ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ υποθέσεις εικονικών συναλλαγών επιχειρήσεων

Μεταξύ άλλων, σε έλεγχο σε βιομηχανία στη Θράκη, διαπιστώθηκαν εικονικές συναλλαγές ύψους 1,9 εκατ. ευρώ και μη έκδοση τιμολογίων αξίας 2,6 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές επιτυχίες σημείωσε το τελευταίο διάστημα η Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και της απάτης σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη διασφάλιση της προστασίας της δημόσιας υγείας. 
 
Ειδικότερα, στο πλαίσιο ελέγχων που πραγματοποίησε η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Σ.Δ.Ο.Ε. Μακεδονίας, διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα: 

  • Σε έλεγχο ορθής εφαρμογής των διατάξεων του επενδυτικού νόμου 3299/2004 σε βιομηχανία στη Θράκη, διαπιστώθηκαν εικονικές συναλλαγές ύψους €1.990.000 και μη έκδοση τιμολογίων αξίας €2.653.664. Η εκτιμώμενη ζημία για το Δημόσιο από απώλεια φορολογικών εσόδων εκτιμάται σε €1.700.000 και τα έσοδα του Δημοσίου από πρόστιμα υπολογίζονται στο €1.500.000. 
  • Σε έλεγχο της υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι μη κερδοσκοπικό σωματείο είχε εκπέσει του μη κερδοσκοπικού σκοπού του και επιπλέον χρησιμοποίησε εικονικές δαπάνες ύψους €500.000, με αποτέλεσμα την αποφυγή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ. Επίσης είχε λάβει παράνομα επιδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο ύψους €20.000. Η συνολική ζημία για το Δημόσιο υπολογίζεται σε €240.000. 
  • Σε έλεγχο που διενεργήθηκε την 10η-5-2021 από υπαλλήλους της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Μακεδονίας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε μη δηλωμένο αποθηκευτικό χώρο 4.426 λίτρα τσίπουρου χωρίς τα νόμιμα παραστατικά, και συνεπώς χωρίς την καταβολή του αναλογούντος ΕΦΚ. Τα πολλαπλά τέλη που προβλέπονται από τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα και τα πρόστιμα, για το τσίπουρο, υπολογίζονται στις €28.000. Στον ίδιο αποθηκευτικό χώρο βρέθηκε ποσότητα κρασιών και ρετσίνας 9.968 λίτρων για τα οποία δεν είχαν εκδοθεί τα νόμιμα παραστατικά. 
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατολική Μακεδονία - Θράκη: Οι προοπτικές για ανάπτυξη και ευημερία

Στο πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που είναι στα «σκαριά», οι προοπτικές, αλλά και τα εμπόδια που έχουν παρουσιαστεί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απάτη τύπου «carousel» από eshops - Ζημιά 15 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο

Το κύκλωμα λειτουργούσε με την ίδρυση νομικών προσώπων με διαχειριστές ή νομίμους εκπροσώπους φυσικά πρόσωπα ημεδαπής ή αλλοδαπής που φέρουν τα χαρακτηριστικά του «εξαφανισμένου εμπόρου».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκλεισαν οι προσφορές στους διαγωνισμούς για φυσικό αέριο σε Μακεδονία - Θράκη

Ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προβλέπει, επίσης, την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Ορεστιάδα και την Καβάλα  για τις οποίες τα έργα θα δημοπρατηθούν εντός του Νοεμβρίου 2020.