ΓΔ: 864.88 -0.74% Τζίρος: 55.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:04:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Σε spin-off εταιρεία του ΑΠΘ η πρώτη επένδυση του TECS Capital Fund

Το TECS Capital Fund που χρηματοδοτεί με 160.000 ευρώ στη Cyclopt σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ακόμα 10-15 επενδύσεις την επόμενη τριετία. Εξετάζονται ήδη τρεις περιπτώσεις εταιρειών προς χρηματοδότηση.

Σε εταιρεία- «τεχνοβλαστό» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), τη «Cyclopt», πραγματοποιείται η παρθενική επένδυση του TECS Capital Fund, του πρώτου αμοιβαίου κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών, που έχει ως περιοχή αναφοράς τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για μια καινοτόμο spin-off της Θεσσαλονίκης, η οποία παρέχει λύσεις στον τομέα της ποιότητας λογισμικού.

Η αρχική επένδυση στη Cyclopt, ύψους 160.000 ευρώ, αποτελεί την πρώτη από ένα σύνολο 10-15 επενδύσεων, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το fund σε εταιρείες της περιοχής μέσα στην επόμενη τριετία, με ρυθμό περίπου τριών-τεσσάρων ετησίως, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εταίρος του fund, Θεόφιλος Μυλωνάς. Γνωστοποιεί μάλιστα ότι το fund εξετάζει άλλες τρεις περιπτώσεις εταιρειών προς χρηματοδότηση.

«Για να χρηματοδοτήσουμε μια εταιρεία» εξηγεί ο κ.Μυλωνάς, «εξετάζουμε τρία βασικά στοιχεία. Πρώτον, την ομάδα, δεύτερον το προϊόν καθεαυτό και τρίτον την αγορά. Κάποιες εταιρείες μπορεί να έχουν πολύ ισχυρή ομάδα, αλλά το προϊόν τους να χρειάζεται βελτιώσεις ή δεν υπάρχει έτοιμη αγορά. Η Cyclopt έχει και τα τρία στοιχεία. Το προϊόν της δε είναι πολύ δυνατό, αφού με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης η εταιρεία τεστάρει και αξιολογεί την επάρκεια του κώδικα ενός λογισμικού και εντοπίζει τυχόν προβλήματα, επιτρέποντας τη βελτίωσή τους». Η πλατφόρμα της Cyclopt αποτελεί ουσιαστiκά μια διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία ενσωματώνεται στα μεγαλύτερα online αποθετήρια κώδικα, όπως είναι το GitHub, το GitLab και το BitBucket.

«Η Cyclopt είναι μία από τις πρόσφατες spin-off του ΑΠΘ, που αποδεικνύει την εξαιρετική ποιότητα της έρευνας που διεξάγεται στο Ίδρυμά μας, το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που δημιουργεί καινοτόμες λύσεις στον τομέα του λογισμικού και τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει το APU ως ένα σύγχρονο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα» επισήμανε ο αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης του ΑΠΘ, καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης, σχολιάζοντας τη συμφωνία της spin-off με το fund.

Ο Σωτήρης Σιάγας, εταίρος του TECS Capital, εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η Cyclopt είναι η πρώτη προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο του TECS Capital, επικαλούμενος δύο λόγους: «πρώτον, είμαστε πραγματικά πεπεισμένοι ότι η εταιρεία αναπτύσσει μια καινοτόμο και τεχνολογικά προηγμένη λύση με προστιθέμενη αξία για εταιρείες λογισμικού, τόσο για σκοπούς εσωτερικής διαχείρισης και εξοικονόμησης πόρων, όσο και για τη διασφάλιση ποιότητας των προϊόντων τους. Για εμάς, η Cyclopt είναι έτοιμη να ανταγωνιστεί διεθνώς επιτυγχάνοντας σημαντικούς στόχους. Δεύτερον, η Cyclopt είναι σήμερα μια από τις πιο υποσχόμενες εταιρείες στο αναδυόμενο οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης. Είμαστε βέβαιοι ότι η είσοδός τους στην αγορά κεφαλαίου μέσω της επένδυσής μας θα παρακινήσει και άλλες εξαιρετικές startup και spin-off επιχειρήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι πυλώνας του επενδυτικού σχήματος και μοναδικός θεσμικός επενδυτής είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ). Η επενδυτική στρατηγική του TECS Capital Fund, πέραν της γεωγραφικής και τεχνολογικής εστίασης, θέτει στο επίκεντρο επενδύσεις επιπέδου pre-seed και seed (σ.σ προ-σποράς και σποράς αντίστοιχα), με επενδύσεις που ξεκινούν από τα 100.000 ευρώ και φτάνουν ως τα 450.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται 100 εκατ. για επενδύσεις σε startup από την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζας στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ελληνικού οικοσυστήματος των startups υλοποιεί ένα νέο στοχευμένο επενδυτικό εργαλείο σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Texniti noimosini
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλο και μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι ελληνικές startup

Οι ευνοϊκές προοπτικές που διαμορφώνονται στην ελληνική καινοτόμο επιχειρηματικότητα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εμπλοκή όλο και περισσότερων επιχειρηματιών, ανακόπτοντας το brain drain.