ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τρ. Πειραιώς: Πολύ νωρίς για συζήτηση περί εξόδου από το PEPP της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ επανέλαβε τη δέσμευσή της ότι οι αγορές χρεογράφων μέσω του Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως τα τέλη Μαρτίου του 2022.

Πρόωρη χαρακτηρίζουν τη συζήτηση για την ολοκλήρωση του έκτακτου προγράμματος αγορών χρεογράφων (Pandemic Emergency Purchase Programme -PEPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι οικονομολόγοι της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως σημειώνεται στην έκδοση της τράπεζας Οικονομική Ανάλυση & Επενδυτική Στρατηγική, το Δ.Σ. της ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα παρεμβατικά επιτόκια. Εκτιμά ότι θα διατηρηθούν στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου ο πληθωρισμός φανεί ότι συγκλίνει πειστικά προς το στόχο.

Η ΕΚΤ επανέλαβε τη δέσμευσή της ότι οι αγορές χρεογράφων μέσω του Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως τα τέλη Μαρτίου του 2022 και ότι δύνανται να φθάσουν ως σύνολο τα 1.850 δισ.

Διευκρίνισε ότι κριτήριο για την εξάντληση ή την αύξηση του ανωτέρω ποσού αποτελεί η διατήρηση των ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης. Δεδομένου ότι για το ΡΕΡΡ υπάρχει ευελιξία στη σύνθεση/χρονική διάρκεια των αγοραζόμενων αξιογράφων κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αναμένει ότι ο ρυθμός των αγορών κατά το γ΄ τρίμηνο (όπως και κατά το β΄) θα είναι σημαντικά υψηλότερος αυτού των πρώτων μηνών του 2021 προκειμένου να αποτραπεί η πρόωρη σύσφιξη των συνθηκών/όρων χρηματοδότησης. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Lagarde τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για συζήτηση για έξοδο από το πρόγραμμα PEPP.

Ταυτόχρονα με το ΡΕΡΡ συνεχίζεται και το προγενέστερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (ΑΡΡ) που προβλέπει μηνιαίες αγορές τίτλων αξίας 20 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα λήξει λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά της επιτόκια.

Σχετικά με τις επανεπενδύσεις του κεφαλαίου των τίτλων που λήγουν επιβεβαίωσε ότι για αυτά που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ θα τις πραγματοποιεί τουλάχιστον έως τα τέλη του 2023, ενώ του ΑΡΡ θα τις εκτελεί για αρκετό διάστημα μετά την πρώτη αύξηση στα βασικά της επιτόκια.

Παράλληλα θα συνεχίσει να παρέχει άφθονη (ample) ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω των διενεργούμενων πράξεων αναχρηματοδότησης, ιδίως μέσω των πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO ΙΙΙ).

Η ΕΚΤ αναμένει περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας κατά το β΄ εξάμηνο του 2021 καθώς τα περιοριστικά μέτρα σταδιακά αίρονται. Εκτιμά ότι η επίδραση των παραγόντων που δύνανται να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την ανάπτυξη είναι ισοσκελισμένη σε αντίθεση με προηγουμένως που εκτιμούσε ότι υπερτερούν αυτοί που μπορούν να την ωθήσουν προς τα κάτω (downside risks). Επίσης, παρακολουθεί προσεκτικά την ισοτιμία του ευρώ καθώς επηρεάζει τον πληθωρισμό.

Στις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις της αναθεώρησε ανοδικά για το 2021 και το 2022 τον ρυθμό ανάπτυξης (κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες) και τον πληθωρισμό (2021: +0,3 π.μ., 2022: +0,4 π.μ.), αλλά διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για το 2023. Θεωρεί ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι κυρίως παροδικού χαρακτήρα και ότι από τις αρχές του 2022 θα αρχίσει να υποχωρεί καθώς θα εξασθενεί η επίδραση αυτών των παραγόντων.

Οι επενδυτές αντέδρασαν με μείωση της ισοτιμίας EURUSD κοντά στο 1,2150 και με μικρή πτώση της απόδοσης των γερμανικών διετών κρατικών ομολόγων κοντά στο -0,68%. Παράλληλα, οι τιμές των μετοχών ενισχύθηκαν ελαφρώς και το spread των εταιρικών ομολόγων συρρικνώθηκε ελαφρώς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Τζούρος (Πειραιώς): Ευκαιρίες για βιώσιμες επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο επικεφαλής Corporate & Investment Banking της τράπεζας υπογράμμισε ότι το περιβάλλον αναμένεται ευνοϊκό τα επόμενα χρόνια καθώς η Ελλάδα συνδυάζει ισχυρό τραπεζικό σύστημα και πολιτική σταθερότητα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Χωρίς προηγούμενο η επιτυχία του placement της Τρ. Πειραιώς

Ο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τονίζει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αλλάξει σελίδα και όχι μόνο έχει επιστρέψει στην κανονικότητα αλλά αναπτύσσεται με δυναμικό ρυθμό.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ενισχυμένα μεγέθη κλείνουν το 2023 οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η κερδοφορία των τραπεζών επανήλθε σε επίπεδα που δεν είχαν καταγραφεί εδώ και πάνω από μια δεκαετία, ενισχύοντας την ικανότητά τους να αντεπεξέρχονται σε εξωτερικές διαταραχές, όπως έδειξαν τα stress test.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Μαργαρίτης: Πιο ανταγωνιστική η Ελλάδα μέσω της καινοτομίας

Όπως ανέφερε ο Group Chief Operating Officer της Τρ. Πειραιώς, αναδεικνύεται η διασύνδεσης του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης για νέες τεχνολογίες.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Οι προοπτικές για χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν εύθραυστες

Όσον αφορά την αγορά κατοικιών οι αυξήσεις των τιμών, όπως αναφέρει η ΕΚΤ, έχουν παγώσει τους τελευταίους μήνες, μειώνοντας έτσι τις υπεραξίες στον κλάδο, ενώ οι προσαρμογές των τιμών ήταν σταδιακές.