ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Haris Theoharis, Xaris Theoxaris, Tourismos, Ypourgeio Tourismou
Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. Φόρουμ των Δελφών. Πηγή: ΑΠΕ

Θεοχάρης: Συνεχίζονται οι επαφές για την αύξηση των τουριστικών ροών

Ο κ. Θεοχάρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα είναι η πρώτη περιοχή που θα ανακάμψει στον τουρισμό και η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια σε αυτή την προσπάθεια.

Η υγειονομική ασφάλεια στα ταξίδια των πολιτών του κόσμου ανδεικνύεται ο σημαντικότερος παράγοντας που θα καθορίσει τις τουριστικές ροές ανάμεσα στις χώρες, συμφώνησαν τόσο ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, όσο και ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Ζουράμπ Πολολικασβίλι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα, επ' ευκαιρία της 66ης Συνάντησης της Επιτροπής του UNWTO για την Ευρώπη που φιλοξενείται από την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα (2-4 Ιουνίου).

Αναφερόμενος στην επανεκκίνηση της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι από τη στιγμή της επαννεκίνησης παρατηρήθηκε μια επιτάγχυνση των ρυθμών αποκλιμάκωσης της πανδημίας, γεγονός που δικαιώνει την επιλογή του ανοίγματος με βάση το πλάνο που ακολουθήθηκε. Την ίδια στιγμή ο κ. Θεοχάρης για μια ακόμη φορά στάθηκε στην αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων και στην γρήγορα διάδοση των εμβολιασμών, που με τη σειρά τους θα διευκολύνουν τους αεροδιαδρόμους για τα ταξίδια. Ο κ. Θεοχάρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα είναι η πρώτη περιοχή που θα ανακάμψει στον τουρισμό και η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια σε αυτή την προσπάθεια. Αλλωστε οι πρωτοβουλίες για το ψηφιακό πιστοποιητικό και οι δράσεις στο μέτωπο της αναγνώρισης τρίτων εμβολίων υπογραμμίζουν την άνω διαπίστωση εξήγησε ο κ. υπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Πολολικασβίλι ανέδειξε τον ισχυρό ρόλο της Ελλάδας στην προσπάθεια που διεξάγεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας τονίζοντας ότι δεν είναι τυχαίο που επελέγη η Αθήνα για την διεξαγωγή της 66ης Συνάντησης της Επιτροπής του UNWTO για την Ευρώπη. «Αγκάθια» και για τη φετινή τουριστική περίοδο παραμένουν οι δυσκολίες στα ταξίδια ανάμεσα σε Ευρώπη, ΗΠΑ, αλλά και σε χώρες εντός της ΕΕ, ανάφερε ο γενικός γραμματέας του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού τονίζοντας ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η εξομάλυνση αυτών τη δεδομένη χρονική συγκυρία. Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται εναρμονισμένα πρωτόκολλα, αλλά εντονότερη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες, όπως τονίστηκε.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Αγγλίας και του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι στο πορτοκαλί για τη συγκεκριμένη χώρα, ο κ. υπουργός τόνισε ότι έχει στείλει ό,τι χρειάζεται, από πλευράς υγειονομικών στοιχείων κ.λπ. και αναμένει με αισιοδοξία επίσημες ανακοινώσεις. Σε κάθε περίπτωση οι διπλωματικές επαφές του Έλληνα υπουργού Τουρισμού συνεχίζονται και το επόμενο διάστημα θα μεταβεί σε Ολλανδία και σε σκανδιναβικές χώρες, πάντα με γνώμονα την αύξηση των τουριστικών ροών από αυτές τις χώρες.

Η 66η Συνάντηση της Επιτροπής του UNWTO για την Ευρώπη παρέχει την ευκαιρία στα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την Ευρώπη να συζητήσουν για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην τουριστική βιομηχανία αλλά και να καθορίσουν το μέλλον του τουρισμού, ανταλλάσσοντας εμπειρίες, βέλτιστες πρακτικές, και κοινά πρωτόκολλα, με στόχο τη βιώσιμη ανάκαμψη του κλάδου, με ασφαλή και συντονισμένο τρόπο.

Παράλληλα με τη θεσμική συνάντηση, πραγματοποιείται στην Αθήνα και θεματική εκδήλωση με τίτλο «Βιώσιμος παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός στη Μεσόγειο: Προκλήσεις και ευκαιρίες στην μετά COVID εποχή», στην οποία ειδικοί από όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν διά ζώσης το ρόλο της βιωσιμότητας για το μέλλον του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Haris Theoharis, Xaris Theoxaris, Tourismos, Ypourgeio Tourismou
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αίρονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί της Δανίας προς την Ελλάδα

Κατά την παραμονή του στην Κοπεγχάγη, ο κ. Θεοχάρης είχε συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων tour operators, οι οποίοι και επιβεβαίωσαν το ζωηρό και έντονο ενδιαφέρον του κοινού στη Δανία για ταξίδια και διακοπές στην Ελλάδα.