ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xristos Staikouras, Yp. Oikonomikon, Vouli
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Σταϊκούρας: Συντηρητική η εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης 3,6% το 2021

Μιλώντας στη Βουλή ο υπ. Οικονομικών υποστήριξε ότι εγχώριοι και διεθνείς οίκοι εμφανίζονται πιο «επιθετικοί» στις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη έναντι της κυβέρνησης.

«Είμαστε πιο συντηρητικοί στις προβλέψεις μας για την ανάπτυξης όταν την εκτιμούμε στο 3,6%, από ό,τι όλοι οι οίκοι, και εσείς μας επικρίνεται ότι είμαστε υπεραισιόδοξοι και ότι θα πέσουμε έξω…» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου.

Κατά την παρέμβασή του, ο υπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου στις 9/6/2021 έλεγε ότι «είναι δεδομένο πως το 2021, θα σημειωθούν ρυθμοί ανάπτυξης κοντά στο 3%» και σχολίασε: «Βρείτε τα, λοιπόν, μεταξύ σας. Θα σημειωθεί ή δεν θα σημειωθεί αυτή η ανάπτυξη; Άλλα λέει η τομεάρχης σας και άλλα μας λέτε εσείς σήμερα».

Ο κ. Σταϊκούρας, παράλληλα, προς επίρρωση ότι η κυβέρνηση έχει θέσει έναν πολύ ρεαλιστικό στόχο για ανάπτυξη 3,6% το 2021, κατέθεσε έναν Πίνακα προβλέψεων για την ανάπτυξη από ελληνικούς και διεθνείς οικονομικούς οίκους που απεικονίζει πολύ υψηλότερες εκτιμήσεις από αυτές του 3,6%.

Ειδικότερα ανέφερε πως «η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά 6,3% εφέτος, η Εθνική τράπεζα προβλέπει 5,7%, η PPRS στο 5%, το Γραφείο παρακολούθησης του Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής στο 3,6 έως 3,8%,η ΤτΕ στο 4,2%, η ΕΕ 4,1% και ο ΟΟΑΣΑ που έλεγε 1% πλέον λέει 3,8%» και τόνισε: «Είμαστε οι πιο συντηρητικοί στις εκτιμήσεις μας σε σχέση με όλους τους οίκους και μας λέτε ότι έχουμε απομονωθεί; ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα; έχει ασυνέπεια και μας κατηγορείται για εμπαιγμό;».

Αναλυτικότερα ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα παρακάτω 15 βασικά σημεία: 

  1. Η ύφεση της οικονομίας είναι ηπιότερη από τις αρχικές προβλέψεις. Μάλιστα, το πρώτο τρίμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη 4,4%, που είναι η 3η καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση, σε όρους τριμηνιαίας μεταβολής του ΑΕΠ.
  2. Η χώρα συγκρατεί την ανεργία μέσα στην υγειονομική κρίση, επιδεικνύοντας μία από τις καλύτερες ευρωπαϊκές επιδόσεις. Τα εθνικά μέτρα στήριξης της απασχόλησης, μαζί με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, αποτέλεσαν ανάχωμα στη διόγκωση της ανεργίας.
  3. Η βιομηχανική παραγωγή κινείται σταθερά ανοδικά. Παρατηρείται, για 6ο συνεχόμενο μήνα, σημαντική αύξησή της.
  4. Οι προσδοκίες στη μεταποίηση ενισχύονται. Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ξεπέρασε, τους 3 τελευταίους μήνες, το επίπεδο αναφοράς των 50 μονάδων.
  5. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος «σκαρφάλωσε» περίπου στα προ-κορονοϊού επίπεδα.
  6. Οι ιδιωτικές καταθέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται. Μέσα στην υγειονομική κρίση, έχουν ενισχυθεί κατά περίπου 23 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 57% είναι καταθέσεις νοικοκυριών.
  7. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται. Τους τελευταίους 12 μήνες, τα «κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν κατά 15 δισ. ευρώ ή κατά 24%.
  8. Το κόστος δανεισμού στις αγορές χρήματος είναι, σταθερά, αρνητικό, όπως αποτυπώνεται στα επιτόκια των εντόκων γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου.
  9. Το κόστος δανεισμού στις αγορές κεφαλαίου είναι ιστορικά χαμηλό, όπως αποτυπώνεται στα επιτόκια των εκδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
  10. Το περιθώριο επιτοκίου (spread) του ελληνικού ομολόγου διαρκώς συρρικνώνεται. Όχι μόνο έναντι της Γερμανίας, αλλά και έναντι των άλλων χωρών του Νότου.Αυτό σημαίνει ότι η μείωση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου δεν οφείλεται μόνο στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομικής πολιτικής.
  11. Η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται.Τρεις οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, μέσα στην υγειονομική κρίση.
  12. Σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές υλοποιούνται. Ενδεικτικά, στο πεδίο της οικονομίας: α. Μειώνονται φόροι και ασφαλιστικές εισφορές σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, β. Θεσπίστηκαν φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων,  γ. Νομοθετήθηκε ένα συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, δ. Υλοποιείται ένα νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών, ε. Υλοποιήθηκε το επιτυχημένο πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες, στ. Υλοποιούνται αποκρατικοποιήσεις, όπως είναι μαρίνες και περιφερειακά λιμάνια, ζ. Αξιοποιείται η δημόσια περιουσία, όπως γίνεται με την επένδυση στο Ελληνικό, η. Αναδιοργανώνονται εταιρείες του Δημοσίου, όπως είναι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΛΑΡΚΟ, η ΕΑΒ, τα ΕΛΤΑ, ενώ ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξυγίανσης στην ΕΛΒΟ, θ. Μεταρρυθμίζεται το πλαίσιο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, ι. Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο κρατικής αρωγής για φυσικές καταστροφές και ια. Το αποτέλεσμα είναι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, στις διεθνείς κατατάξεις, να βελτιώνεται.
  13. Η Κυβέρνηση στηρίζει, γενναία και ουσιαστικά, πληττόμενους πολίτες. Έχει απλώσει, γρήγορα, αποτελεσματικά και αποφασιστικά, ένα ευρύ «δίχτυ προστασίας» πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με συνολικά δημοσιονομικά μέτρα και παρεμβάσεις ενίσχυσης της ρευστότητας, ύψους 41 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-2022, περιορίζοντας, στο μέτρο του εφικτού, τον αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης.
  14. Ταυτόχρονα, η γενική ρήτρα διαφυγής από το δημοσιονομικό πλαίσιο που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ισχύει για εφέτος, και έχει επεκταθεί και για το 2022, παρέχοντας τη δυνατότητα για ομαλή μετάβαση σε δημοσιονομική ισορροπία.
  15. Τέλος, προβλέπεται ενίσχυση – σε σχέση με το 2020 – των τουριστικών εισπράξεων και αναμένεται η προκαταβολή και η εκταμίευση δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, το 2ο εξάμηνο του έτους.
     
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Γιατί δεν πρέπει να μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα

Μιλώντας στη Βουλή ο υπ. Οικονομικών, τόνισε ότι μία μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα θα πρέπει να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο μέτρο, το οποίο θα φέρει τα ίδια έσοδα στα ταμεία του κράτους.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Οι βασικές αλλαγές στο νέο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

Ο υπουργός Οικονομικών παρέθεσε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής μία σειρά αλλαγών για το νέο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όπως αυτές προκύπτουν με το προτεινόμενο νομοσχέδιο.