ΓΔ: 897.45 1.03% Τζίρος: 45.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Υπουργείο Οικονομικών

Συνάντηση Σταϊκούρα - Χόγιερ: Στο επίκεντρο ο κομβικός ρόλος της ΕΤΕπ

Η συνάντηση εργασίας με τα οικονομικά, τεχνικά, κλιματικά και αναπτυξιακά στελέχη της ΕΤΕπ πραγματοποιήθηκε πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. και τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο.

Ο υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Χρήστος Σταϊκούρας επισκέφθηκε σήμερα την έδρα της ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να διερευνήσει νέες ευκαιρίες για περαιτέρω ενίσχυση του αντικτύπου της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα και για χρηματοδότηση, με στόχο την υποστήριξη της ανάκαμψης από τον COVID-19 και την επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα σε όλη τη χώρα.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ και ο Αντιπρόεδρός της, αρμόδιος για την Ελλάδα, Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν, ενημέρωσαν τον κ. Σταϊκούρα και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλη Αργυρού, σχετικά με την ταχεία ανταπόκριση της ΕΤΕπ στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και την αυξανόμενη υποστήριξη που παρέχει για την κλιματική δράση και την ενεργειακή μετάβαση τα επόμενα χρόνια.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί κομβικό εταίρο για την Ελλάδα. Η σημερινή μου επίσκεψη και η παραγωγική συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο Hoyer, τον Αντιπρόεδρο Κέτελ Τόμσεν και την ομάδα τους ήταν μια πολύτιμη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή-ρεκόρ του Ομίλου ΕΤΕπ στη χώρα μας κατά το περασμένο έτος, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις προτεραιότητας στην Ελλάδα μπορεί να επωφεληθούν από τη μοναδική τεχνογνωσία και την οικονομική δύναμη της Τράπεζας της Ε.Ε.

Χαιρόμαστε, επίσης, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη συμφωνία που υπογράψαμε πριν από δύο μήνες, μέσω της οποίας η ΕΤΕπ θα συμβάλει στη διαχείριση 5 δισ. ευρώ για τη στήριξη νέων επενδύσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”. Πρόκειται για ένα συνεκτικό και ρεαλιστικά φιλόδοξο σχέδιο, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι είναι ένα από τα πρώτα σχέδια που εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την Παρασκευή, ως Διοικητής της ΕΤΕπ, μαζί με τους υπόλοιπους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συγχαρώ το προσωπικό της ΕΤΕπ για τη σκληρή δουλειά του και την άνευ προηγουμένου στήριξη για την αντιμετώπιση τόσο των προκλήσεων του COVID-19 όσο και της κλιματικής αλλαγής.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εγώ, ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τον Πρόεδρο Βέρνερ Χόγιερ, τον Αντιπρόεδρο Κέτελ Τόμσεν και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΤΕ Godard στην Αθήνα, για να παρουσιάσουμε τη σημαντική νέα στήριξη για επιχειρηματικές επενδύσεις και ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει δεσμευτεί για ακόμη στενότερη συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς εταίρους σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να ξεκλειδώσει νέες επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας, ενισχύουν τη δράση για το κλίμα και χτίζουν ένα καλύτερο μέλλον. Οι συνάδελφοί μου στην ΕΤΕπ και εγώ ήμασταν στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στα κεντρικά μας γραφεία και να προβούμε σε ενημέρωση σχετικά με τη συμμετοχή της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, σε ολόκληρη την Ευρώπη και στις χώρες-εταίρους. Ανυπομονώ να επισκεφθώ την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, για να εμβαθύνω περαιτέρω τον διάλογό μας και να ανακοινώσω μια νέα σημαντική στήριξη για επενδύσεις στην Ελλάδα», τόνισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ.

«Η επίσκεψη του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στην ΕΤΕπ πρόσφερε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουμε την ευρεία συμμετοχή της ειδικής Ομάδας Επενδύσεων του Ομίλου ΕΤΕπ για την Ελλάδα και να προσδιορίσουμε νέες επενδυτικές προτεραιότητες στις οποίες μπορούμε να συνεργαστούμε, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι συνάδελφοί μου τόνισαν επίσης πώς ο Όμιλος ΕΤΕπ μπορεί να υποστηρίξει έργα βιώσιμων ενεργειακών υποδομών, ενεργειακής απόδοσης, βιώσιμης κινητικότητας, κυκλικής οικονομίας, ψηφιοποίησης, ύδρευσης, διαχείρισης αποβλήτων, ανταγωνιστικότητας, υγείας, έρευνας και ανάπτυξης και καινοτομίας στην Ελλάδα. Την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθώ την Ελλάδα για πρώτη φορά ως Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, για να διαπιστώσω από πρώτο χέρι τον αντίκτυπο των επενδύσεων που υποστηρίζονται από την ΕΤΕπ στη χώρα», είπε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αρμόδιος για την Ελλάδα, Κέτελ Τόμσεν.

Η συνάντηση εργασίας με τα οικονομικά, τεχνικά, κλιματικά και αναπτυξιακά στελέχη της ΕΤΕπ πραγματοποιήθηκε πριν από τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. και τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο.

Αξιοποιώντας τη συμμετοχή-ρεκόρ και τις εγκρίσεις στην Ελλάδα

Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων συμφώνησαν νέα υποστήριξη-ρεκόρ, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, για νέες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις υψηλού αντικτύπου σε ολόκληρη τη χώρα και ενέκριναν περισσότερα από 4,3 δισ. ευρώ για μελλοντικές επενδύσεις.

Η χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα πέρυσι αντιπροσώπευε την τρίτη μεγαλύτερη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ποσοστό του εθνικού ΑΕΠ. Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ στην Ελλάδα αντιπροσώπευε τη δεύτερη μεγαλύτερη κατά κεφαλή συμμετοχή στην Ε.Ε.

Την επόμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ, ο Αντιπρόεδρος Κέτελ Τόμσεν και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΤαΕ Αλέν Γκοντάρντ θα πραγματοποιήσουν διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, για να συναντήσουν τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να παρουσιάσουν νέα, σημαντική χρηματοδότηση για επιχειρηματικές επενδύσεις και αναβάθμιση ενεργειακών υποδομών σε όλη την Ελλάδα και να συμφωνήσουν επισήμως ευρύτερη υποστήριξη για περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την ενεργειακή μετάβαση στη χώρα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Ουσιαστικός ο ρόλος της ΕΤΕπ στην ανάκαμψη της οικονομίας

Όπως είπε ο υπουργός, το 45% της χρηματοδότησης που διατέθηκε το περασμένο έτος αφορά δράσεις για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος που θα συμβάλει άμεσα στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.
ETEp, Staikouras, Hoyer, Kettel Thomsen
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 2,8 δισ. η συνολική χρηματοδότηση της Ελλάδας από την ΕΤΕπ το 2020

Η ΕΤΕπ ενέκρινε, επιπλέον, πέρυσι πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 4,3 δισ. ευρώ για μελλοντικές επενδύσεις στη χώρα – ποσό που ξεπερνά κάθε προηγούμενο στα χρόνια δραστηριοποίησής της στην Ελλάδα.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Υψηλά τα οικονομικά οφέλη από τον αυτοκινητόδρο Ε-65

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι ο Ε65 θα δημιουργήσει σημαντικά οφέλη για τη γεωργική και την κτηνοτροφική παραγωγή, τη μεταποίηση, τη βιομηχανική παραγωγή και τις υπηρεσίες, αλλά και πολλές νέες, άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
Xristos Staikouras, Yp. Oikonomikon, Vouli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Σε 72 δόσεις η νέα ρύθμιση, αυξάνονται οι δικαιούχοι

Τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας από πληττόμενους ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή. Καλύπτει όλα τα χρέη από φόρους και εισφορές.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Οικονομικών: Προχωρά η αποκατάσταση των πληγέντων από τον «Ιανό»

Η πορεία της διαδικασίας στήριξης και αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών από τη θεομηνία «Ιανός» που προχωρά με εντατικούς ρυθμούς ήταν το θέμα που συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη του κ. Σταϊκούρα με αρμόδιους.