ΓΔ: 909.16 0.56% Τζίρος: 50.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Ελληνικό: Με τροπολογία ανοίγει ο δρόμος για την πρώτη φάση των έργων

Σειρά θεμάτων που αφορούν τη μαρίνα Αγίου Κοσμά, το Μητροπολιτικό Πάρκο, τις οδικές συνδέσεις και τις κατεδαφίσεις κτιρίων ρυθμίζει η τροπολογία.

Σειρά πολεοδομικών και χωροταξικών ρυθμίσεων, που θα ανοίξουν τον δρόμο για την έναρξη της πρώτης φάσης των έργων στο Ελληνικό, περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μεταξύ άλλων, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τη μαρίνα Αγίου Κοσμά, τις συνδέσεις με το οδικό δίκτυο, το Μητροπολιτικό Πάρκο και τις κατεδαφίσεις κτιρίων.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη φάση των έργων στο Ελληνικό, που η Lamda Develompent έχει ανακοινώσει ότι θα διαρκέσει πέντε χρόνια, περιλαμβάνονται το παράκτιο μέτωπο στην περιοχή του Αγίου Κοσμά και η μαρίνα, η δυτική ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πάρκου, κατασκευή κατοικιών και του πρώτου εμπορικού πόλου στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Επίσης, θα κατασκευασθεί κάθετος δρόμος που θα συνδέει την Ποσειδώνος με τη Βουλιαγμένης.

Ειδικότερα, η τροπολογία με θέμα «Ρυθμίσεις για τον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού - Αγίου Κοσμά» προβλέπει ότι:

  • Για τη χωροθέτηση της μαρίνας Αγίου Κοσμά,  δίνεται η δυνατότητα αλλαγών του σχετικού προεδρικού διατάγματος του 2002 για να καθορίζονται χερσαία και θαλάσσια ζώνη, χρήσεις γης και όροι δόμησης της περιοχής. Ειδικά για την περιοχή του Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά, μπορεί να τροποποιηθεί το ισχύον προεδρικό διάταγμα για να εναρμονιστεί με το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά. Με προεδρικό διάταγμα μπορούν επίσης να τροποποιούνται ή αναθεωρούνται γενικά πολεοδομικά σχέδια, πολεοδομικές μελέτες, ρυμοτομικά σχέδια και σχέδια πόλεως, καθώς και τοπικά ρυμοτομικά σχέδια, προκειμένου να εναρμονιστούν με τα όρια και το περιεχόμενο των ειδικότερων ζωνών, ιδίως όσον αφορά στις χρήσεις γης, τους όρους και περιορισμούς δόμησης και τους όρους προστασίας του περιβάλλοντος ή και κάθε άλλο θέμα αναγκαίο για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά. Από τις τροποποιήσεις εξαιρούνται, πάντως, τα υδατορέματα.
  • Για τις οδικές συνδέσεις προβλέπεται ότι για την έκδοση των οικοδομικών αδειών εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά και μέχρι την αποπεράτωση του οδικού δικτύου που έχει εγκριθεί, η κυκλοφοριακή σύνδεση των εγκαταστάσεων διενεργείται από και προς το υφιστάμενο εγκεκριμένο οδικό δίκτυο στα όρια του Μητροπολιτικού Πόλου μέσω προσωρινών συνδέσεων εντός του Πόλου. Μέχρι την αποπεράτωση των δικτύων υποδομών, όπως ιδίως των δικτύων κοινής ωφέλειας, η σύνδεση των κτισμάτων, κατασκευών και εν γένει εγκαταστάσεων διενεργείται σε προσωρινά δίκτυα, υφιστάμενα ή μη, εντός ή εκτός του Πόλου.
  • Για το Γραφείο Ελληνικού, ορίζεται ότι μεταφέρεται από το υπ. Οικονομικών στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του Γραφείου Ελληνικού είναι να ενημερώνει τους ενδιαφερομένους για τη νομοθεσία και τις ενέργειες που απαιτούνται για την αδειοδότηση των έργων, δραστηριοτήτων, εγκαταστάσεων και κτιρίων που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά. Επίσης, παρακολουθεί την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάπτυξης του Ελληνικού και εκδίδει όλες τις διοικητικές πράξεις για κάθε είδους εργασίες εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού -Αγίου Κοσμά.
  • Για τροποποιήσεις της σύμβασης διανομής του ακινήτου στο Ελληνικό, που κυρώθηκε με νόμο τον Μάρτιο, η τροπολογία ανοίγει το δρόμο γίνονται, εφόσον αφορούν σε μεταβολές των ορίων των διανεμόμενων ακινήτων οι οποίες καθίστανται αναγκαίες, λόγω της τροποποίησης του από 28.2.2018 προεδρικού διατάγματος (ΑΑΠ 35) περί «Έγκρισης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά Περιφέρειας Αττικής». Για να γίνουν τέτοιες τροποποίησης θα πρέπει να υπάρξει σχετική σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».
  • Σχετικά με το Μητροπολιτικό Πάρκο, η τροπολογία ορίζει ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκρίνεται η γενική οργάνωση του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής και εξειδικεύονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης που θεσπίζονται για το Πάρκο με σχετικά προεδρικά διατάγματα. Με την απόφαση αυτή καθορίζονται επίσης οι περιοχές του πάρκου που θα διατεθούν για τη δημιουργία τεχνητών δασών, αλσών, κήπων, λιμνών, φυτωρίων, βοτανικών κήπων, θερμοκηπίων και λοιπών χώρων πρασίνου, οι χώροι περιπάτου, παιχνιδιού, άθλησης, εκπαίδευσης, περιπέτειας, εκθέσεων, συναυλιών και λοιπών δραστηριοτήτων, ο τρόπος διαμόρφωσης αυτών και το περίγραμμα των κτιριακών ενοτήτων, το εσωτερικό οδικό δίκτυο και το δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, η θέση των χώρων στάθμευσης, καθώς και η γενική οργάνωση κάθε άλλου χώρου, κτιρίου, εγκατάστασης, χρήσης ή λειτουργίας που θα απαιτηθεί για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη και λειτουργία του Πάρκου.
  • Σχετικά με τα κατεδαφιστέα και διατηρούμενα κτίρια, η τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα κατεδάφισης συγκεκριμένων διατηρούμενων κτισμάτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, με απόφαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων μετά από εισήγηση της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.». Άλλα τρία κτίσματα που προορίζονταν για κατεδάφιση διατηρούνται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζουν έργα 2 δισ. στο Ελληνικό: Το σχέδιο της Lamda Development

Υπογραφές για τη μεταβίβαση του ακινήτου στις 25 Ιουνίου, ακολουθεί ομοβροντία συμφωνιών για έργα υποδομής και άλλες εγκαταστάσεων. Έμφαση σε πύργο κατοικιών και παραλιακό μέτωπο. Τι θα γίνει με το καζίνο.
electric cars-ilektrika-autokinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτροκίνητη η επόμενη ημέρα της παγκόσμιας βιομηχανίας αυτοκινήτου

Η Ελλάδα ακολουθεί την τάση «ασθμαίνοντας» με το πρόγραμμα του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης να μην έχει αποδώσει τα μέγιστα έως σήμερα.
Απορρίματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έργα ΣΔΙΤ 900 εκατ. τον Σεπτέμβριο σε απορρίμματα, ύδρευση και προαστιακό

Εντός της εβδομαδας η εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό για το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Ακολουθούν οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Σχιστό και Φυλή. Ποια άλλα έργα ΣΔΙΤ προωθούνται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριπλασιάζεται το όριο για net metering, απλοποίηση αδειοδότησης φωτοβολταϊκών

Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση το όριο ισχύος αυξάνεται στα 3 MW από 1 MW. Μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) κάθε καταναλωτής μπορεί να μετατραπεί σε παραγωγό ενέργειας. Τι θα γίνει με την αδειοδότηση φωτοβολταϊκών.