ΓΔ: 882.77 0.83% Τζίρος: 40.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
georgiadis-delphi
Φώτο: Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης. ΑΠΕ

Αδ. Γεωργιάδης: Η χώρα γίνεται πιο φιλική για νέες επενδύσεις

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης ανέφερε πως υπάρχει ειδικό σχέδιο δράσης 26 σημείων που θυα παρουσιαστεί ξεχωριστά με την Παγκόσμια Τράπεζα με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης.

Μήνυμα στους επενδυτές έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας πως «είμαστε εδώ, σεβόμαστε τα χρήματα των επενδυτών και τον χρόνο τους και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να γίνει η επένδυση τους πραγματικότητα και να κερδίσουν από την επένδυση τους», ενώ δήλωσε την πεποίθηση του ότι μέσα στην επόμενη διετία η χώρα μας θα προσεγγίσει την 30η θέση, από την 79η που βρίσκεται, στον δείκτη doing business της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Με αφορμή την ανακοίνωση των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, από ύφεση -8,2% το 2020, προβλέπουν ανάπτυξη +4,1% για το 2021 και +6% για το 2022, ο υπουργός είπε πως «θα δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά, όχι για να επιβεβαιωθούν απλώς, αλλά για να τις ξεπεράσουμε».

Στη συνέχεια είπε ότι «πέρυσι τέτοια εποχή οι εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής ήταν ότι η Ελλάδα θα είχε τη μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη, διψήφιο αριθμό. Και κάθε καινούρια πρόβλεψη πήγαινε σε ένα ευνοϊκότερο σενάριο την ελληνική οικονομία, σε μία καλύτερη τελικά πρόβλεψη και η καλύτερη πρόβλεψη στην οποία φτάσαμε, ήταν, πάντως, λιγότερο ευνοϊκή απ' αυτό που τελικώς είχαμε ως αποτέλεσμα στο τέλος της χρονιάς. Άρα, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αν δουλέψουμε με εργατικότητα και αποφασιστικότητα στους ρυθμούς που το κάνουμε και με τη διαδρομή που έχουμε ακολουθήσει, θα πετύχουμε και ακόμα καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης για φέτος και ιδιαίτερα για του χρόνου».

Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει την αποβιομηχάνιση

Αναφερόμενος στη συμφωνία της Pyramis με την BSH για την εξαγορά των μηχανημάτων ώστε να γίνει εφικτή άμεσα μία εγκατάσταση γραμμής παραγωγής όπου πλέον υπό την επωνυμία της Πυραμίδος θα παράγονται ηλεκτρικές συσκευές, είπε πως αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η αποβιομηχάνιση.

«Ένας από τους κεντρικούς στόχους του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως είπε, δεν είναι μόνο η πρόοδός μας σε τομείς που παραδοσιακά πηγαίνουμε καλά, όπως παραδείγματος χάρη ο τουρισμός, αλλά θέλουμε να δώσουμε και ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει βιομηχανική παραγωγή ίσως όχι να γίνει φυσικά η πρώτη Ευρωπαϊκή βιομηχανική δύναμη, αλλά όχι να είναι τελείως ασήμαντη όπως είμαστε τώρα. Θυμίζω στο όχι πολύ μακρινό μας παρελθόν, η Ελλάδα είχε μία πολύ αξιοπρεπή βιομηχανική παραγωγή και στο πλαίσιο αυτό δουλεύουμε».

Υπογράμμισε επίσης ότι ο λαός θέλει να γίνουν επενδύσεις και στόχος της κυβέρνησης, είναι να αφαιρέσει τα εμπόδια και να επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης που ήταν για πολλά χρόνια «κόκκινη σημαία που έλεγε σε κάθε επενδυτή πριν έρθει στην Ελλάδα είναι αν πας εκεί θα μπλέξεις» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι στις 19 Μαΐου θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη το νέο αεροδρόμιο της Fraport, «το οποίο είναι ένα πραγματικό κόσμημα» όπως σημείωσε.

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι υπάρχει ειδικό σχέδιο δράσης 26 σημείων που θα παρουσιαστεί ξεχωριστά με την Παγκόσμια Τράπεζα με σκοπό την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, ιδιαίτερα για ζητήματα που αφορούν στις επιχειρήσεις. Σημείωσε επίσης πως είναι εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε το πολύ στα επόμενα δύο χρόνια, το περιβάλλον στην απονομή δικαιοσύνης να είναι τελείως διαφορετικό.  «Υπάρχουν εργαλεία που θα οδηγήσουν, παραδείγματος χάριν, στην εκκαθάριση των πολλών αστικών υποθέσεων που καθυστερούν τα δικαστήρια, όπως η ψηφιοποίηση, η δυνατότητα να τα κάνεις όλα ηλεκτρονικά και ούτω καθεξής, αλλά και η διαμεσολάβηση, τα οποία θα οδηγήσουν σε πολύ μεγάλη επιτάχυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στην επένδυση της Pfizer στην Ελλάδα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Η αρχική συμφωνία με την Pfizer κλείστηκε στο γραφείο μου τον Αύγουστο του 2019 και ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό το Σεπτέμβριο του 2019 στη ΔΕΘ. Την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφτώ και το χώρο που θα στεγαστεί. Ενώ ξεκίνησε, με βάση τη συμφωνία μας, να κάνει 200 προσλήψεις μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών στη Θεσσαλονίκη, τελικώς μας ανακοίνωσαν πέρσι το καλοκαίρι, ένα χρόνο μετά, ότι θα κάνουν 500 προσλήψεις μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών καθ' όσον στα interviews που έκαναν βρήκαν πολύ περισσότερους και πολύ καλύτερους από ό,τι αρχικά ανέμεναν και σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, απ' ό,τι κατάλαβα, σε σχέση με το τι πληρώνουν σε άλλες χώρες».

Σχετικά με το μέγεθος των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο υπουργός, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχει πρόβλεψη για ένα μεγάλο ποσό προκειμένου να εξασφαλιστούν κίνητρα για τη συγχώνευση αυτών των επιχειρήσεων «γιατί είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία οι πολύ μικρές ελληνικές επιχειρήσεις να μεταμορφωθούν σε μικρομεσαίες τύπου Γερμανίας, να αποκτήσουν δηλαδή όγκο που θα επιτρέψει και τις εξαγορές και τις επενδύσεις από άλλες χώρες και την έξοδό τους στις διεθνείς αγορές».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλαος Μπακατσέλος, τόνισε πως υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για επενδύσεις από Αμερικανικές εταιρείες, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Μαραγκός, είπε πως οι Γερμανικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, της αγροδιατροφής, του τουρισμού, των logistics, της έρευνας και τεχνολογίας ενώ. Ο νεώτερος σύμβουλος στην Oaktree Capital Management LLP, Σπύρος Σπυρόπουλος σημείωσε πως τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα ενώ σχολίασε ότι η χρηματοδότηση παραμένει σε ακριβά επίπεδα και ο Group Managing Director, AXIA Ventures Group Ltd, Αντώνης Αχιλλεούδης εκτίμησε ότι η οικονομία πιθανότητα θα εμφανίσει διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης από το καλοκαίρι και μετά και η ανάπτυξη όπως σημείωσε θα είναι βιώσιμη.

Τέλος, μετά την ομιλία του στο Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός, σύμφωνα με ανάρτησή του στο twitter, είχε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου Kwasi Κwarteng και συζήτησαν για τις δυνατότητες περαιτέρω σύσφιξης των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιές εταιρείες υπέγραψαν τις 16 συμφωνίες με σαουδαραβικούς ομίλους

Η Ελλάδα με τη στρατηγική σχέση που "χτίζει" με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και τις επενδύσεις που φέρνει από τον αραβικό κόσμο γυρίζει σελίδα», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Ισχυρή παρουσία των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε πως αμερικανικοί κολοσσοί εμπιστεύονται την Ελλάδα για να επενδύσουν και υπογράμμισε την στενή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ για την επίτευξη των κοινών στόχων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Σε καλή θέση η χώρα παρά την ενεργειακή αβεβαιότητα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως χάθηκε για πάντα το πλεονέκτημα της κεντρικής Ευρώπης να προμηθεύεται σε χαμηλές τιμές το ρωσικό φυσικό αέριο και τόνισε ότι η Ελλάδα θα είναι πρωτοπόρα στον κλάδο ενέργειας.
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν πέντε έργα ΣΔΙΤ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τα πέντε νέα έργα έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία για το περιβάλλον, τον αγροδιατροφικό τομέα, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τις μεταφορές.
golf
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» για το Saronida Olympos Golf Project ύψους 840 εκατ. ευρώ

Η νέα στρατηγική επένδυση πρόκειται να δημιουργήσει περισσότερες από 800 μόνιμες θέσεις εργασίας, με το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα να αποτελεί ένα νέο αναβαθμισμένο και εξειδικευμένο τουριστικό προϊόν ολοκληρωμένης και πολυσύνθετης τουριστικής ανάπτυξης.