ΓΔ: 902.91 0.80% Τζίρος: 29.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:14:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Συναλλαγές με τράπεζες χωρίς... χαρτούρα από τις δημόσιες υπηρεσίες

Για τις δυνατότητες προσκόμισης δημόσιων εγγράφων στις τράπεζες με ένα κλικ ενημερώνουν σήμερα τον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Γιάννης Στουρνάρας. Ποιες νέες ευκολίες προσφέρει το e-gov.

Για τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει στην εξυπηρέτηση των πολιτών από τις τράπεζες η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του κράτους (πλατφόρμα eGov) ενημερώνουν σήμερα (στις 16.30) τον πρωθυπουργό ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, καθώς δίνεται πλέον η δυνατότητα απλοποίησης βασικών συναλλαγών μέσα από τη νέα υπηρεσία Know-Your-Customer («Συστηθείτε»).

Η νέα υπηρεσία από την πλατφόρμα e-gov θα επιτρέψει στους συναλλασσόμενους με τις τράπεζες να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για την προσκόμιση στοιχείων, τόσο για το αρχικό άνοιγμα ενός λογαριασμού, όσο και την επικαιροποίηση που πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, με βάση τη νομοθεσία για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος. Ουσιαστικά, οι πελάτες των τραπεζών, αντί να προσκομίζουν σειρά εγγράφων από κρατικές υπηρεσίες, όπως οι εφορίες, θα μπορούν με ένα κλικ από τον υπολογιστή τους να μεταφέρουν στις τράπεζες τα στοιχεία που είναι απαραίτητα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, συμμετείχαν στην προετοιμασία της νέας υπηρεσίας από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μεριμνώντας για την ενσωμάτωσή της στις λειτουργίες των τραπεζών.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η υπηρεσία «Συστηθείτε» προσφέρει μια ψηφιακή εναλλακτική στηv προσκόμιση εγγράφων του δημοσίου, για τη βεβαίωση στοιχείων του πολίτη σε φορείς του ιδιωτικού τομέα, εφόσον απαιτείται από τη νομοθεσία.

Η χρήση της εφαρμογής eGov-KYc είναι δυνατή με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

  • Μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, στον ιστότοπο kyc.gov.gr, μόνον για την άντληση δεδομένων και τον έλεγχό τους από το φυσικό πρόσωπο καθώς και την επισκόπηση των εξουσιοδοτήσεων που έχει ήδη δώσει.
  • Μέσω χρήσης ηλεκτρονικής τραπεζικής (web banking), όπου το φυσικό πρόσωπο αναδρομολογείται στην πλατφόρμα kyc.gov.gr για την άντληση και διαβίβαση των δεδομένων στο τραπεζικό ίδρυμα στο οποίο είναι χρήστης e-banking.

Η χρήση της εφαρμογής πραγματοποιείται στα παρακάτω δύο στάδια:

  1. Στάδιο άντλησης δεδομένων: Η άντληση από τα πληροφοριακά συστήματα και τις εφαρμογές των φορέων του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  2. Στάδιο διαβίβασης δεδομένων: Η διαβίβαση κατηγοριών ή του συνόλου των δεδομένων που διαβιβάστηκαν σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της επιλογής του φυσικού προσώπου. Το στάδιο διαβίβασης δεδομένων λαμβάνει χώρα μόνο κατά την χρήση της εφαρμογής μέσω web banking.

Στόχος της δράσης eGov KYC είναι να αναπτύξει ένα ψηφιακό κανάλι μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τη διάθεση στοιχείων πολιτών όταν η ανάγκη αυτή απορρέει από την εφαρμογή νομοθετικού ή κανονιστικού πλαισίου. Η διάθεση των στοιχείων γίνεται αποκλειστικά κατόπιν της συναίνεσης του πολίτη, κάθε φορά που ζητείται πρόσβαση, με γνώμονα  την προστασία των προσωπικών δεδομένων παράλληλα με την σύγχρονη και έγκυρη διάθεση στοιχείων που συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές.

Αρχικά η δράση θα εστιάσει στα τραπεζικά ιδρύματα και τις διαδικασίες Know Your Customer - KYC που οφείλουν να ακολουθήσουν στο πλαίσιο του Anti Money Laundering - AML κανονισμού, ο οποίος απαιτεί την προσκόμιση στοιχείων σε έντυπη μορφή.

Ποια είναι τα στοιχεία που αντλούνται

Οι κατηγορίες των δεδομένων του φυσικού προσώπου αντλούνται από τα πρωτογενή μητρώα των αντίστοιχων φορέων είναι:

  • Στοιχεία ταυτότητας από το μητρώο της ΕΛΑΣ
  • Στοιχεία επικοινωνίας από το Ε.Μ.ΕΠ
  • Στοιχεία εισοδήματος από την ΑΑΔΕ
  • Στοιχεία επαγγελματικής δραστηριότητας μισθωτών του Δημοσίου Τομέα από το Υπουργείο Εσωτερικών (ΑΠΟΓΡΑΦΗ)
  • Στοιχεία επαγγελματικής δραστηριότητας απασχολούμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας Ιδιωτικού δικαίου από το Υπουργείο Εργασίας (ΕΡΓΑΝΗ)
  • Στοιχεία επαγγελματικής δραστηριότητας αυτοαπασχολούμενων από την ΑΑΔΕ

Η εγκυρότητα και η ορθότητα των στοιχείων υπόκειται στην ευθύνη των δημοσίων φορέων που είναι κατά νόμο αρμόδιοι για την τήρηση και την ενημέρωσή τους.

Στο πρώτο στάδιο εφαρμογής της, η πλατφόρμα θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την υφιστάμενη διαδικασία κατάθεσης έγχαρτων ή ψηφιακών εγγράφων και θα εξυπηρετήσει αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα που έχουν κωδικούς TAXISnet.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Απαραίτητη η αύξηση της Τρ. Πειραιώς, αντιμετωπίζονται χρόνιες αδυναμίες

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι είναι αναγκαία η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς προκειμένου, πέραν όλων των άλλων, να βελτιωθούν και τα μεγέθη της.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν στα 38,9 δισ. ευρώ τα δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 934 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ’ τριμήνου του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ζημιές 688 εκατ. ευρώ στο 9μηνο βύθισε η πανδημία τις τράπεζες

Τα λειτουργικά αποτελέσματα βελτιώθηκαν, αλλά ο διπλασιασμός των προβλέψεων για πιστωτικό κίνδυνο οδήγησε σε ζημιογόνο αποτέλεσμα. Τι προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος για τις προοπτικές της κερδοφορίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Ελλάδος: Γιατί είναι επιτακτική η ανάγκη για ίδρυση bad bank

Μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 35,8% διαπιστώνει η ΤτΕ, σημειώνοντας όμως ότι παραμένει πολύ υψηλός, ενώ μεγάλο μέρος των κεφαλαίων των τραπεζών αποτελείται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.