ΓΔ: 899.16 0.17% Τζίρος: 83.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ergasia-xatzidakis
Φώτο: Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκης

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Όλες οι αλλαγές σε χρόνο εργασίας - υπερωρίες

Επεκτείνεται και στις μικρές επιχειρήσεις χωρίς σωματεία η δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, αυξάνονται παντού οι επιτρεπόμενες υπερωρίες σε 150 ώρες το χρόνο. Περιορισμοί στις απεργίες.

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε μικρές επιχειρήσεις χωρίς σωματεία και συλλογικές συμβάσεις. Σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος παρουσίασε τις βασικές ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα μπορούν να ζητούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ενώ θα είναι άκυρες οι απολύσεις, εάν γίνονται επειδή αρνήθηκε ο εργαζόμενος πρόταση του εργοδότη για διευθέτηση.

Σύμφωνα όσα ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης, πρόκειται για μια δυνατότητα που ισχύει ήδη από το 1990, κατόπιν συλλογικής συμφωνίας. Προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία και πρόκειται για μια συνήθη πρακτική στην Ευρώπη, όπου το 54% των επιχειρήσεων προσφέρουν δυνατότητα ευελιξίας στους χρόνους έναρξης και λήξης της εργασίας, ή συσσώρευση υπερωριών, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν ως άδειες. Η Οδηγία 2019/1158 της Ε.Ε. καθιερώνει, εξάλλου, ευέλικτες μορφές απασχόλησης για γονείς και φροντιστές με ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Υπήρξαν σημαντικά παραδείγματα εφαρμογής στην Ελλάδα όλα τα προηγούμενα χρόνια (π.χ. ξενοδοχοϋπάλληλοι, επιχειρησιακές συμβάσεις), όπως τονίζει ο κ. Χατζηδάκης, ενώ η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι:

 • Αν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση ή συλλογική σύμβαση, δίνεται δυνατότητα εφαρμογής μετά από αίτηση του εργαζόμενου για συμφιλίωση οικογενειακής με επαγγελματική ζωή.
 • Κατοχυρώνεται ρητά το 8ωρο/5θημερο/40ωρο.
 • Προβλέπεται δυνατότητα 4ήμερης εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών στο πλαίσιο της διευθέτησης.
 • Ορίζεται ότι είναι άκυρη η απόλυση εργαζομένου που αρνήθηκε να συμφωνήσει διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
 • Καθιερώνεται πλαίσιο αντικειμενικών και αυστηρών ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, για την αποφυγή εργοδοτικής αυθαιρεσίας και αθέμιτου ανταγωνισμού.

Επιπλέον, ο νόμος συντομεύει το χρόνο για τα διαλείμματα των εργαζομένων, τα οποία θα χορηγούνται μετά από 4 ώρες εργασίας (αντί για 6 ώρες πριν). Η διάρκεια του διαλείμματος ορίζεται σε 15-30 λεπτά για να αποφεύγονται εργοδοτικές καταχρήσεις. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ελέγχων εργαζόμενοι που βρίσκονταν στους χώρους δουλειάς αρκετή ώρα μετά τη λήξη του ωραρίου «δικαιολογούνταν» από τον εργοδότη με το σκεπτικό ότι είχαν κάνει μεγάλο διάλειμμα στο ενδιάμεσο. Επίσης, απαγορεύεται η χορήγηση του διαλείμματος συνεχόμενου με την έναρξη ή λήξη της εργασίας.

Αυξάνονται οι επιτρεπόμενες υπερωρίες

Σε ό,τι αφορά τις υπερωρίες, με το νομοσχέδιο προβλέπεται αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών στις 150 ώρες το χρόνο και εξίσωση σε βιομηχανία και λοιπούς κλάδους, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη. Σήμερα είναι: 96 ώρες/έτος στη βιομηχανία και 120 ώρες/έτος στις μη βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, αυξάνεται η αμοιβή για τις υπερωρίες για τις οποίες δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισης. Η αμοιβή ορίζεται στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 120% (από 80%). Η ψηφιακή κάρτα εργασίας διασφαλίζει την κατοχύρωση στην πράξη του ωραρίου και των αμοιβών, καθώς θα αποκαλύπτει τις πραγματικές υπερωρίες που ως τώρα μένουν απλήρωτες. Με τη νέα ρύθμιση, υποστηρίζει ο υπουργός Εργασίας, καλύπτονται οι επιχειρηματικές ανάγκες, αυξάνεται το εισόδημα των εργαζομένων και επιβαρύνονται οι εργοδότες που δεν τηρούν τις νόμιμες διαδικασίες.

Νέες εξαιρέσεις στην αργία της Κυριακής

Με το νομοσχέδιο διατηρείται το γενικό καθεστώς αργίας για την Κυριακή, αλλά προστίθενται στις εξαιρέσεις επιχειρήσεων που ήδη επιτρέπεται να λειτουργούν (π.χ. εστίαση, καταστήματα σε τουριστικές περιοχές) οι εξής κλάδοι:

 • Υπηρεσίες ταχυδρομικών υπηρεσιών (courier),
 • Δραστηριότητες παραγωγής υγειονομικών ειδών ή νοσηλευτικών υλικών, παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και διανομή φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού,
 • Επιχειρήσεις εφοδιαστικής αλυσίδας ("logistics")

Επίσης, προστίθενται στις εξαιρέσεις:

 • Κέντρα κοινών υπηρεσιών ("shared services centers") ομίλων επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς της λογιστικής, του ανθρώπινου δυναμικού, της μισθοδοσίας, των Η/Υ (IT), της κανονιστικής συμμόρφωσης, των προμηθειών,
 • Επιχειρήσεις ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου,
 • Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών,
 • Επιχειρήσεις παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και λατομείων, εξόρυξης ορυκτών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων,
 • Κέντρα δεδομένων ("data centers") και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων.

Επιτρέπονται τις Κυριακές, μετά από άδεια της Επιθεώρησης Εργασίας:

 • Εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίων και διπλωμάτων,
 • Εξωσχολικές δράσεις ιδιωτικών σχολείων, (ημερίδες, σεμινάρια, διαγωνισμοί, κ.ά.),
 • Συντήρηση κτιρίων δημόσιων ή ιδιωτικών σχολείων, η οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί τις ημέρες παρουσίας εκπαιδευτικών και μαθητών,
 • Προσαρμογή και αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων.

Έλεγχος των ωρών εργασίας με τη νέα ψηφιακή κάρτα

Η καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας υποστηρίζεται από το υπουργείο ότι αποτελεί την πιο σημαντική αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο, καθώς χαρακτηρίζεται ως μια ρύθμιση κλειδί για την προστασία των εργαζομένων, τον έλεγχο του ωραρίου εργασίας και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων όπως το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η εξίσωση των υπερωριών σε βιομηχανία και υπηρεσίες.

Θα καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο κάθε μεταβολή στον χρόνο εργασίας των εργαζομένων: ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας, διάλειμμα, υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου εργασίας, άδειες, υπερωρίες. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εργαλείο ελέγχου της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, που θα χρησιμεύσει επίσης στην αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και του αθέμιτου ανταγωνισμού με τις επιχειρήσεις που τηρούν τον νόμο.

Θα επέλθει, επίσης, μείωση της γραφειοκρατίας με κατάργηση της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης και του Ειδικού Βιβλίου Υπερωριών για τις επιχειρήσεις που υιοθετούν την ψηφιακή κάρτα. Το έργο έχει προταθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα υπάρξει σταδιακή εφαρμογή, αρχής γενομένης από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Προβλέπεται πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο για μη ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας, αλλά και «λουκέτο» 15 ημερών για υποτροπή (μετά από τρεις ελέγχους).

Ανεξάρτητη αρχή η Επιθεώρηση Εργασίας

Με το μοντέλο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η Επιθεώρηση Εργασίας μετατρέπεται σε ανεξάρτητη αρχή, με λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές αρχές, ενώ θα ασκεί τις αρμοδιότητες του ΣΕΠΕ που καταργείται. Η επιλογή του Διοικητή θα γίνεται με ανοικτό διαγωνισμό μέσω Επιτροπής, στην οποία θα προεδρεύει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ.

Η νέα Αρχή θα έχει αρμοδιότητα στον έλεγχο της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, έρευνα της ασφαλιστικής κάλυψης και παράνομης απασχόλησης των εργαζομένων, συμφιλίωση και επίλυση των εργατικών διαφορών. Θα λειτουργεί με περισσότερα εχέγγυα αμεροληψίας χωρίς άμεσες ή έμμεσες παρεμβάσεις της όποιας κυβέρνησης, ενώ θα διενεργούνται έλεγχοι όλο το 24ωρο χωρίς προειδοποίηση προς τον εργοδότη, με ελεύθερη πρόσβαση σε βιβλία, μητρώα, έγγραφα, αρχεία. Θα τίθεται, όπως συμβαίνει και στην ΑΑΔΕ, ετήσιος στόχος ελέγχων με απόφαση του υπουργού Εργασίας.

Σημειώνεται ότι επεκτείνονται οι περιπτώσεις όπου η επιβολή των προστίμων γίνεται ταχύτατα, χωρίς ακρόαση του εργοδότη, ως εξής:

 • Όταν διαπιστώνεται ότι απασχολείται εργαζόμενος που δεν έχει δηλωθεί,
 • Όταν διαπιστώνονται παραβάσεις σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας,
 • Όταν από τον έλεγχο προκύπτει έλλειψη πίνακα προσωπικού στο εργοτάξιο.

Το πόρισμα της νέας Αρχής επί διαφορών που στοιχειοθετούνται από την ψηφιακή κάρτα εργασίας (π.χ. απαιτήσεις για δεδουλευμένα, επίδομα άδειας) θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα για να εκδοθεί διαταγή πληρωμής από το δικαστήριο.

Υγεία και ασφάλεια στην Εργασία

 • Κυρώνεται η Σύμβαση 187 της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία
 • Διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία κατόπιν διαβουλεύσεων με τις οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων
 • Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας (νομοθεσία, μηχανισμοί συμμόρφωσης, υπηρεσίες πληροφόρησης, μηχανισμός συλλογής και ανάλυσης στοιχείων, κ.ά.)
 • Κατάστρωση Εθνικού Προγράμματος Υγείας και Ασφάλειας: ανάπτυξη κουλτούρας πρόληψης, στόχοι, δείκτες προόδου κ.ά.
 • Προγραμματική συνεργασία με το ΕΛΙΝΥΑΕ για έρευνες πεδίου, κατάρτιση εργοδοτών, ευαισθητοποίηση.

Αντιμετώπιση βίας και παρενόχλησης στην εργασία

 • Η Ελλάδα μία από τις πρώτες χώρες που προχωρά στην κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας
 • Διεύρυνση της προστασίας:  εκτός από το χώρο εργασίας καλύπτονται μετακινήσεις, επικοινωνίες,  προστατεύονται οι αιτούντες εργασία και όλες οι σχέσεις απασχόλησης (μπλοκάκια, μαθητευόμενοι), προστίθεται η βία στις συμπεριφορές που τιμωρούνται, ενώ αρκεί η απειλή παρενόχλησης για να στοιχειοθετηθεί παράβαση.
 • Υποχρέωση του εργοδότη για πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών βίας ή παρενόχλησης, ενημέρωση των εργαζομένων, συνδρομή των Αρχών κατά την εξέταση καταγγελιών
 • Υποχρεωτικές πολιτικές εντός επιχείρησης για διαχείριση καταγγελιών με τήρηση εμπιστευτικότητας και αμεροληψίας
 • Όταν ο δράστης είναι εργαζόμενος: άμεση λήψη μέτρων από τον εργοδότη που ξεκινούν από σύσταση και αλλαγή θέσης και φθάνουν μέχρι απόλυση
 • Όταν ο δράστης είναι εργοδότης: πρόστιμα, διακοπή λειτουργίας σε περίπτωση υποτροπής
 • Αν τα μέτρα είναι ανεπαρκή, δικαίωμα του εργαζόμενου να αποχωρήσει από τον εργασιακό χώρο, χωρίς στέρηση μισθού
 • Απαγορεύεται η απόλυση και όποια δυσμενής μεταχείριση των θιγόμενων / αντιστροφή του βάρους της απόδειξης.
 •  Αυστηρές κυρώσεις από την Επιθεώρηση Εργασίας για τον εργοδότη που παρενοχλεί ή δεν αντιμετωπίζει περιστατικό και άμεσα διοικητικά μέτρα (π.χ. εντολή για απομάκρυνση από το χώρο εργασίας, αλλαγή βαρδιών, αναστολή σχέσης εργασίας) εάν πιθανολογείται κίνδυνος για τον εργαζόμενο
 • Σύσταση Αυτοτελούς Τμήματος στην Επιθεώρηση Εργασίας για την παρακολούθηση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία
 • Ενισχύεται το Σήμα Ισότητας στις επιχειρήσεις - επεκτείνεται στις πολιτικές καταπολέμησης της βίας και παρενόχλησης στην εργασία

Ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής

 • Άδεια πατρότητας: 14 ημέρες με αποδοχές έναντι 10 που προβλέπει η Οδηγία και 2 που ισχύει σήμερα
 • Προστασία του νέου πατέρα κατά της απόλυσης για 6 μήνες από τη γέννηση του τέκνου. Περιορισμός αντικινήτρων για πρόσληψη γυναικών
 • Παραμένει η προστασία της εγκύου και εργαζόμενης μητέρας για 18 μήνες μετά τον τοκετό
 • Γονική άδεια 4 μηνών για κάθε γονέα με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες
 • Δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων (π.χ. τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο, μερική απασχόληση) για γονείς και φροντιστές
 • Απουσία 2 ημέρες κατ' έτος με αποδοχές για λόγους ανωτέρας βίας
 • Άδεια φροντιστή για συγγενείς ή συνοίκους που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας
 • Επέκταση της άδειας λοχείας 9 εβδομάδων μετά τη γέννα και στην υιοθεσία τέκνου
 • Επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνου
 • Επέκταση του μειωμένου ωραρίου (άδεια φροντίδας τέκνου) και στην μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας
 • Θέσπιση άδειας 7 ημερών για υποβολή σε διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
 • Άκυρη η απόλυση εργαζομένου επειδή ζήτησε ή έλαβε άδεια - Αντιστροφή του βάρους της απόδειξης υπέρ του εργαζομένου στο Δικαστήριο

Νέο πλαίσιο για την τηλεργασία

 • Η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες της EE και του ΟΟΣΑ, μετά τη Γαλλία και την Ιταλία, που νομοθετεί την αναγνώριση του δικαιώματος αποσύνδεσης: δικαίωμα κάθε τηλεργαζόμενου να απέχει από την παροχή εργασίας με τηλεφωνικό, ηλεκτρονικό ή ψηφιακό τρόπο, εκτός ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των αδειών του
 • Η τηλεργασία επιβάλλεται με συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών - Κατ' εξαίρεση μόνο για λόγους δημόσιας υγείας ή υγείας του εργαζομένου μπορεί να εισάγεται μονομερώς
 • Ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος του εξοπλισμού, της συντήρησης και των τηλεπικοινωνιών
 • Απαγορεύεται η χρήση της κάμερας για τον έλεγχο της απόδοσης του τηλεργαζομένου
 • Ο εργοδότης είναι υπεύθυνος για την προστασία της υγείας και της επαγγελματικής ασφάλειας του τηλεργαζομένου
 • Οι τηλεργαζόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους εργαζομένους εντός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης
 • Δικαίωμα πρόσβασης της Επιθεώρησης Εργασίας στα δεδομένα της επικοινωνίας της επιχείρησης και του τηλεργαζομένου για τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου εργασίας

Εργατοτεχνίτες

 • Κατάργηση της διάκρισης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών ως προς τις αποζημιώσεις απόλυσης
 • Ικανοποιείται πάγιο αίτημα - Οι αποζημιώσεις των εργατοτεχνιτών που ήταν λίγα μεροκάματα εξισώνονται με εκείνες των υπαλλήλων (μισθοί έως 12 μηνών)

Προστασία στις απολύσεις

 • Παραμένουν οι υφιστάμενες περιπτώσεις ακυρότητας (π.χ. απόλυση που οφείλεται σε δυσμενή διάκριση λόγω φύλου, πεποιθήσεων, σεξουαλικού προσανατολισμού, αναπηρίας, συνδικαλιστικής δράσης, λόγω άρνησης πρότασης για διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κ.ά.)
 • Διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων της άκυρης απόλυσης, που σημαίνει επιστροφή του εργαζόμενου στην εργασία του και καταβολή των μισθών για την περίοδο μέχρι την επαναπασχόληση
 • Απαγορεύεται η απόλυση όταν γίνεται επειδή ο εργαζόμενος άσκησε οποιοδήποτε νόμιμο δικαίωμα του (μέχρι σήμερα η επαναπρόσληψη ήταν στην κρίση του Δικαστηρίου)
 • Προστίθενται στις άκυρες οι απολύσεις:

-Για άσκηση των δικαιωμάτων σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης

-Του πατέρα νεογεννηθέντος τέκνου

-Εργαζομένων που έλαβαν ή ζήτησαν οποιαδήποτε άδεια

-Εργαζομένων που αρνήθηκαν να συμφωνήσουν διευθέτηση του χρόνου εργασίας

-Τηλεργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα αποσύνδεσης

 • Αντιστροφή του βάρους της απόδειξης: «-/Αν, απολυθείς εργαζόμενος αποδείξει ενώπιον δικαστηρίου πραγματικά περιστατικά ικανά να στηρίξουν την πεποίθηση ότι η απόλυση του είναι άκυρη, εναπόκειται στον εργοδότη να αποδείξει ότι η απόλυση είναι έγκυρη».
 • Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις: το Δικαστήριο, αντί οποιασδήποτε άλλης συνέπειας, μετά από αίτημα είτε του εργαζομένου είτε του εργοδότη, επιδικάζει υπέρ του εργαζομένου ποσό πρόσθετης αποζημίωσης - Η πρόσθετη αποζημίωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τις αποδοχές 3 μηνών, ούτε μεγαλύτερη από το διπλάσιο της νόμιμης αποζημίωσης. Στις περιπτώσεις αυτές ο εργαζόμενος μπορεί να εισπράξει συνολικά έως και το τριπλάσιο της νόμιμης αποζημίωσης (κανονική αποζημίωση συν πρόσθετη)
 • Αν δεν υποβληθεί αίτημα από καμία πλευρά τότε το Δικαστήριο μπορεί να διατάξει επαναπρόσληψη και σε αυτές τις περιπτώσεις
 • Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις: το Δικαστήριο, αντί οποιασδήποτε άλλης συνέπειας, μετά από αίτημα είτε του εργαζομένου είτε του εργοδότη, επιδικάζει υπέρ του εργαζομένου ποσό πρόσθετης αποζημίωσης - Η πρόσθετη αποζημίωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τις αποδοχές 3 μηνών, ούτε μεγαλύτερη από το διπλάσιο της νόμιμης αποζημίωσης
 • Συνεπώς στις περιπτώσεις αυτές ο εργαζόμενος μπορεί να εισπράξει συνολικά έως και το τριπλάσιο της νόμιμης αποζημίωσης (κανονική αποζημίωση συν πρόσθετη)
 • Αν δεν υποβληθεί αίτημα από καμία πλευρά τότε το Δικαστήριο μπορεί να διατάξει επαναπρόσληψη και σε αυτές τις περιπτώσεις

Πώς θα λειτουργήσει η ΕΡΓΑΝΗ II

 • Ψηφιακός μετασχηματισμός του συστήματος παρακολούθησης της αγοράς εργασίας. Μείωση του διοικητικού φόρτου, απλοποίηση διαδικασιών, κατάργηση πολλαπλών δηλώσεων από τους εργοδότες (π.χ. σε ΕΡΓΑΝΗ και ΕΦΚΑ)
 • Διευκόλυνση ελέγχων για εφαρμογή της νομοθεσίας - δυνατότητα διασταύρωσης των δηλώσεων για μισθούς και ασφάλιση
 • Διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων ΕΡΓΑΝΗ, e-ΕΦΚΑ, Επιθεώρησης Εργασίας, ΟΑΕΔ
 • Όλη η πληροφορία του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» διαθέσιμη σε πραγματικό χρόνο στους εργαζόμενους μέσω κινητών συσκευών: Προσωποποιημένη πληροφόρηση, ειδοποιήσεις (push notifications) για κάθε γεγονός που καταχωρείται στο σύστημα, δυνατότητα υποβολής στοιχείων με εύκολο και γρήγορο τρόπο, διαδραστικά εργαλεία επικοινωνίας των εργαζομένων με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συνδικαλισμός και απεργίες

 • Εγγραφή συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο στο ΕΡΓΑΝΗ II: καταστατικό, έδρα, αριθμός μελών. Η εγγραφή στο μητρώο είναι προϋπόθεση για συλλογική διαπραγμάτευση, κήρυξη απεργίας, υπογραφή ΣΣΕ
 • Προϋπόθεση για κήρυξη απεργίας και την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου είναι να υπάρχει διαθέσιμο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Στόχοι: διαφάνεια - ενίσχυση της αξιοπιστίας και αντιπροσωπευτικότητας του συνδικαλιστικού κινήματος - διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων με δικλείδες μυστικότητας
 • Νέο καθεστώς προστασίας των συνδικαλιστών: Με το υφιστάμενο πλαίσιο προβλέπονται περιοριστικά έξι λόγοι για τους οποίους επιτρέπεται απόλυση συνδικαλιστή (κλοπή, εξαπάτηση, σωματικές βλάβες κ.ά.) - Δεν προβλέπονται για παράδειγμα ως λόγοι απόλυσης συνδικαλιστή οι βιαιοπραγίες σε βάρος συναδέλφου, η σεξουαλική παρενόχληση. Με το νέο πλαίσιο οι συνδικαλιστές θα έχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας που ισχύει για τις εγκύους. Η απόλυση θα επιτρέπεται για σπουδαίο λόγο, η βασιμότητα του οποίου θα κρίνεται από τα Δικαστήρια.
 • Καταργείται η Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών, η οποία έκρινε ως τώρα τη νομιμότητα της απόλυσης συνδικαλιστών
 • Απαγορεύεται η ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα
 • Ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία σε κλάδους κοινής ωφέλειας κατά τη διάρκεια της απεργίας. Διασφαλίζεται τουλάχιστον το ένα τρίτο της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας κατά τη διάρκεια απεργίας σε επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, στους κλάδους υγείας, ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, διύλισης πετρελαίου, μεταφορών, τηλεπικοινωνιών, αποκομιδής απορριμμάτων, φορτοεκφόρτωσης και αποθήκευσης εμπορευμάτων στα λιμάνια, Πολιτικής Αεροπορίας, μισθοδοσίας στο Δημόσιο (συντάξεις) - Οι κλάδοι που εντάσσονται στη ρύθμιση προσδιορίζονται από το ν. 1264/1982
 • Απαγορεύεται η παρεμπόδιση εργαζομένων που επιθυμούν να εργασθούν κατά τη διάρκεια της απεργίας - παράβαση αυτής της υποχρέωσης οδηγεί στη διακοπή της απεργίας με δικαστική απόφαση.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Τον Ιανουάριο η διαδικασία για αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξήγγειλε και την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής που δεν υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια και θα επικεντρώνεται κυρίως στα νέα ζευγάρια.
Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis, Ypourgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Θα δοθούν πάνω από 1 δισ. για την ανεργία των νέων

Όπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων η δεκαετής οικονομική κρίση οδήγησε να δημιουργηθεί μια γενιά brain drain και όξυνε το πρόβλημα της ανεργίας των νέων που παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Θα διατεθεί 1 δισ. ευρώ για την κατάρτιση εργαζομένων

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε πως σε λίγες μέρες ξεκινάει ψηφιακό Πρόγραμμα για πράσινες δεξιότητες, που θα αφορά 80.000 ανέργους. Αντίστοιχο πρόγραμμα θα υπάρξει και για ακόμα 150.000 εργαζομένους μέχρι το τέλος του έτους.
ergasia-symfwnia-douleies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα στο πρώτο πεντάμηνο του 2022

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο πεντάμηνο Ιανουαρίου–Μαΐου, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.115.594 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 867.515.
texnologia-efarmoges-smartphones
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγινε το πρώτο βήμα για την μετάβαση στη ψηφιακή κάρτα εργασίας

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, για το γεγονός ότι ανέβηκε σε app η ΕΡΓΑΝΗ, πλέον κάθε εργαζόμενος μέσα από το κινητό του θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνει ο εργοδότης του για εκείνον.