ΓΔ: 876.89 -1.11% Τζίρος: 22.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:27:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
Φώτο: Shutterstock

ΡΑΕ: Σε ιστορικό χαμηλό οι τιμές για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Σε δημοπρασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η χαμηλότερη τιμή έφθασε στα 32,97 ευρώ.

Σε ιστορικό χαμηλό διαμορφώθηκαν οι τιμές αγοράς της «πράσινης» ενέργειας στη σημερινή δημοπρασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή διαμορφώθηκε μεσοσταθμικά κάτω από τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η χαμηλότερη τιμή διαμορφώθηκε στα 32,97 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός, που προκηρύχθηκε το Δεκέμβριο του 2020, αφορούσε τη διάθεση συνολικής ισχύος 350 μεγαβάτ σε κοινή διαδικασία, δηλαδή τόσο για αιολικά όσο και για φωτοβολταϊκά, με τιμή εκκίνησης τα 53,86 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήταν τριπλάσιο της δημοπρατούμενης ισχύος, καθώς ξεπέρασε τα 1090 μεγαβάτ.

Το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον και ο ανταγωνισμός που αυτό προκάλεσε, οδήγησε τις τιμές σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την τιμή εκκίνησης αλλά και στην κάλυψη του συνόλου της διαθέσιμης ισχύος από φωτοβολταϊκά που έχουν χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τα αιολικά.

Δεδομένου ότι ο λογαριασμός χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών τροφοδοτείται μεταξύ άλλων και από τους καταναλωτές μέσω του ΕΤΜΕΑΡ, οι χαμηλές τιμές για τις ΑΠΕ - σημαντικά χαμηλότερες από τις τιμές που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας - οδηγούν σε ελάφρυνση των καταναλωτών ρεύματος.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ χαμηλών τιμών στις ΑΠΕ, οφέλη για τους καταναλωτές

Στον σημερινό διαγωνισμό της ΡΑΕ έλαβαν μέρος 126 έργα, συνολικής ισχύος 1.090 MW. Ο διαγωνισμός αφορούσε τη διάθεση συνολικής ισχύος 350 μεγαβάτ σε κοινή διαδικασία, για αιολικά και για φωτοβολταϊκά, με τιμή εκκίνησης τα 53,86 ευρώ/μεγαβατώρα.