ΓΔ: 891.84 1.54% Τζίρος: 23.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Costello, Evropaiki Enosi
Φωτο: Shutterstock

Ντ. Κοστέλο: Ξεκινά η εκταμίευση των πρώτων κεφαλαίων από τον Ιούλιο

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της αρμόδιας διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Επιτροπής συνεχάρη τις ελληνικές αρχές για το Σχέδιο Ανάκαμψης, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στις μεγάλες ευκαιρίες που αυτό δίνει.

Την ικανοποίησή του για το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, για την προετοιμασία που έγινε αλλά και την πεποίθηση πως τα πρώτα κεφάλαια θα εκταμιευθούν εντός του Ιουλίου, εξέφρασε από το βήμα του συνεδρίου του «Economist» o αναπληρωτής γενικός διευθυντής της αρμόδιας διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, δίνοντας εύσημα στις ελληνικές αρχές για το σχέδιο που κατατέθηκε. Όπως είπε, είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σαφώς εδραιωμένο πάνω σε μία καλά σχεδιασμένη στρατηγική.

Εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει εκταμιευθεί προς την χώρα μας το ποσό των 4,3 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην προκαταβολή του 13%. Βρισκόμαστε στη φάση υλοποίησης, υπάρχει έγκριση Επιτροπής για 16 σχέδια με 2 ακόμα προσθήκες σήμερα μεταξύ των οποίων και της Κύπρου, από τα 24 που έχουν κατατεθεί. Αναμένουμε ότι 12 από αυτά μεταξύ των οποίων και το ελληνικό θα εγκριθεί στις 13 Ιουλίου, ανέφερε ο Ντέκλαν Κοστέλο. Στη συνέχεια η Επιτροπή θα είναι σε θέση να καταβάλει το 13% των προκαταβολών, περίπου 4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα μέχρι τέλη Ιουλίου, είπε. Χαρακτήρισε το Σχέδιο Ανάκαμψης μία μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη συνολικά καθώς είναι ένας συνδυασμός μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. Αναφέρθηκε και στους κινδύνους και στις προκλήσεις που έχουν τεθεί αναφορικά με την υλοποίηση του Σχεδίου, που σχετίζονται με τα προβλήματα που παραδοσιακά έχουν οι δημόσιες επενδύσεις στην Ελλάδα, λέγοντας όμως πως το πρώτο βήμα της καλύτερης οργάνωσης και προετοιμασίας έχει γίνει.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης επανέλαβε τις μεγάλες ευκαιρίες που δίνει το Σχέδιο Ανάκαμψης για την κάλυψη του επενδυτικού κενού-χάσματος της τελευταίας δεκαετίας που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να έχει δημιουργήσει το πρόβλημα της μεγάλης ανεργίας. Έδωσε έμφαση στην μεγάλη σημασία και την συμβολή των ιδιωτικών επενδύσεων για το κλείσιμο του επενδυτικού αυτού κενού. Αναφορικά με το θέμα της υλοποίησης, επισήμανε πως το γεγονός ότι έχουμε πολλές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση είναι κρίσιμο. Είπε, επίσης, ότι δημιουργήθηκε μία νέα μεγάλη υπηρεσία, αλλά σκοπεύουμε «να χρησιμοποιήσουμε τους πάντες στην Ελληνική διοίκηση»: Εντός των υπουργείων, εντός της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ώστε να αποκομίσουμε εμπειρία. Έκανε λόγο για ένα πιο ευέλικτο και απλοποιημένο τρόπο δράσης καθώς έχουμε νέα πράγματα που θα χρησιμοποιήσουμε. «Σκοπεύουμε να δώσουμε χρήματα σε επενδύσεις για αυτούς που μπορούν να επενδύσουν» επισήμανε, λέγοντας πως θα υπάρχει ιδιωτική συμμετοχή.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισήμανε τον θετικό ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκφράζοντας την θέση ότι αυτός ο μηχανισμός στήριξης της αναπτυξιακής διαδικασίας θα πρέπει να γίνει μόνιμος και να μην επιστρέψει η ΕΕ σε πολιτικές του παρελθόντος. Επισήμανε, ότι θα πρέπει να επωφεληθεί ολόκληρη η οικονομία και έδωσε έμφαση στην μείωση των ανισοτήτων που έχουν δημιουργηθεί. Ο πρώην υπουργός εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την ανακύκλωση κονδυλίων που προβλέπονται από τα Ταμείο κυρίως σε επιχειρήσεις που ήδη έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια, ενώ έδωσε μεγάλη έμφαση στη διαδικασία υλοποίησης και παρακολούθησης του προγράμματος. Τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας διευρυμένης ομάδας από το Κοινοβούλιο, την κοινωνία των πολιτών, αρμόδιων φορέων κλπ και όχι μιας Επιτροπής που θα αναφέρεται αποκλειστικά στο υπουργείο Οικονομικών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Οι νέες προκλήσεις και η επόμενη ημέρα για τον κλάδο

Ο ρόλος των τραπεζών θα είναι καθοριστικός μέσω της διασφάλισης των προτεραιοτήτων του προγράμματος (πράσινη οικονομία, ψηφιακός μετασχηματισμός, εξωστρέφεια, καινοτομία, μεγέθυνση των επιχειρήσεων) και της ορθής πιστωτικής αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων.
kainotomia, innovation
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ρόλος της καινοτομίας στις ελληνικές και γερμανικές επιχειρήσεις

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολιτικές ενίσχυσης της καινοτομίας και της έρευνας σε Ελλάδα και Γερμανία βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης του ΙΟΒΕ και του ερευνητικού ινστιτούτου οικονομικής έρευνας DIW Berlin.