ΓΔ: 909.16 0.56% Τζίρος: 50.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σε 60 δόσεις τα χρέη της πανδημίας: Ποιοι θα έχουν δικαίωμα ένταξης

Έκλεισε η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για τη νέα ρύθμιση. Εντάσσονται μόνο επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και εκμισθωτές ακινήτων που επλήγησαν από την πανδημία.

Νέες ταμειακές ανάσες στους πληττόμενους για την εξόφληση των χρεών που γεννήθηκαν την περίοδο της πανδημίας αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες το υπουργείο Οικονομικών, μετά την έγκριση της νέας ρύθμισης από τους Θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών συμφώνησαν στην καθιέρωση ενός πλαισίου διακανονισμού για τις οφειλές, που θα περιέχει όμως αυστηρές προϋποθέσεις και θα ισχύσει μόνο για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο.  

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η ρύθμιση να ανακοινωθεί ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου οι ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους φορολογούμενους. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι η «αναιμική» ρευστότητα στην αγορά και το κλίμα αβεβαιότητας λόγω της μετάλλαξης Δέλτα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη μίας νέας ρύθμιση για την εξόφληση των φορολογικών οφειλών σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις, θεωρώντας ανεπαρκή την τρέχουσα των 24 άτοκων και 48 έντοκων χαμηλότοκων δόσεων για τα χρέη που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την αποπληρωμή των χρεών στην εφορία που γεννήθηκαν από το ξέσπασμα της κρίσης το Μάρτιο του 2020 σε έως 60 μηνιαίες δόσεις με την καταβολή της πρώτης τον Ιανουάριο του 2022. Ο αριθμός των δόσεων που θα είναι έντοκες θα καθορίζεται με βάση το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη και το ύψος της οφειλής ενώ το μέτρο θα ισχύσει και για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν:

  • Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.
  • Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν μείωση του τζίρου και περιλαμβάνονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
  • Εργαζόμενοι που ήταν σε καθεστώς αναστολής και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια.

Αναβίωση ρυθμίσεων

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων με τις 100 ή 120 δόσεις για όσους τις έχασαν την περίοδο της πανδημίας.

Κεντρικός στόχος είναι να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι που έχουν «χτυπηθεί» από την πανδημία καθώς από τον Ιανουάριο του 2022 θα πρέπει να αποπληρώσουν τα χρέη της πανδημίας που έχουν παγώσει μέχρι το τέλος του έτους, τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ από εισφορές, τις επιστρεπτέες προκαταβολές και  τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Με τις κινήσεις αυτές, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να αποτρέψει μία νέα γενιά «κόκκινων» χρεών που θα ανοίξει «τρύπες» στα κρατικά ταμεία και θα υπονομεύσει την επανεκκίνηση και ανάκαμψη της οικονομίας

Σημειώνεται ότι τον Μάιο οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν κατά 275% και ανήλθαν σε 315 εκατ. ευρώ έναντι 84 εκ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ αύξηση κατέγραψε και ο αριθμός των οφειλετών σε 3.905.073 έναντι 3.853.889 τον ίδιο μήνα πέρυσι. Στο πεντάμηνο οι νέες «κόκκινες» οφειλές από φόρους έφτασαν τα  2,647 δισ. ευρώ από 2,365 δισ. ευρώ την  ίδια περίοδο το 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 12% και το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος στην εφορία έφτασε τα 109,084 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχείρηση αλλαγής ατζέντας από την κυβέρνηση με μειώσεις φόρων - εισφορών

Τα σενάρια για μόνιμες μειώσεις σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης και ασφαλιστικές εισφορές. Σε διαβουλεύσεις με τους θεσμούς το οικονομικό επιτελείο για τις δρομολογούμενες παρεμβάσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παράθυρο» για νέες φοροελαφρύνσεις το 2022 από το Υπουργείο Οικονομικών

Εξετάζεται κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος και θα δοθεί το «πράσινο» φως από τους θεσμούς.
Ενοίκιο, Στεγαστικό δάνειο, ακίνητο, σπίτι, real estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς γλιτώνουν οι ιδιοκτήτες τον φόρο για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Ειδικά για το φορολογικό έτος 2020 τα εισοδήματα από ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί δεν συνυπολογίζονται στο εισόδημα εάν κοινοποιηθεί στον μισθωτή εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης ως τις 10 Σεπτεμβρίου.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία ευκαιρία για την αίτηση για επιδότηση παγίων δαπανών

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν οριστική αίτηση με την οποία θα δηλώσουν το ποσό της ενίσχυσης που θα χρησιμοποιήσουν για έκπτωση από φορολογικές οφειλές και πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών.