ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Χ. Δήμας: Αναγκαία η σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα

Ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας τόνισε πως αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης η εξέλιξη της έρευνας και της καινοτομίας. Θα δοθούν κίνητρα για να ενισχυθούν οι δαπάνες για έρευνα.

Στην ανάγκη να συνδεθεί η έρευνα με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας κατά την παρέμβασή του στο 1ο συνέδριο «Athens Space & Satellite Industry Summit» σημειώνοντας πως τα «επόμενα βήματα είναι στο Διάστημα και τους δορυφόρους».

Ο κ. Δήμας έκανε εκτεταμένη αναφορά στις επιδόσεις της χώρας μας στον τομέα της έρευνας, επισημαίνοντας πως στόχος παραμένει η βελτίωσή τους. Η σημασία του στόχου αυτού αποτυπώνεται στο γεγονός πως για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται στην έρευνα αιχμής, επιστρέφονται στην πραγματική οικονομία έντεκα ευρώ. Η χώρα μας βρίσκεται στην 20η θέση του Ευρωπαϊκού Πίνακα Καινοτομίας, βρέθηκε ωστόσο τον τελευταίο χρόνο στην πεντάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση. Ως προς τις δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη βρίσκεται στην 16η θέση, έχει όμως αλλάξει η κατανομή των δαπανών καθώς το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται πλέον από τον ιδιωτικό τομέα και όχι από τον τακτικό προϋπολογισμό.

«Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η εξέλιξη της έρευνας και της καινοτομίας, αλλά και η επιπλέον χρηματοδότηση της έρευνας» τόνισε ο κ. Δήμας. Όπως συμπλήρωσε, στις δράσεις της κυβέρνησης με στόχο την αύξηση της δαπάνης για την έρευνα περιλαμβάνονται η αύξηση των φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη και η γενικότερα η δημιουργία ενός ευνοϊκότερου φορολογικού πλαισίου, αλλά και η δημιουργία μιας «πολιτείας καινοτομίας» στην Αττική. Αναφέρθηκε ακόμη στην αύξηση των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας από εταιρίες όπως η Pfizer και η Volkswagen. Ως προς τις πολιτικές της χώρας μας σε σχέση με το διάστημα, ο κ. Δήμας σημείωσε πως «ήδη έχει βγει ο πρώτος συνεργατικός σχηματισμός διαστημικών τεχνολογιών», βασικός στόχος του οποίου είναι η ανάπτυξη της βιομηχανικής και επιστημονικής αριστείας σε συγκεκριμένα τεχνολογικά πεδία, ενώ στον τομέα έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται και άλλες επιχειρήσεις. «Υπάρχει πολύ σημαντική προοπτική να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τις νέες τεχνολογίες ώστε να έχουμε προϊόντα που αξιοποιούν το διάστημα» κατέληξε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δήμας: 12 Κέντρα Ικανοτήτων για την ανάπτυξη της καινοτoμίας των ΜμΕ

«Τα Κέντρα Ικανοτήτων αποσκοπούν στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ειδικευμένων υπηρεσιών καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας σε μία ή περισσότερες αλυσίδες αξίας», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eνίσχυση της καινοτομίας με τη λειτουργία του πάρκου «Thess Intec»

Το Thess Intec έχει εξασφαλίσει το 60% της χρηματοδότησής του από το Ταμείο Ανάκαμψης και από ιδιώτες και σε βάθος οκταετίας/δεκαετίας, το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς θα αποδώσει 1 δισ. σε επενδύσεις, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος, κ. Ευθυμιάδης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται αλλαγές σε προγράμματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας

Όπως γνωστοποιήθηκε με σχετική ανάρτηση σύντομα πρόκειται να εκδοθεί τροποποίηση σε δύο προσκλήσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα Καινοτομία.
Challenge
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νικήτριες startups του ESG Innovation Challenge οι ResNovae και Renvis

H Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, διοργανώτρια του διαγωνισμού, επιδιώκει να διευκολύνει την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης και να διευρύνει την πιστοληπτική τους ικανότητα, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
emporio-katastimata-magazia-xristougenna
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) απαντά σε εγκύκλιό της με αφορμή πολλά ερωτήματα που, όπως γνωστοποιεί, δέχθηκε από εμπορικούς συλλόγους ενόψει της κατάρτισης των εορταστικών τους ωραρίων.