ΓΔ: 891.84 1.54% Τζίρος: 23.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
viomixania-energeia-dei
Φώτο: Shutterstock

Ελλάδα-Γερμανία: Στόχος η ενέργεια και η οικονομία μηδενικών ρύπων

Το ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας θα συμβάλει στην κοινή προσπάθεια των δύο χωρών, ενώ ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός τόνισε πως για την Ελλάδα, η Γερμανία λογίζεται παραδοσιακά στρατηγικός επενδυτικός εταίρος.

Την πρόθεση του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας να συνδράμει, ώστε οι συνέργειες που αναπτύσσει η Ελλάδα με τη Γερμανία να ενταθούν τα επόμενα χρόνια, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου, Λουτς Λινενκάμπερ, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή μετά το πέρας της διαδικτυακής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών του φορέα. Ειδικότερα, ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα «στην ενεργή σύνδεση μεταξύ της σύγχρονης Ελλάδας και του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, η οποία αναπτύσσεται καθημερινά, είναι βιώσιμη και δημιουργεί νέους δρόμους προς το μέλλον. Θα θέλαμε να επεκτείνουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτή τη σύνδεση», ανέφερε και εστίασε ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας για τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών ρύπων.

Σημείωσε ότι στον τομέα των ΑΠΕ υπάρχουν πλήθος συνεργειών έτοιμων να προχωρήσουν στην υλοποίηση, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις δυνατότητες του τουρισμού, στην περαιτέρω συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών και στον τομέα έρευνας και καινοτομίας. Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός, στον χαιρετισμό του σχολίασε τις σχέσεις των δύο χώρων, τονίζοντας ότι για την Ελλάδα, η Γερμανία λογίζεται παραδοσιακά στρατηγικός επενδυτικός εταίρος, δεδομένου ότι από το 2001 μέχρι και το 2019, οι καθαρές άμεσες επενδύσεις από τη Γερμανία διαμορφώθηκαν στα 8,2 δισ. ευρώ, κατατάσσοντας τη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα σε όρους συνολικών κεφαλαίων, με μερίδιο 20,5%. Ο κ. Μαραγκός, ανέφερε επίσης ότι στο πεδίο των εξαγωγών η Γερμανία κατέχει κομβικό ρόλο, καθότι είναι ο δεύτερος ισχυρότερος προορισμός για τις ελληνικές εξαγωγές, με την αξία τους να ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ, αυξημένες 4,4% το 2020 έναντι του 2019. Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, όπως είπε, η Γερμανία τοποθετείται κατά τα τρία τελευταία έτη στην πρώτη θέση σε αφίξεις και εισπράξεις για την Ελλάδα, συμμετέχοντας με 12% στο σύνολο των αφίξεων και με 16% στο σύνολο των εισπράξεων. 

Τέλος, ο γενικός διευθυντής και μέλος του ΔΣ του επιμελητηρίου, Δρ Αθανάσιος Κελέμης, παρουσίασε τον στρατηγικό σχεδιασμό του επιμελητηρίου για την επόμενη τριετία, σημειώνοντας ότι θα επικεντρωθεί σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: «Ο πρώτος προβλέπει τον εμπλουτισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα μέλη του επιμελητηρίου, ο δεύτερος θα στοχεύσει  στην περαιτέρω διεύρυνση των ευκαιριών προς τα μέλη του φορέα, ώστε να αξιοποιήσουν το παγκόσμιο δίκτυο των διμερών γερμανικών επιμελητηρίων, τρίτος πυλώνας θα είναι η αναζήτηση νέων πρακτικών σύνδεσης της εκπαίδευσης και ειδικότερα, της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και τέταρτος, η ένταση των οικονομικών, επενδυτικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Γερμανίας, σε μια περίοδο, μάλιστα, κρίσιμη για την οικονομία, καθότι αναμένονται θεαματικοί ρυθμοί ανάπτυξης, με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την ένταση του τραπεζικού δανεισμού και τη διάχυση νέων ιδίων κεφαλαίων» πρόσθεσε ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mylonas, Ethniki Trapeza, ETE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Μυλωνάς: 50 δισ. οι επενδύσεις για την ενεργειακή προσαρμογή της Ελλάδας

Οι τομείς στους οποίους θα κατευθυνθούν αυτά τα κεφάλαια, είναι τα πεδία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διανομής, απόδοσης και αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Σκάλκος: Η χρηματοδότηση της ελληνικής Πράσινης Συμφωνίας

Το Ελληνικό Green Deal είναι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που αποτελεί τον λεπτομερειακό οδικό χάρτη για την επίτευξη συγκριμένων κλιματικών στόχων, μεσοπρόθεσμα έως το 2030 και με ορίζοντα το 2050.
delhi forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: «Ένεση» 60 δισ. από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ανέφερε πως με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορέσει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προκλήσεις για την ενεργειακή μετάβαση έως το 2030

Η υλοποίηση του αγωγού EastMed πρόκειται για έργο «στρατηγικής σημασίας» για την ΕΕ συνολικά και είναι μία βιώσιμη επένδυση που θα καταστήσει την Κύπρο εξαγωγέα ενέργειας μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020.