ΓΔ: 891.84 1.54% Τζίρος: 23.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο κ. Νότης Σαρδελάς, διευθύνων εταίρος της Sardelas Petsa Law Firm. Πηγή: Sardelas Petsa Law Firm

«Ηρακλής»: Μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα και λαμπρό παράδειγμα

Tο Ελληνικό Πρόγραμμα Περιουσιακών Στοιχείων, «Ηρακλής», είναι η απόδειξη της ομαλής και αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ του κράτους και της αγοράς για τον σχεδιασμό, τη βελτίωση και την εφαρμογή του μηχανισμού που οδήγησε σε σημαντική μείωση των NPLs των ελληνικών τραπεζών.

Στην επιτυχία του προγράμματος «Ηρακλής», που βοήθησε στην αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αλλά και στις δύο προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να επιστρέψουν σε αναπτυξιακή τροχιά, αναφέρεται ο Νότης Σαρδελάς, διευθύνων εταίρος της Sardelas Petsa Law Firm, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σαρδελάς, το Ελληνικό Πρόγραμμα Περιουσιακών Στοιχείων, «Ηρακλής», είναι μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα. Είναι η απόδειξη της ομαλής και αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ του κράτους και της αγοράς για τον σχεδιασμό, τη βελτίωση και την εφαρμογή του μηχανισμού που οδήγησε σε σημαντική μείωση των NPLs των ελληνικών τραπεζών.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας άνοιξε, επίσης, μια μεγάλη και λειτουργική αγορά, όπως αυτή των πωλήσεων και τιτλοποιήσεων NPLs, που αν και υπήρξαν και στο παρελθόν, πλέον οι όγκοι που πραγματοποιούνται έχουν μειώσει κατά το ήμισυ τον όγκο των κόκκινων δανείων στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Και δεν θα σταματήσουν, καθώς η επέκταση του προγράμματος, ο «Ηρακλής ΙΙ», είναι μια τεχνικά βελτιωμένη έκδοση που θα οδηγήσει σύντομα στην οριστική επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», επισημαίνει ο κ. Σαρδελάς.

Τόνισε ότι ο «Ηρακλής» είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ότι το κράτος και οι εμπλεκόμενοι στην αγορά μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να επιτύχουν βέλτιστα αποτελέσματα. Είναι σημαντικό αυτή η συνεργασία να συνεχίσει, και πρέπει, ενόψει των μελλοντικών προκλήσεων, προκειμένου ο τραπεζικός τομέας και η ελληνική οικονομία να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη από τα κεφάλαια που αναμένεται να εισέλθουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια.

Οι προοπτικές βελτιώνονται

Ο κ. Σαρδελάς δεν παραλείπει να αναφερθεί και στη βελτίωση του ελληνικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος, ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια μετά από την παρατεταμένη οικονομική κρίση.

Αυτή η βελτίωση στις μακροοικονομικές συνθήκες και σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, συμβάλλει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς NPLs και στην επιτυχία τιτλοποιημένων προϊόντων συνδεδεμένων με NPL στη δευτερογενή αγορά.

Ο κ. Σαρδελάς επικεντρώνει την προσοχή, ωστόσο, και στις επόμενες προκλήσεις που καλείται η χώρας μας να αντιμετωπίσει, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από τη δυναμική που έχει αναπτύξει ο «Ηρακλής».

Η πρώτη πρόκληση σχετίζεται με τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19. Πράγματι, τα επιχειρηματικά σχέδια που σχετίζονται με τις επιδόσεις των projects των NPLs καταρτίστηκαν σε μια εποχή που η επίδραση της πανδημίας δεν είναι ακόμη γνωστή σε όλο της το εύρος. Ο αρνητικός αντίκτυπος στις προβλεπόμενες αποδόσεις των χαρτοφυλακίων λόγω της πανδημίας μπορεί να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες στις τιτλοποιήσεις που λειτουργούν υπό την ομπρέλα του «Ηρακλή».

Αυτή η πρόκληση είναι εν μέρει διαχειρίσιμη, καθώς το βελτιωμένο πλαίσιο παρέχει τους μηχανισμούς εκείνους που απαιτούνται, όπως η περίοδος χάριτος, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι.

Πτωχευτικός κώδικας

Η δεύτερη πρόκληση, που είναι ανεξάρτητη από την αρχιτεκτονική του συστήματος «Ηρακλής», σχετίζεται με τον νέο πτωχευτικό κώδικα. Ο νέος νόμος εισάγει έναν πολύ μεγάλο αριθμό θεσμικών και νομικών αλλαγών, με πολλές μη δοκιμασμένες ακόμη προβλέψεις, όπως π.χ. την ικανότητα για πρώτη φορά, ατόμων / μη εμπόρων να υποβάλουν αίτηση πτώχευσης. Είναι ένα περίπλοκο νομοθετικό πλαίσιο που απαιτεί για την εφαρμογή του σημαντικό αριθμό δευτερογενών νομοθετικών ρυθμίσεων και προφανώς βελτιώσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά, για το πώς θα εφαρμοστούν στις διαδικασίες πτώχευσης τέτοιες ριζικές αλλαγές, αλλά και εάν τυχόν τέτοιου είδους ζητήματα ενδεχομένως να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοση των χαρτοφυλακίων NPL.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρδελάς, είναι πολύ σημαντικό το νέο πλαίσιο να εφαρμοστεί με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια, εξασφαλίζοντας την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ των οφειλετών και των πιστωτών. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο για την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του νέου πλαισίου και να είναι έτοιμοι να προβούν γρήγορα στις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Μεγάλη η συμβολή του «Σχεδίου Ηρακλής» στη μείωση των NPLs

Σε δήλωσή του ο υπ. Οικονομικών τονίζει, μεταξύ, άλλων ότι η σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων ενισχύει τη σταθερότητα των τραπεζών αλλά και αυξάνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζαββός: Στόχος η άντληση κεφαλαίων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Ο «Ηρακλής» ξανακάνει επενδύσιμες τις ελληνικές τράπεζες, καθώς μπορούν να απευθύνονται εκ νέου στις διεθνείς αγορές για την άντληση κεφαλαίων ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Vouli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το ν/σ για το «πρόγραμμα Ηρακλής II»

Κατά τη διαδικασία, σημειώθηκε αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα κόκκινα δάνεια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την τελευταία να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν προστατεύει τους δανειολήπτες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δύο βασικές προκλήσεις για το success story του «Σχεδίου Ηρακλής»

Πρόκληση για το σύνολο της οικονομίας αποτελεί ο αντίκτυπος της πανδημίας σε επιχειρήσεις και τράπεζες, αλλά και η ορθή εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα, όπως τόνισε ο κ. Ν. Σαρδελάς, διευθύνων εταίρος της Sardelas Petsa Law Firm
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζαββός: Υπό έλεγχο η αύξηση «κόκκινων» δανείων λόγω της πανδημίας

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για την αύξηση των κόκκινων δανείων, λόγω της πανδημίας και όσα δημιουργηθούν, δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 4 ή 5 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζαββός: Eξαιρετικά επιτυχημένη η πορεία του σχεδίου Ηρακλής

Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην επιτυχημένη πορεία του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ και στα μονοψήφια πλέον ποσοστά των «κόκκινων» δανείων» που επιτυγχάνουν οι περισσότερες συστημικές τράπεζες.