ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
eurogroup
Πηγή: Shutterstock

Eurogroup: Δειλές ενδείξεις ανάκαμψης για την οικονομία της ευρωζώνης

Με προσεκτικά βήματα η άρση των μέτρων στήριξης καθώς οι κίνδυνοι από την πανδημία παραμένουν ορατοί, το μήνυμα των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σε τροχιά δειλής και εύθραυστης ανάκαμψης βρίσκεται η οικονομία της ευρωζώνης, σύμφωνα με τους υπουργούς Οικονομικών που συνεδρίασαν σήμερα στην Πορτογαλία, με τους κινδύνους λόγω της πανδημίας να παραμένουν ορατοί και να πρέπει να αντιμετωπιστούν με το ορθό μείγμα στήριξης αλλά και ισορροπημένης δημοσιονομικής πολιτικής. 

Όπως τόνισε ο, πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, μετά το πέρας της συνεδρίασης «καθώς κοιτάζουμε πού είμαστε, είμαστε θετικοί για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει. Αλλά είμαστε επίσης πολύ προσεκτικοί σχετικά με τις προοπτικές. Μπορούμε να δούμε μια ανάκαμψη σε αναμονή. Γνωρίζουμε όμως επίσης ότι οι προκλήσεις παραμένουν μεγάλες, ότι ο κίνδυνος ζημιάς από αυτήν την πανδημία στις κοινωνίες μας, για τους πολίτες μας και τις επιχειρήσεις εξακολουθεί να είναι πραγματικός. Έτσι, όλοι οι υπουργοί και τα θεσμικά όργανα έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν μια ανάκαμψη που μπορεί να είναι βιώσιμη, που μπορεί να είναι σίγουρη και που μπορεί να επιτρέψει στις κοινωνίες μας να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις αυτής της ασθένειας και αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα σε αυτό το ταξίδι. Αλλά θα συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι με οικονομικές πολιτικές που υποστηρίζουν τις οικονομίες μας σε ανάκαμψη και με ένα πρόγραμμα εμβολιασμού που μέρα με τη μέρα, κάθε εβδομάδα, στηρίζει τις κοινωνίες μας».

Παράλληλα τόνισε ότι «συμπερασματικά, το συναίσθημα μεταξύ των υπουργών ήταν ότι, εκτός από το ότι είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε ο ένας τον άλλον, υπάρχει μια αίσθηση ότι τώρα βλέπουμε μια ανάκαμψη να είναι πολύ διαφορετική από τις προοπτικές που αντιμετωπίζαμε πέρυσι, αλλά το Eurogroup  είναι εξίσου αποφασισμένο να συνεχίσει να συνεργάζεται για να επιτύχει μια ανάκαμψη που μπορεί να λάβει χώρα, που μπορεί να είναι βιώσιμη, και μια που θα αναγνωρίσει τη βλάβη της πανδημίας και θα επιδιώξει να στηρίξει επιχειρήσεις και πολίτες να την ξεπεράσουν».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, αναφέρθηκε στις εαρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη και τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία η ύπαρξη προγραμμάτων στήριξης όπως το SURE, τονίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην άρουμε τη στήριξη στους απασχολούμενους και στις επιχειρήσεις μας πολύ γρήγορα», προσθέτοντας ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις για το 2022 τον Ιούλιο. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη ο Π. Τζεντιλόνι

Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε πως η ισχυρή οικονομική απάντηση που έδωσαν τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση της πανδημίας και η επιτυχία των εμβολιασμών δίνει αισιοδοξία για την οικονομία της ευρωζώνης.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμμετοχή Σταϊκούρα σε Eurogroup και Ecofin αύριο στη Σλοβενία

Θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η φερεγγυότητα του εταιρικού τομέα, ενώ θα εξεταστούν πιθανά μέτρα για τη διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης και της οικονομικής προσαρμογής των επιχειρήσεων των χωρών-μελών στη μετά-κορονοϊό εποχή.
Donohoe
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντόναχιου: Το «Ελλάδα 2.0» είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου δήλωσε ότι μοιράζεται απολύτως, κι ο ίδιος, την αισιοδοξία της κυβέρνησης για την ελληνική οικονομία και ότι η φωνή της Ελλάδας σε πάρα πολλές, σημαντικές αποφάσεις, χαίρει μεγάλου σεβασμού και αναγνώρισης.