ΓΔ: 877.77 -1.01% Τζίρος: 20.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:20:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Εκτινάχθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάιο

Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI), τον οποίο καταρτίζει η IHS Markit και θεωρείται καλό βαρόμετρο για την πορεία της οικονομίας, σημείωσε άλμα στις 57,1 μονάδες τον περασμένο μήνα.

Άλμα κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάιο καθώς η χαλάρωση κάποιων περιορισμών που συνδέονται με τον κορονοϊό έδωσαν ζωή στον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών, σύμφωνα με έρευνα, απηχώντας τα στοιχεία της Τρίτης που έδειξαν πως οι μεταποιητικές επιχειρήσεις είχαν τον καλύτερο καταγεγραμμένο μήνα τους.

Η επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων σε όλη την περιοχή και η μείωση των καταγεγραμμένων ημερήσιων κρουσμάτων επέτρεψε σε κυβερνήσεις να άρουν κάποια μέτρα που επέβαλαν για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού.

Αυτό σήμαινε ότι ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI), τον οποίο καταρτίζει η IHS Markit και θεωρείται καλό βαρόμετρο για την πορεία της οικονομίας, σημείωσε άλμα στις 57,1 μονάδες τον περασμένο μήνα από τις 53,8 του Απριλίου, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2018.

Η τελική τιμή του Μαΐου ήταν υψηλότερη από την αρχική των 56,9 μονάδων και άνετα υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο δείκτης που καλύπτει τον τομέα υπηρεσιών ανήλθε σε υψηλό σχεδόν τριετίας στις 55,2 από τις 50,5 μονάδες, και οριακά υψηλότερα από τις 55,1 που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακίρης: Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις εστίασης έχουν αποπληρωθεί

Σήμερα δημοσιεύθηκε η 7η τροποποίηση της απόφασης ένταξης πράξεων κρατικών ενισχύσεων στο πλαίσιο της δράσης «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», σχετικά με την ένταξη επιπλέον 414 επιχειρηματικών σχεδίων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι τη Δευτέρα οι αιτήσεις Β΄ κύκλου επιδότησης 4.800 θέσεων εργασίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, σκοπός της δράσης είναι η προώθηση της απασχόλησης, ιδιαίτερα για τους μακροχρόνια ανέργους και τους ανέργους μεγαλύτερων ηλικιών και αφορά επιχειρήσεις σε Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες της χώρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Μακεδονία: Ενίσχυση ανέργων που σκοπεύουν να ιδρύσουν νέα επιχείρηση

Προϋπόθεση για την ενίσχυση των ενδιαφερόμενων είναι η οργάνωση της δραστηριότητάς τους σε αυτοτελείς επαγγελματικούς χώρους. Η έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ πραγματοποιείται μετά την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΑΕΔ: Από αύριο οι αιτήσεις για 1.000 νέες θέσεις εργασίας

Ωφελούμενοι είναι άνεργοι ηλικίας 30 ετών και άνω, εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα. Αφορά ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε Αττική και Νότιο Αιγαίο.
ypourgeio ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες προθεσμίες υποβολής δηλώσεων για τον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Δίνεται εκ νέου η δυνατότητα να προβούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ οι καλλιτέχνες-επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού και οι ξεναγοί και τουριστικοί συνοδοί.
Thalis o Milisios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκαν τα 2α Επιχειρηματικά Βραβεία «Θαλής ο Μιλήσιος»

Ο κ. Αραβώσης, γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στην οδηγία της Ε.Ε. για την ταξινομία που θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται και στη χώρα μας, σύμφωνα με την οποία οι επενδύσεις θα πρέπει να αξιολογούνται και με συγκεκριμένα περιβαλλοντικά κριτήρια.