ΓΔ: 882.77 0.83% Τζίρος: 40.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τρ. Πειραιώς: Πολύ νωρίς για συζήτηση περί εξόδου από το PEPP της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ επανέλαβε τη δέσμευσή της ότι οι αγορές χρεογράφων μέσω του Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως τα τέλη Μαρτίου του 2022.

Πρόωρη χαρακτηρίζουν τη συζήτηση για την ολοκλήρωση του έκτακτου προγράμματος αγορών χρεογράφων (Pandemic Emergency Purchase Programme -PEPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι οικονομολόγοι της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως σημειώνεται στην έκδοση της τράπεζας Οικονομική Ανάλυση & Επενδυτική Στρατηγική, το Δ.Σ. της ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα παρεμβατικά επιτόκια. Εκτιμά ότι θα διατηρηθούν στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου ο πληθωρισμός φανεί ότι συγκλίνει πειστικά προς το στόχο.

Η ΕΚΤ επανέλαβε τη δέσμευσή της ότι οι αγορές χρεογράφων μέσω του Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως τα τέλη Μαρτίου του 2022 και ότι δύνανται να φθάσουν ως σύνολο τα 1.850 δισ.

Διευκρίνισε ότι κριτήριο για την εξάντληση ή την αύξηση του ανωτέρω ποσού αποτελεί η διατήρηση των ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης. Δεδομένου ότι για το ΡΕΡΡ υπάρχει ευελιξία στη σύνθεση/χρονική διάρκεια των αγοραζόμενων αξιογράφων κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αναμένει ότι ο ρυθμός των αγορών κατά το γ΄ τρίμηνο (όπως και κατά το β΄) θα είναι σημαντικά υψηλότερος αυτού των πρώτων μηνών του 2021 προκειμένου να αποτραπεί η πρόωρη σύσφιξη των συνθηκών/όρων χρηματοδότησης. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Lagarde τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για συζήτηση για έξοδο από το πρόγραμμα PEPP.

Ταυτόχρονα με το ΡΕΡΡ συνεχίζεται και το προγενέστερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (ΑΡΡ) που προβλέπει μηνιαίες αγορές τίτλων αξίας 20 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα λήξει λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά της επιτόκια.

Σχετικά με τις επανεπενδύσεις του κεφαλαίου των τίτλων που λήγουν επιβεβαίωσε ότι για αυτά που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ θα τις πραγματοποιεί τουλάχιστον έως τα τέλη του 2023, ενώ του ΑΡΡ θα τις εκτελεί για αρκετό διάστημα μετά την πρώτη αύξηση στα βασικά της επιτόκια.

Παράλληλα θα συνεχίσει να παρέχει άφθονη (ample) ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω των διενεργούμενων πράξεων αναχρηματοδότησης, ιδίως μέσω των πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO ΙΙΙ).

Η ΕΚΤ αναμένει περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας κατά το β΄ εξάμηνο του 2021 καθώς τα περιοριστικά μέτρα σταδιακά αίρονται. Εκτιμά ότι η επίδραση των παραγόντων που δύνανται να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την ανάπτυξη είναι ισοσκελισμένη σε αντίθεση με προηγουμένως που εκτιμούσε ότι υπερτερούν αυτοί που μπορούν να την ωθήσουν προς τα κάτω (downside risks). Επίσης, παρακολουθεί προσεκτικά την ισοτιμία του ευρώ καθώς επηρεάζει τον πληθωρισμό.

Στις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις της αναθεώρησε ανοδικά για το 2021 και το 2022 τον ρυθμό ανάπτυξης (κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες) και τον πληθωρισμό (2021: +0,3 π.μ., 2022: +0,4 π.μ.), αλλά διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για το 2023. Θεωρεί ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι κυρίως παροδικού χαρακτήρα και ότι από τις αρχές του 2022 θα αρχίσει να υποχωρεί καθώς θα εξασθενεί η επίδραση αυτών των παραγόντων.

Οι επενδυτές αντέδρασαν με μείωση της ισοτιμίας EURUSD κοντά στο 1,2150 και με μικρή πτώση της απόδοσης των γερμανικών διετών κρατικών ομολόγων κοντά στο -0,68%. Παράλληλα, οι τιμές των μετοχών ενισχύθηκαν ελαφρώς και το spread των εταιρικών ομολόγων συρρικνώθηκε ελαφρώς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Koutentakis-Piraiws_bank-Πειραιώς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

B. Κουτεντάκης: Υπάρχει ανάγκη για εξειδικευμένα στελέχη στις τράπεζες

Όπως τόνισε ο Chief Retail Banking της Τράπεζας Πειραιώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός που πραγματοποιείται δημιουργεί ανάγκες για στελέχη που θα μπορούν να αντιληφθούν τις ανάγκες του πελάτη και να βρίσκουν λύσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Πειραιώς: Στόχος η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γεώργιος Χαντζηνικολάου, ο αγροδιατροφικός τομέας καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ως σημαντικός πυλώνας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Trapeza, trapeza peiraios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυνατότητες ανάπτυξης της αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ελλάδα

O Ηρακλής Μπαμπλέκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να είναι τα αμοιβαία κεφάλαια απλά και διαφανή ως προς τα χαρακτηριστικά τους και τις χρεώσεις τους.
Trapeza, trapeza peiraios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραμματικός (Πειραιώς): Μικρή ζημία στις συναλλαγές από τις ψηφιακές απάτες

Ο Γενικός Διευθυντής Προϊόντων Λιανικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς Γιάννης Γραμματικός σημείωσε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός τρέχει με γοργό ρυθμό και έχει δημιουργηθεί ένας διαφορετικός καταναλωτής.