ΓΔ: 2598.07 0.62% Τζίρος: 5.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:39:37
Φώτο: ΑΠΕ

Χαιρετίζει το ΥΠΟΙΚ τη συμφωνία των G7 για παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Tο Υπουργείο Οικονομικών χαιρετίζει τη συμφωνία των G7 για μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και των νέων επιχειρηματικών μοντέλων.

Το υπουργείο Οικονομικών χαιρετίζει με ανακοίνωσή του τη συμφωνία των G7 για πιο δίκαιη φορολόγηση των πολυεθνικών, ιδιαίτερα του τεχνολογικού τομέα, καθώς και για την καθιέρωση παγκόσμιου ελάχιστου φόρου 15% για τα εταιρικά κέρδη.

Στη χθεσινή Σύνοδό τους, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας G7 - των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Ιταλία και Ιαπωνία) - ανακοίνωσαν ιστορική συμφωνία δέσμευσης μεταρρύθμισης του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και των νέων επιχειρηματικών μοντέλων που επιτρέπουν τη μεταφορά κερδών σε δικαιοδοσίες με χαμηλή φορολόγηση.

Ειδικότερα, η συμφωνία που τελεί τα τελευταία χρόνια υπό τον συντονισμό του ΟΟΣΑ, περιλαμβάνει τον Πρώτο Πυλώνα, ο οποίος προβλέπει σαφείς κανόνες για την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης ανά χώρα επί κερδών των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της παγκοσμιοποιημένης ψηφιακής οικονομίας, ενώ ο Δεύτερος Πυλώνας, με στόχο και την αντιμετώπιση του φορολογικού ανταγωνισμού, αποσκοπεί στην επιβολή κατώτατου παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων 15%.

Με την απόφαση των G7, δίνεται καθοριστική ώθηση στις διαδικασίες για την επίτευξη ευρύτερης συναίνεσης στη Σύνοδο των G20 τον Ιούλιο, και τον Οκτώβριο στον ΟΟΣΑ, όπου θα συνεχιστούν εντατικά οι συζητήσεις.

Σε επίπεδο Ε.Ε., στις 18 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ανακοίνωση με τίτλο «Φορολογία των επιχειρήσεων για τον 21ο αιώνα», με την οποία οριοθετούνται ήδη τα βήματα για την υλοποίηση της νέας αρχιτεκτονικής του φορολογικού συστήματος. Συναφώς, η Ε.Ε. δεσμεύεται να παρουσιάσει μέχρι το 2023 νομοθετικές προτάσεις, υπό τη μορφή Οδηγιών, με τις οποίες οι κανόνες των δύο Πυλώνων και η παγκόσμια αρχιτεκτονική θα ενσωματωθούν στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, στις 14 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει πρόταση για την ψηφιακή εισφορά.

Το Υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί στενά και συμμετέχει ενεργά στις σχετικές συζητήσεις του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. αναφορικά με το ζήτημα της φορολόγησης της ψηφιακής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζει την πρόταση της νέας αρχιτεκτονικής του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, καθώς διαφαίνεται ότι αποσαφηνίζεται, πλέον, το πεδίο εφαρμογής και διασφαλίζεται η κατανομή των κυριαρχικών δικαιωμάτων φορολόγησης των χωρών. Εξάλλου, αποσπασματικές πρωτοβουλίες επιβολής μονομερών μέτρων φορολόγησης της ψηφιακής οικονομίας ενδεχομένως να διευκολύνουν βραχυπρόθεσμα την επίλυση ορισμένων ζητημάτων, ωστόσο εντείνουν τη μεγέθυνση άλλων, με άγνωστες επιπτώσεις για την ευημερία των πολιτών και την κοινωνική συνοχή.

Επίσης, το Υπουργείο Οικονομικών τάσσεται σαφώς υπέρ ομοιόμορφης εφαρμογής λύσεων και σε επίπεδο Ε.Ε., καθώς η παγκόσμια συμφωνία θα σημάνει διασφάλιση εσόδων, καταπολέμηση φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, και μείωση του υψηλού κόστους συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται διασυνοριακά στην Ενιαία Αγορά. Με όραμα σχέδιο και επιμονή για την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό που παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, διαμορφώνουμε θέσεις που διασφαλίζουν τα δικαιώματα φορολόγησης της χώρας μας, αλλά και την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις Βρυξέλλες ο Πιερρακάκης, στο επίκεντρο οι τιμές ενέργειας στο Eurogroup

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται οι Κυριάκος Πιερρακάκης και Θάνος Πετραλιάς για τις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN. Κύριο θέμα η επίδραση της κρίσης στη Μέση Ανατολή στις αγορές, τις τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό.
Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρκόπουλος: Η κυβέρνηση στηρίζει το δικαίωμα πρόσβασης στη θέρμανση

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος επισήμανε την αύξηση της τιμής της αμόλυβδης και υπερασπίστηκε την τροπολογία για την επιδότησή της, τονίζοντας τη στήριξη της κυβέρνησης στην πρόσβαση σε θέρμανση και καύσιμα εν μέσω δύσκολης συγκυρίας.
μακέτα οικίας κατασκευής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Real estate: Επενδύσεις 8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ως το 2026

Οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων μέσω του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης φτάνουν τα 8 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε ο Ορέστης Καβαλάκης στην Prodexpo 2026. Νέο στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙΙ» με μεγαλύτερη ευελιξία.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

9 εκατ. ευρώ για νέο κτίριο ογκολογικής μονάδας στο Παναρκαδικό Τρίπολης

Εγκρίθηκε 9 εκατ. ευρώ για νέο κτίριο ογκολογικής μονάδας στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, με 18 θέσεις ημερήσιας νοσηλείας, 72 κλίνες και σύγχρονο εξοπλισμό, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2026-2030.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης - Γκεοργκίεβα συναντήθηκαν στο ΔΝΤ Μπανγκόκ για παγκόσμια οικονομία

Στη Μπανγκόκ για τη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας βρίσκεται ο Κ. Πιερρακάκης, όπου θα συνομιλήσει με την Κ. Γκεοργκίεβα για ανθεκτικές οικονομίες και θα συμμετάσχει σε συναντήσεις Eurogroup και G7.
Νομική σχολή Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φοιτητές διαδηλώνουν στο Σύνταγμα και έξω από το Υπ. Οικονομικών

Φοιτητικοί σύλλογοι διαμαρτύρονται σήμερα στο Σύνταγμα για το υψηλό κόστος σπουδών και στέγασης, στήνοντας σκηνές και πραγματοποιώντας συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό να παραμείνουν όλη τη νύχτα.