ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Μάνη, Πελοπόννησος
Φωτο: Shutterstock

Γιατί γίνονται ανάρπαστα τα πολυτελή και ακριβά εξοχικά στο Airbnb

Οι κατοικίες που διατίθενται σε βραχυχρόνια μίσθωση σε περιοχές με οδική πρόσβαση θα έχουν και φέτος την τιμητική τους. Πληρότητες έως και 99% για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Νέες τάσεις αναμένεται να δούμε φέτος στην τουριστική κίνηση ως αποτέλεσμα των αλλαγών που επέφερε η πανδημία. Κατοικίες σε βραχυχρόνια μίσθωση και οδικός τουρισμός κερδίζουν όπως και πέρυσι τους τουρίστες, αλλά πρωταγωνιστής των επιλογών τους είναι φέτος οι πολυτελείς κατοικίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος οι πληρότητες σε τέτοιες κατοικίες φτάνουν σε κάποιες περιοχές έως και το 99%.

Παρακολουθώντας τις τάσεις που διαφαίνονται, ήδη βλέπει κανείς ότι οι τουρίστες, εγχώριοι αλλά και εκείνοι που έρχονται από το εξωτερικό, προσαρμόζουν τις επιλογές τους στην ανάγκη τους να νιώσουν ασφαλείς μέσα στο πιεστικό πλαίσιο που δημιουργεί η υγειονομική κρίση. Έτσι, και φέτος, όπως και την περασμένη χρονιά, φαίνεται ότι οι κατοικίες που διατίθενται σε βραχυχρόνια μίσθωση σε περιοχές με οδική πρόσβαση θα έχουν την τιμητική τους. Οι τιμές μέχρι στιγμής καταγράφουν σταθερότητα και σε πολλές περιπτώσεις μικρές αυξητικές τάσεις σε σχέση με το 2020.

Οι εκδρομείς λόγω των υγειονομικών συνθηκών επιλέγουν κυρίως αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, μια επιλογή που βλέπουμε να κερδίζει έδαφος μέρα με τη μέρα, ενώ θα αποτελέσει τη πρώτη επιλογή τόσο εγχώριών, όσο και αλλοδαπών τουριστών και το φετινό καλοκαίρι. «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι εγγραφές ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν αυξηθεί σε σχέση με την προ covid-19 εποχή, διότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν διακρίνει την υψηλή ζήτηση για αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες σε τουριστικούς προορισμούς», τονίζει ο  Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Περιοχές που ξεχωρίζουν και η εκρηκτική άνοδος στις βίλες

Στα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, βλέπουμε ότι στη Μεσσηνία η πληρότητα για απλά διαμερίσματα με ευέλικτη πολιτική ακύρωσης για το 5νθημερο  21-26/6 φθάνει το 88% ενώ αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά βίλα με πισίνα, το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 98%. Ανάλογη είναι η εικόνα που παρατηρείται σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε όλες τις περιοχές υπό εξέταση τα ποσοστά των προκρατήσεων για βίλες είναι μεγαλύτερα (τις περισσότερες φορές κατά πολύ) από εκείνα που αφορούν σε κατοικίες, ενώ δεν πέφτουν σε καμία περίπτωση κάτω από το 88%.

Πληρότητες με ευέλικτη πολιτική ακύρωσης για το 5νθημερο 21-26/6

Περιοχή 5 Διανυκτερεύσεις (Διαμέρισμα ή/και κατοικία) 2 ενήλικες & 2 παιδιά5 Διανυκτερεύσεις
 (Βίλα με πισίνα)
2 ενήλικες & 2 παιδία
Μεσσηνία88%98%
Αρκαδία83%96%
Ηλεία88%90%
Αχαΐα85%99%
Κορινθία85%89%
Αργολίδα 83%97%
Λακωνία86%98%
Αιτωλοακαρνανία84%97%
Ήπειρος88%97%
Φθιώτιδα84%90%
Θεσσαλία93%99%
Χαλκιδική76%97%

Όπως σημειώνει ο κ. Μπάκας, πρωταγωνιστικό ρόλο και το φετινό καλοκαίρι έχουν οι παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσσηνίας λόγω του καλού οδικού δικτύου που την συνδέει με την Αθήνα. Παράλληλα, έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στην Μεσσηνιακή Μάνη, στα παράλια του Νομού Κορινθίας (Λέχαιο, Ξυλόκαστρο, Κιάτο, Λουτράκι, Λουτρά Ωραίας Ελένη), ενώ αρχίζει να μπαίνει στον τουριστικό χάρτη και η Αχαΐα κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αιγιαλείας. Έντονο ενδιαφέρον συγκεντρώνει όλη η «χρυσή» αμμώδης ακτογραμμή του Ν. Ηλείας και ιδιαίτερα η Κυλλήνη και η Κουρούτα ή αλλιώς «Μύκονος της Πελοποννήσου».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην περιοχή της Κουρούτας διατίθενται μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης μόνο 6 ακίνητα. Γενικότερα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία), δεν διαθέτει μεγάλο αριθμό ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η δυναμικότητα στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος είναι μόλις 1.163 εκ των οποίων τα ακίνητα που είναι κατάλληλα για καλοκαιρινές διακοπές –πλησίον σε παραλία- είναι συνολικά 427 εκ των οποίων τα 83 είναι στη Ναύπακτο.

«Η Χαλκιδική, θεωρούμε ότι θα αποτελέσει τη βασίλισσα του φετινού καλοκαιριού. Ήδη η κινητικότητα από τους Θεσσαλονικείς για εκδρομές με μια ή/και δυο διανυκτερεύσεις έχει αγγίξει το κόκκινο, ενώ έντονο καταγράφεται και το "κύμα" Βαλκάνιων που επισκέπτονται οδικώς την Χαλκιδική ακόμη και για διήμερες – τριήμερες εξορμήσεις», σημειώνει ο κ. Μπάκας και τονίζει ότι δυναμική θα είναι και φέτος η εμφάνιση των παραθαλάσσιων προορισμών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.  

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, σημαντικός λόγος επιλογής του οδικού τουρισμού για του εγχώριους ταξιδιώτες αποτελεί και το μεταφορικό κόστος. «Το ταξίδι με το αυτοκίνητο σε πολλές περιπτώσεις είναι οικονομικότερο σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέσο αν πρόκειται για οικογένεια. Παράλληλα, δίνει την δυνατότητα στην οικογένεια, ιδιαίτερα με μικρά παιδιά να μεταφέρει τα αναγκαία ευκολότερα» τονίζει και σημειώνει ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του ενδιαφέροντος κερδίζουν οι προορισμοί με καλό οδικό δίκτυο όπως η Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Κορινθία, Φθιώτιδα, Θεσσαλία, τα παράλια της Ηπείρου καθώς και η Αχαϊά. Η μόνη περιοχή που βρίσκεται σε μειονεκτική θέση έναντι του ανταγωνισμού είναι ο Νομός Ηλείας, όπου το οδικό δίκτυο είναι επικίνδυνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

tourismos, turism, Nisia,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξαφνική... απογείωση των κατοικιών Airbnb στις τουριστικές περιοχές

Αύξηση εγγραφών κατοικιών στις πλατφόρμες έως και 55% καταγράφεται ανάμεσα στην 25η Μαρτίου και το Πάσχα στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα. Ελκυστικές οι διακοπές με βραχυχρόνια μίσθωση σε περίοδο αύξησης του κόστους ζωής.