ΓΔ: 917.64 -0.23% Τζίρος: 46.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Σύμη, Δωδεκάνησα
Φωτο: Σύμη, Δωδεκάνησα. Shutterstock

Ευρωπαίοι πληρώνουν εκατομμύρια για κατοικίες σε ελληνικά νησιά

Νησιά και παράκτιες περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές των αγοραστών από την κεντρική Ευρώπη, σύμφωνα με την Engel & Volkers. Σε υψηλά επίπεδα οι τιμές.

Εκτοξεύθηκε η ζήτηση για την αγορά δεύτερης κατοικίας σε ελληνικό νησί το τελευταίο διάστημα από ξένους αγοραστές, κυρίως από την κεντρική Ευρώπη, τονίζει ο Sven OdiaCEO της Engel & Volkers

Καθώς ενισχύεται διεθνώς η τάση του staycation («διακοπές στο σπίτι»), η δεύτερη κατοικία σε έναν προορισμό της Μεσογείου προσφέρει ηρεμία και επαφή με την φύση, ενώ παρατείνεται η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας.

Τα ελληνικά νησιά είναι από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς στην Ευρώπη, με τη ζήτηση για ακίνητα να έχει οδηγηθεί στα ύψη, υποστηρίζει ο κ. Odia.

«Οι διεθνείς αγοραστές, ειδικά από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, συνεχίζουν να επενδύουν σε δεύτερες κατοικίες στην Ελλάδα. Tο ενδιαφέρον για ακίνητα στην Κρήτη, στην Κέρκυρα, σε άλλα νησιά και στις παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου παρέμεινε πολύ υψηλό», τονίζει ο ίδιος.

«Οι βίλες κοντά σε παραλίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη Μύκονο, την Πάρο και τη Ρόδο. Ένα σπίτι μπορεί να κοστίσει έως και 8 εκατομμύρια ευρώ στην Πάρο και 4 εκατομμύρια ευρώ στη Ρόδο. Τα διαμερίσματα σε ιδιαίτερα ευνοημένες περιοχές της Ρόδου φτάνουν μέχρι και 6.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν σταθερές καθ' όλη τη διάρκεια του 2021», σημειώνει ο κ. Odia.

Συνεχίζει και τονίζει η Engel & Volκers ότι η ζήτηση παραμένει, επίσης, ισχυρή τόσο στην Κυανή Ακτή, όσο και την Ισπανία και την Πορτογαλία. Επισημαίνεται, ακόμα, ότι κερδίζουν έδαφος και οι διακοπές πιο κοντά στα σπίτια τους για τους Γερμανούς, δηλαδή στη Βόρεια θάλασσα.

Ισπανικά νησιά 

Η ζήτηση για δεύτερη κατοικία στην Ισπανία αυξήθηκε σταθερά το 2020 και το 2021. Οι διεθνείς αγοραστές από τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη εξακολουθούν να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για ακίνητα στις Βαλεαρίδες και τις Καναρίους Νήσους

Η Μαγιόρκα παραμένει ένα από τα πιο περιζήτητα νησιά, με τους Γερμανούς πελάτες να αντιπροσωπεύουν το 63% των αγορών. Ακολουθούν μετά οι Βρετανοί (12%), οι Σκανδιναβοί (6%) και οι  Ελβετοί (3%). 

Η πρωτεύουσα του νησιού επωφελείται από σημαντικές επενδύσεις σε έργα εκσυγχρονισμού και σε τρόπους μετακίνησης φιλικούς προς το περιβάλλον. Αυτό ενισχύει τη συνολική ελκυστικότητα της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, ιδίως μεταξύ των πελατών που αναζητούν ένα βιώσιμο σπίτι στη Μεσόγειο με μακροπρόθεσμες δυνατότητες και υψηλή ποιότητα ζωής. 

Πορτογαλία 

Σημειώθηκε, επίσης, σημαντική αύξηση της ζήτησης για κατοικίες από την αρχή της πανδημίας στη Λισαβόνα. Το 65% των επενδυτών στη Λισαβόνα είναι Πορτογάλοι, ενώ το υπόλοιπο 35% είναι διεθνείς αγοραστές από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία, τη Γερμανία και την Κίνα.

Το ευχάριστο κλίμα της Λισαβόνας το καθιστά ιδανικό για όσους αναζητούν καταλύματα με μπαλκόνι ή κήπο. Οι τιμές εξακολουθούν να είναι συγκρατημένες σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και τα κυβερνητικά επενδυτικά κίνητρα, όπως η «Χρυσή Βίζα» προσελκύουν ξένους αγοραστές. 

Διακοπές στη Γερμανία

Η Βόρεια Θάλασσα προσφέρει, επίσης, ελκυστικά νησιά για όσους θέλουν να αγοράσουν ένα δεύτερο σπίτι σε μια ήσυχη παραλιακή περιοχή.  

Τα νησιά της Ανατολικής Φρισιάν και της Βόρειας Φριζιανής στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Θάλασσας δεν παύουν να εντυπωσιάζουν με τα ανέγγιχτα φυσικά τοπία και τις παρθένες παραλίες τους. Το Sylt, για παράδειγμα, είναι μια από τις τοποθεσίες με τις υψηλότερες τιμές ακινήτων στη Γερμανία. Ένα σπίτι μιας οικογένειας μπορεί να κοστίσει έως και 15 εκατομμύρια ευρώ. Όποιος θέλει να αγοράσει εξοχικό σπίτι στα νησιά μπορεί να πληρώσει έως και 19.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.  

Η ζήτηση στο Σλέσβιχ-Χολστάιν είναι τόσο υψηλή που είναι ελάχιστα πλεον τα διάθεσιμα ακίνητα. Οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται σταθερά στο Tegernsee από την έναρξη της πανδημίας το 2020. Οι υψηλότερες τιμές για premium εξοχικές κατοικίες μπορούν να φθάσουν ακόμα τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι εξοχικές κατοικίες στη Γερμανία γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στους νεότερους αγοραστές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φουλ» τα Airbnb για τις γιορτές Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς

Στο 80% φθάνουν ήδη οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των εορτών στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της χώρας με τάση να αγγίξουν το 100% εντός των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου. Αναλυτικός πίνακας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό πίεση τα ευρωπαϊκά ακίνητα, παραμένει ισχυρή η αγορά στην Αθήνα

Το δυσμενές μακροοικονομικό τοπίο και ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνουν μείωση των τιμών στα ακίνητα, σύμφωνα με την έκθεση του Urban Land Institute και της PWC. Σταθερά στην 23η θέση η Αθήνα ανάμεσα σε 30 πόλεις.
Akinita, Real Estate, Athens, Athina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρενάρουν το 2023 οι τιμές κατοικιών με την επιβράδυνση της οικονομίας

Η κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης από 6% σε 1% - 2%, τα αυξημένα επιτόκια και η συμπίεση του εισοδήματος των νοικοκυριών αναμένεται να σταματήσουν το ράλι τιμών της τελευταίας πενταετίας. Αντίβαρο το ενδιαφέρον από το εξωτερικό.