ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αυξάνεται η επιβάρυνση των δημοτών για υγειονομική ταφή αποβλήτων

Με το νέο νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αυξάνεται το τέλος υγειονομικής ταφής στα 20 ευρώ/τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2022 και σταδιακά στα 55 ευρώ από το 2027.

Με αυξήσεις στο τέλος υγειονομικής ταφής στους Δήμους, οι οποίες θα επιβαρύνουν τους δημότες με αυξημένα δημοτικά τέλη, βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση το προσεχές διάστημα το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας επιβεβαίωσε χθες (στο ραδιόφωνο του Alpha) πως το σχέδιο νόμου βρίσκεται στα τελευταία στάδια πριν αναρτηθεί στο gov.gr, ώστε να είναι διαθέσιμο για κρίσεις και προτάσεις από περιβαλλοντικούς φορείς. Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη φορά που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο αυτό, με την πρώτη να τοποθετείται τον περασμένο Νοέμβριο από τον πρώην αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη.

Ανάμεσα στις αλλαγές που θα δούμε στη νέα εκδοχή του σχεδίου νόμου είναι και οι χρεώσεις για το τέλος ταφής, στόχος των οποίων είναι να γίνει ακριβότερη η υγειονομική ταφή, ώστε να στραφούν οι δήμοι περισσότερο στην ανακύκλωση.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε (μιλώντας στα Παραπολιτικά) ότι το κόστος αυτό θα φτάσει τα 20 ευρώ/τόνο από 1η Ιανουαρίου 2022 με τη σταδιακή αύξησή του στα 55 ευρώ/t από την 1η Ιανουαρίου 2027, το οποίο θα αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο από τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και θα αξιοποιείται για την ενίσχυση της ανακύκλωσης. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη εκδοχή του νομοσχεδίου το τέλος αυτό έφτανε τα 15 ευρώ ανά τόνο από 1/1/2022, κλιμακούμενο ετησίως κατά 5 ευρώ και έως τα 35 ευρώ, το 2025.

Στο νέο νομοσχέδιο η πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων συνδέεται με την αύξηση της ανακύκλωσης και τη μείωση της υγειονομικής ταφής. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται ένα ενιαίο σύνολο οριζόντιων κανόνων που διέπουν την ανακύκλωση και τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) που επεκτείνονται σε νέα ρεύματα αποβλήτων.

Στα σχέδια του υπουργείου μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι η αντικατάσταση του θεσμικού πλαισίου για την υγειονομική ταφή και η αντικατάσταση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαχείριση της ιλύος από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

Ακόμη, προβλέπεται η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων για τη θέσπιση προγραμμάτων διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, ξεκινώντας από τα πλαστικά φύλλα θερμοκηπίου και τα φάρμακα, καθώς και για την πλήρη ενεργοποίηση του νόμου για τα πλαστικά μίας χρήσης.

Στο μεταξύ, όπως είχε γίνει γνωστό ήδη από το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων 2021 – 2030, στόχος είναι η δημιουργία μίας σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων, αλλά και μη νομοθετικών μέτρων, που αποσκοπούν στην πρόληψη και τη μείωση της δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων (που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 37% των αστικών αποβλήτων) κατά την πρωτογενή παραγωγή, την επεξεργασία και τη μεταποίηση, το λιανικό εμπόριο και άλλες μορφές διανομής τροφίμων.

Άλλα σημεία του νομοσχεδίου που προανήγγειλε ο υπουργός είναι η επέκταση του «συστήματος επιστροφής εγγύησης» (DRS) εκτός από τις πλαστικές φιάλες αναψυκτικών, ροφημάτων, ποτών κ.λπ. μίας χρήσης και στις αντίστοιχες συσκευασίες από αλουμίνιο και γυαλί μίας χρήσης, δηλαδή από γυαλί που δεν συλλέγεται για επαναχρησιμοποίηση με ευθύνη του παραγωγού.

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα για τη δημιουργία περισσότερων του ενός συστημάτων επιστροφής εγγύησης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι υπόχρεοι ενδιαφέρονται να οργανώσουν και να λειτουργήσουν σύστημα επιστροφής με εγγύηση θα μπορούν να καταθέσουν σχετικό φάκελο στον ΕΟΑΝ και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις να λάβουν έγκριση.

Επίσης, ανάμεσα στις αλλαγές που φέρνει το νέο σχέδιο νόμου είναι η ενδυνάμωση του ρυθμιστικού και εποπτικού ρόλου του ΕΟΑΝ. Ειδικότερα από το επόμενο χρόνο στον ΕΟΑΝ θα αποδίδεται το τέλος από τους πλαστικούς περιέκτες μίας χρήσης ενώ θα αυξηθεί και το ανθρώπινο δυναμικό του οργανισμού ώστε μέσα στο επόμενο διάστημα να δημιουργηθούν συστήματα ανακύκλωσης σε ρεύματα αποβλήτων όπως σε γεωργικά πλαστικά, φάρμακα, κλωστοϋφαντουργικά, παιχνίδια, έπιπλα, στρώματα, φίλτρα τσιγάρων, ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα κ.λπ.). Τέλος, για πρώτη φορά θα του ανατεθεί η αρμοδιότητα ελέγχου της κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων των ΦοΔΣΑ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η επιδότηση για το ακριβό ρεύμα: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας που κατατίθεται σήμερα έχουν ενταχθεί οι διατάξεις για επιδότηση έως 30 ευρώ ανά MWh. Καθιερώνεται υποχρέωση της ΔΕΗ για πώληση ενέργειας από λιγνίτη στην προθεσμιακή αγορά.
kostas-skrekas-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Προτεραιότητα του ΥΠΕΝ η προώθηση της ανακύκλωσης

Ο υπουργός δήλωσε ότι ο ΕΟΑΝ καλείται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε να αποτελέσει τον επιταχυντή στην προσπάθεια να καταστεί η ανακύκλωση και η προώθηση της κυκλικής οικονομίας, στάση ζωής για τους πολίτες.
electric cars-ilektrika-autokinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτροκίνητη η επόμενη ημέρα της παγκόσμιας βιομηχανίας αυτοκινήτου

Η Ελλάδα ακολουθεί την τάση «ασθμαίνοντας» με το πρόγραμμα του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης να μην έχει αποδώσει τα μέγιστα έως σήμερα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριπλασιάζεται το όριο για net metering, απλοποίηση αδειοδότησης φωτοβολταϊκών

Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση το όριο ισχύος αυξάνεται στα 3 MW από 1 MW. Μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) κάθε καταναλωτής μπορεί να μετατραπεί σε παραγωγό ενέργειας. Τι θα γίνει με την αδειοδότηση φωτοβολταϊκών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως θα γίνει «πράσινο» νησί η Αστυπάλαια, τι προβλέπεται για τις επιδοτήσεις

Το επενδυτικό σχέδιο ύψους 20 εκατ. της Volkswagen και του ελληνικού δημοσίου στοχεύει στη δημιουργία του πρώτου «έξυπνου» και «πράσινου» νησί της Μεσογείου. Το 2024 η ολοκλήρωση του έργου.