ΓΔ: 876.68 0.41% Τζίρος: 34.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:59:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέος «παίκτης» στα έργα έγινε το ΤΑΙΠΕΔ, θα πάρει «προίκα» 1 δισ. ευρώ

Συμβιβασμός για να λήξει η κόντρα του Ταμείου με το υπουργείο Υποδομών. Τις αποφάσεις για τα έργα που θα προωθούνται στο ΤΑΙΠΕΔ θα λαμβάνει κυβερνητική επιτροπή για τις συμβάσεις στρατηγικής σημασίας.

Με «μαγιά» που τους επόμενους μήνες θα φτάσει το ένα δισ. ευρώ θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες τη λειτουργία του ο μηχανισμός ωρίμανσης διαγωνισμών μεγάλων έργων του ΤΑΙΠΕΔ. Η τροπολογία για τη σύσταση του Project Preparation Facility (PPF) κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο. Επικεφαλής του μηχανισμού θα τεθεί, όπως είναι γνωστό, ο νέος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παν. Σταμπουλίδης, που παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη θέση του γενικού γραμματέα Εμπορίου.

Η κυβέρνηση, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις υπουργείων και άλλων φορέων που θεωρούσαν πως το ΤΑΙΠΕΔ «τους κόβει αρμοδιότητες», προχώρησε σε μια σολομώντεια λύση. Κεντρικό ρόλο στην επιλογή έργων που θα ενταχθούν στον μηχανισμό ωρίμανσης του ΤΑΙΠΕΔ θα έχει η Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, η δομή και λειτουργία της οποίας συζητήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Η συγκεκριμένη επιτροπή θα αποφασίζει ποιοι διαγωνισμοί μεγάλων έργων θα περάσουν «προς επιτάχυνση - ωρίμανση» στο ΤΑΙΠΕΔ και ποιοι όχι. Επίσης, προβλέπει πως αν κάποιος φορέας του Δημοσίου επιθυμεί να συνεργαστεί με το Ταμείο ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα ένας διαγωνισμός μπορεί να το κάνει.

Ο νέος μηχανισμός του ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει να προετοιμάσει διαγωνισμούς έργων όχι μόνο του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και του επόμενου ΕΣΠΑ. Θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τους μηχανισμούς ωρίμανσης που δημιουργούνται στα υπουργεία μέσω της πρόσληψης τεχνικών συμβούλων. 

Η νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφιστεί αύριο προβλέπει πως για την ωρίμανση διαγωνισμών «υπογράφεται σύμβαση (…) μεταξύ του Ταμείου και του δικαιούχου του προγράμματος. Με τη σύμβαση αυτή, εξειδικεύεται περαιτέρω το περιεχόμενο της αρμοδιότητας ωρίμανσης που ανατίθεται στο Ταμείο, καθορίζεται η αμοιβή του Ταμείου για τις υπηρεσίες ωρίμανσης, προβλέπονται οι ειδικότερες υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των συμβαλλομένων μερών, καθώς και οι σχετικές προθεσμίες για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους. Με την ίδια σύμβαση, μπορεί να ρυθμίζεται και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την άσκηση της αρμοδιότητας του Ταμείου. β) Σε περίπτωση που η Σύμβαση του Προγράμματος είναι αρμοδιότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ.), σύμφωνα με το άρθρο 126 του ν. 4799/2021, η σύμβαση της περ. α) υπογράφεται από τον οικείο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας ή τον οικείο Δήμαρχο».

Για την υλοποίηση της σύμβασης, ο κρατικός φορέας που συνεργάζεται με το ΤΑΙΠΕΔ «υποχρεούται να παρέχει στο Ταμείο όλες τις αναγκαίες για την άσκηση της αρμοδιότητάς του πληροφορίες, μελέτες και έγγραφα που του ζητούνται και να ανταποκρίνεται εντός του χρονοδιαγράμματος και των εν γένει προθεσμιών που συμφωνούνται με το Ταμείο, ως προς τα ζητήματα που είναι κρίσιμα για την πρόοδο του έργου και να εγκρίνει, μέσα σε Προθεσμία ενός (1) μηνός από την παραλαβή πλήρους και εμπεριστατωμένης εισήγησης του Ταμείου, άλλως να απορρίπτει ρητά και αιτιολογημένα εντός της ίδιας προθεσμίας τη σχετική εισήγηση για: τον προϋπολογισμό του αντικειμένου που ανατίθεται στο Ταμείο και τις τυχόν τροποποιήσεις του και ΙΙ) τη μελέτη σκοπιμότητας του έργου. Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της ανωτέρω μηνιαίας προθεσμίας, οι σχετικές με τα ανωτέρω ζητήματα εισηγήσεις του Ταμείου θεωρείται ότι έχουν αυτοδικαίως εγκριθεί».

Η τροπολογία προβλέπει και τον τρόπο αμοιβής του ΤΑΙΠΕΔ για τις υπηρεσίες που θα παρέχει στους κρατικούς φορείς. Για έργα/συμβάσεις που χρηματοδοτούνται από πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης υπογράφεται σύμβαση μεταξύ του Ταμείου και του Ταμείου Ανάκαμψης, εκπροσωπούμενου από τον υπουργό Οικονομικών, που προβλέπει ότι προκαταβάλλεται στο Ταμείο ποσό μέχρι δέκα εκατομμύρια ευρώ έναντι της παροχής υπηρεσιών ωρίμανσης για συμβάσεις/έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα ανατεθούν στο Ταμείο από τους δικαιούχους των Προγραμμάτων

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

oikodomi, kataskeues
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργολάβοι προς Μητσοτάκη: «Όχι» σε ενιαία αρχή για δημόσιες συμβάσεις

Συντονισμένα προσέφυγαν στον πρωθυπουργό οι οργανώσεις του κατασκευαστικού κλάδου, αντιδρώντας στο σχέδιο συγχώνευσης των δύο αρχών που εποπτεύουν τους διαγωνισμούς για δημόσια έργα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βγήκαν μαχαίρια» στην κυβέρνηση για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Εντάσεις στο παρασκήνιο, καθώς το υπουργείο Υποδομών επιχειρεί να «ψαλιδίσει» τις αρμοδιότητες της νέας Μονάδας Προετοιμασίας Έργων που έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς να λειτουργήσει στο ΤΑΙΠΕΔ.
Investments
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαίνουν στην «ομπρέλα» του ΤΑΙΠΕΔ έργα 5 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Στον νέο μηχανισμό προετοιμασίας έργων του ΤΑΙΠΕΔ θα ενταχθούν στρατηγικά έργα, με προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 20 εκατ. ευρώ, στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των μεταφορών και της τεχνολογίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγνατία Οδός: Ο διαγωνισμός προχωρά, αλλά θα γίνει... αγνώριστος

Το ΤΑΙΠΕΔ επιμένει ότι ο διαγωνισμός για την Εγνατία δεν θα προκηρυχθεί εκ νέου, παρότι η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τα πάντα. Επτά κοινοπραξίες σε αναμονή, κρίσιμος ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Θετική η 11η αξιολόγηση με εύσημα για μεταρρυθμίσεις, «κόκκινα» δάνεια

Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να συνεισφέρουν στο ΑΕΠ από 2,1% έως και 3,3% μέχρι και το 2026, με βασικό «αγκάθι» για την οικονομία τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.