ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Λαγκάρντ: Κίνδυνος για την οικονομία οι μεταλλάξεις του ιού

Σύμφωνα με δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, η οικονομία της ευρωζώνης φαίνεται να αποφεύγει το πιο απαισιόδοξο σενάριο που επικρατούσε στην αρχή της πανδημίας της COVID-19, αλλά εξακολουθεί να απειλείται από τις μεταλλάξεις του ιού.

Η οικονομία της ευρωζώνης πιθανότατα θα αποφύγει το πιο απαισιόδοξο σενάριο που είχε καταρτισθεί στην αρχή της πανδημίας της COVID-19, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους από τις μεταλλάξεις του ιού, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

«Οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές λόγω της ταχείας προόδου των εμβολιαστικών προγραμμάτων έχουν μειώσει την πιθανότητα πολύ κακών σεναρίων. Φυσικά, η αρχική ανάκαμψη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αβεβαιότητα λόγω και της εξάπλωσης των μεταλλάξεων του ιού», δήλωσε η Λαγκάρντ, η οποία μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ιδιότητά της ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ESRB). H ΕΚΤ αρχίζει τη συζήτηση για το αν θα περιορίσει τo τεράστιο πρόγραμμά της αγορών ομολόγων καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει από την προκληθείσα από τον κορονοϊό ύφεση, ενώ εμφανίζονται διαφορές μεταξύ των αξιωματούχων της από διαφορετικές χώρες.

Στην ετήσια έκθεσή του, που δημοσιεύτηκε σήμερα, το ESRB ανέφερε ότι οι χώρες της ΕΕ με το υψηλότερο χρέος μπορεί να δυσκολευτούν από μία αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων μετά τη μεγάλη αύξηση του δανεισμού τους για να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα στήριξης από την πανδημία. Μία περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο του κόστους δανεισμού από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σημείωσε το ESRB. «Ο αντίκτυπος από τη μετάδοση… θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα, αν η ενίσχυσης της κλίσης στην καμπύλη των αποδόσεων προηγείτο αισθητά της οικονομικής ανάκαμψης στην ΕΕ», σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας: «Μία αισθητά ισχυρότερη από ό,τι παρατηρείται σήμερα αύξηση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δυναμική του χρέους, κυρίως σε χώρες που μπήκαν στην κρίση της COVID-19 με αυξημένο χρέος».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ergani, Ypourgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευκρινίσεις για την υποβολή στο ΕΡΓΑΝΗ του εντύπου για την τηλεργασία

Υπενθυμίζεται ότι δεν υφίσταται πλέον υποχρέωση υποβολής από τον εργαζόμενο αποτελέσματος self test με τη συμπλήρωση του εντύπου «υπεύθυνη δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 Test (Self/Rapid/PCR)».
clickaway-emporio-katastimata-magazia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 601 προσωρινά λουκέτα και 8 εκατ. πρόστιμα σε επιχειρήσεις

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης από τον Σεπτέμβριο έχουν εντοπιστεί 24.000 παραβάσεις σε επιχειρήσεις για την τήρηση των μέτρων προστασίας σε περισσότερους από 9 εκατ. ελέγχους.
adonis-georgiadis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Στόχος μας να κάνουμε γιορτές με ανοιχτά μαγαζιά

Ο υπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε με επιχειρηματίες της εστίασης και τους κάλεσε να τηρήσουν τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για να αποδυναμωθεί η πανδημία. Τι απαντά η ΠΟΕΣΕ και τι ζητά από την κυβέρνηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ρολά» κατεβάζει σήμερα η εστίαση, ποια τα αιτήματα του κλάδου

«Σε αντίθεση με άλλους χώρους συνάθροισης (βλ. Εκκλησία, γήπεδα, ΜΜΜ), ο κλάδος της εστίασης έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παρόλο το κόστος και την ταλαιπωρία στην λειτουργία των επιχειρήσεων», αναφέρει η ομοσπονδία του κλάδου.