικής Αστυνομίας στη Λεωφόρο Συγγρού, αλλά και για την εγκατάσταση των απομακρυσμένων μηχανημάτων έκδοσης εντύπων ασφαλείας σε αστυνομικά τμήματα, πρεσβείες, υπουργεία (για τα διπλώματα), κ.α. 

Το κόστος του παραβόλου που θα πληρώνουν οι πολίτες για τη νέα ταυτότητα έχει οριστεί σε 10 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η χρέωση του φωτογράφου. Σε αντίθεση με πολλές χώρες του εξωτερικού, όπου οι πολίτες πάνε στην αστυνομία, βγάζουν φωτογραφία σε ειδικό χώρο, γίνεται ο έλεγχος και φεύγουν με τη νέα ταυτότητα, στην Ελλάδα αποφασίστηκε να «επιδοτηθούν» οι φωτογράφοι! Το τελικό κόστος του παραβόλου μπορεί να είναι μικρότερο αν ο ανάδοχος προσφέρει έκπτωση σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό.

Η σύμβαση θα είναι δεκαετής, με δυνατότητα παράτασης για άλλα πέντε έτη, με τον ανάδοχο να χρηματοδοτεί αρχικά την εγκατάσταση των υποδομών και στη συνέχεια να εισπράττει το παράβολο από την έκδοση νέων εντύπων ασφαλείας. Οι ελληνικές ταυτότητες βασίζονται σήμερα σε τεχνολογία της δεκαετίας του ’60, αντιγράφονται εύκολα και αποτελούν μόνιμο σημείο τριβής με διεθνείς εταίρους όπως οι ΗΠΑ. Επιτήδειοι χρησιμοποιούν πλαστές ελληνικές ταυτότητες για να εκδίδουν ελληνικά διαβατήρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα γίνει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας που έρχεται

Από την 1η Ιουλίου η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα κάνει πρεμιέρα σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ για περισσότερους από 250 εργαζομένους, με το σύστημα να αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες επιχειρήσεις.
digital transformation-texnologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύμβαση 55 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου

Το έργο που έχουν αναλάβει Uni Systems – PwC – Real Consulting θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής της χώρας, καθώς θα παρέχει σε πραγματικό χρόνο την ακριβή και εύλογη απεικόνιση της χρηματοοικονομικής κατάστασης του Δημοσίου.
Neoi, Young, Tourismos, Taxidia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Refundit: Αναγκαία η ψηφιοποίηση των αφορολόγητων τουριστικών αγορών

Όπως αναφέρει η πλατφόρμα για αφορολογήτες αγορές ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υφιστάμενου καθεστώτος που υπάρχει στην Ελλάδα για τις tax free αγορές των τουριστών θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν το τουριστικό προφίλ της χώρας.