ΓΔ: 910.34 0.25% Τζίρος: 43.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τρ. Πειραιώς: Πολύ νωρίς για συζήτηση περί εξόδου από το PEPP της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ επανέλαβε τη δέσμευσή της ότι οι αγορές χρεογράφων μέσω του Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως τα τέλη Μαρτίου του 2022.

Πρόωρη χαρακτηρίζουν τη συζήτηση για την ολοκλήρωση του έκτακτου προγράμματος αγορών χρεογράφων (Pandemic Emergency Purchase Programme -PEPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι οικονομολόγοι της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως σημειώνεται στην έκδοση της τράπεζας Οικονομική Ανάλυση & Επενδυτική Στρατηγική, το Δ.Σ. της ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα παρεμβατικά επιτόκια. Εκτιμά ότι θα διατηρηθούν στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου ο πληθωρισμός φανεί ότι συγκλίνει πειστικά προς το στόχο.

Η ΕΚΤ επανέλαβε τη δέσμευσή της ότι οι αγορές χρεογράφων μέσω του Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως τα τέλη Μαρτίου του 2022 και ότι δύνανται να φθάσουν ως σύνολο τα 1.850 δισ.

Διευκρίνισε ότι κριτήριο για την εξάντληση ή την αύξηση του ανωτέρω ποσού αποτελεί η διατήρηση των ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης. Δεδομένου ότι για το ΡΕΡΡ υπάρχει ευελιξία στη σύνθεση/χρονική διάρκεια των αγοραζόμενων αξιογράφων κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αναμένει ότι ο ρυθμός των αγορών κατά το γ΄ τρίμηνο (όπως και κατά το β΄) θα είναι σημαντικά υψηλότερος αυτού των πρώτων μηνών του 2021 προκειμένου να αποτραπεί η πρόωρη σύσφιξη των συνθηκών/όρων χρηματοδότησης. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Lagarde τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για συζήτηση για έξοδο από το πρόγραμμα PEPP.

Ταυτόχρονα με το ΡΕΡΡ συνεχίζεται και το προγενέστερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (ΑΡΡ) που προβλέπει μηνιαίες αγορές τίτλων αξίας 20 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα λήξει λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά της επιτόκια.

Σχετικά με τις επανεπενδύσεις του κεφαλαίου των τίτλων που λήγουν επιβεβαίωσε ότι για αυτά που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ θα τις πραγματοποιεί τουλάχιστον έως τα τέλη του 2023, ενώ του ΑΡΡ θα τις εκτελεί για αρκετό διάστημα μετά την πρώτη αύξηση στα βασικά της επιτόκια.

Παράλληλα θα συνεχίσει να παρέχει άφθονη (ample) ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω των διενεργούμενων πράξεων αναχρηματοδότησης, ιδίως μέσω των πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO ΙΙΙ).

Η ΕΚΤ αναμένει περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας κατά το β΄ εξάμηνο του 2021 καθώς τα περιοριστικά μέτρα σταδιακά αίρονται. Εκτιμά ότι η επίδραση των παραγόντων που δύνανται να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την ανάπτυξη είναι ισοσκελισμένη σε αντίθεση με προηγουμένως που εκτιμούσε ότι υπερτερούν αυτοί που μπορούν να την ωθήσουν προς τα κάτω (downside risks). Επίσης, παρακολουθεί προσεκτικά την ισοτιμία του ευρώ καθώς επηρεάζει τον πληθωρισμό.

Στις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις της αναθεώρησε ανοδικά για το 2021 και το 2022 τον ρυθμό ανάπτυξης (κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες) και τον πληθωρισμό (2021: +0,3 π.μ., 2022: +0,4 π.μ.), αλλά διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για το 2023. Θεωρεί ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι κυρίως παροδικού χαρακτήρα και ότι από τις αρχές του 2022 θα αρχίσει να υποχωρεί καθώς θα εξασθενεί η επίδραση αυτών των παραγόντων.

Οι επενδυτές αντέδρασαν με μείωση της ισοτιμίας EURUSD κοντά στο 1,2150 και με μικρή πτώση της απόδοσης των γερμανικών διετών κρατικών ομολόγων κοντά στο -0,68%. Παράλληλα, οι τιμές των μετοχών ενισχύθηκαν ελαφρώς και το spread των εταιρικών ομολόγων συρρικνώθηκε ελαφρώς.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, trapeza peiraios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα Πειραιώς: Θετική η τάση στην αγορά αγροτικών προϊόντων

Μία πιθανή αλλαγή στη ρητορική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προς το πιο αυστηρό (σύσφιξη νομισματικής πολιτικής) θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με την τράπεζα Πειραιώς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Πρόσθετη ρευστότητα 3,2 δισ. στις συστημικές τράπεζες τον Μάρτιο

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, το καθαρό ποσό των δανείων που έλαβαν οι επιχειρήσεις ανήλθε στα 104 εκατ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα η καθαρή χρηματοδότηση ήταν αρνητική κατά 243 εκατ. ευρώ.
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Απαραίτητη η αύξηση της Τρ. Πειραιώς, αντιμετωπίζονται χρόνιες αδυναμίες

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι είναι αναγκαία η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς προκειμένου, πέραν όλων των άλλων, να βελτιωθούν και τα μεγέθη της.
staikouras, YPOIK, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Απόλυτα αναγκαία η ΑΜΚ για την Τράπεζα Πειραιώς

Αν δεν είχαν μετατραπεί τα Cocos δεν θα συμμετείχαν ιδιώτες στην αύξηση κεφαλαίου. Θα γίνει κατανομή νέων μετοχών για τους υφιστάμενους μετόχους με προτιμησιακή διαχείριση, τονίζει ο υπ. Οικονομικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εύσημα της ΕΚΤ στον «ΗΡΑΚΛΗ» για τη μείωση των κόκκινων δανείων

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει αξιοσημείωτη πρόοδο στην αντιμετώπιση της «βαρείας κληρονομιάς των κόκκινων δανείων», σύμφωνα με την Ελίζαμπεθ Μακόλ, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.