ΓΔ: 875.43 0.27% Τζίρος: 49.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Το πρόγραμμα «Ηρακλής» στο επίκεντρο της συνάντησης Ζαββού – Ρέγκλινγκ

Ο κ. Ρέγκλινγκ απέδωσε τα εύσημα για την επιτυχημένη μεταρρύθμιση του «Ηρακλή», ενώ τόνισε την υποστήριξη του ESM στις προσπάθειες της Ελλάδας για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. 

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο τραπεζικό σύστημα με τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η ελληνική Κυβέρνηση συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κ. Κλάους Ρέγκλινγκ

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το θέμα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων, με τον επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινγκ να αποδίδει τα εύσημα για την επιτυχημένη μεταρρύθμιση του «Ηρακλή», αλλά και για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 

Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Ζαββός ενημέρωσε τον κ. Ρέγκλινγκ ότι με την 18μηνη παράτασή του, ο «Ηρακλής» θα μπορέσει να μειώσει σε μονοψήφιο ποσοστό τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συμπεριλαμβάνοντας και τα επιπλέον μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα προκύψουν από την πανδημική κρίση. 

Στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η Κυβέρνηση για το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Ζαββός ανέφερε επίσης τον νέο πτωχευτικό νόμο που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, καθώς και την αναθεώρηση του νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου το Ταμείο να υλοποιήσει τον ρόλο και τη στρατηγική εξόδου του από τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως τόνισε ο κ. Ζαββός, οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στον τραπεζικό τομέα στοχεύουν στην ενίσχυση της δυναμικής των τραπεζών για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης τις προοπτικές που διανοίγει το Ταμείο Ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία και τον αναγκαίο μετασχηματισμό της. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι ελληνικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, ιδιαίτερα μέσω της μετάβασης στην πράσινη και την ψηφιακή οικονομία.

Ο κ. Ζαββός επεσήμανε ότι προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση για την αναβάθμιση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, έτσι ώστε μαζί με το τραπεζικό σύστημα, να συναποτελέσουν τους μοχλούς σταθερής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. 

Υπογραμμίζοντας την εξαιρετική συνεργασία των δύο πλευρών, ο κ. Ρέγκλινγκ χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής Κυβέρνησης και τόνισε την υποστήριξη του ESM στις προσπάθειες της Ελλάδας για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. 

Από την πλευρά του, ο κ. Ζαββός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη συμβολή του ESM στην ενίσχυση της Ευρωζώνης.
Οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης και της Ένωσης Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών, οι οποίες αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του Ευρώ ως παγκόσμιου νομίσματος. Όπως αναφέρθηκε, τόσο η Τραπεζική Ένωση όσο και η Ένωση Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αποκτήσει πολύ καλύτερη πρόσβαση για άντληση ρευστότητας, κλείνοντας την ψαλίδα στο κόστος χρηματοδότησης με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Πάνω από 4 δισ. ευρώ οι πόροι για στήριξη της επιχειρηματικότητας

Ο υπουργός περιέγραψε ακόμα τον κυβερνητικό στόχο για επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης και ποιοτικής οικονομικής μεγέθυνσης από το 2021 και για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη τετραετία.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Μεγάλη η συμβολή του «Σχεδίου Ηρακλής» στη μείωση των NPLs

Σε δήλωσή του ο υπ. Οικονομικών τονίζει, μεταξύ, άλλων ότι η σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων ενισχύει τη σταθερότητα των τραπεζών αλλά και αυξάνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.
esm, regling, Eurozone
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση Ρέγκλινγκ για το χρέος: Ζητά επαναφορά σε πλεονάσματα

Ο επικεφαλής του ESM, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ακολουθήσει πολύ καλή πορεία και στον χειρισμό της πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα μετά το πέρας αυτής θα πρέπει να επιστρέψει σε «ορθή δημοσιονομική πορεία».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζαββός: Υπό έλεγχο η αύξηση «κόκκινων» δανείων λόγω της πανδημίας

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για την αύξηση των κόκκινων δανείων, λόγω της πανδημίας και όσα δημιουργηθούν, δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 4 ή 5 δισ. ευρώ.