ΓΔ: 896.03 0.35% Τζίρος: 26.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:47:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Π. Τσακλόγλου: Μέτρα για την ελάφρυνση των πληγέντων της πανδημίας

Ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου τόνισε πως με την τροπολογία του υπουργείου θα επιλυθεί και το πρόβλημα της ασφαλιστικής τακτοποίησης των εργαζομένων των ναυπηγειών Σκαραμάγκα που είναι σε εκκρεμότητα από το 2013.

Το γεγονός πως ρυθμίζονται τα χρέη από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας σημειώνει ο υφυπουργός Παναγιώτης Τσακλόγλου που σημείωσε ότι «παίρνουμε μέτρα για την ελάφρυνση των πληγέντων της πανδημίας, με στόχο να διευκολυνθούν για να αντιμετωπίσουν τις οφειλές τους προς τον e-ΕΦΚΑ».

Ο υφυπουργός Εργασίας επισήμανε πως στο νέο καθεστώς ρυθμίσεων μπορούν να ενταχθούν, τόσο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές είχαν ήδη λάβει παράταση καταβολής έως την 31η Δεκεμβρίου του 2021, όσο και οφειλές οι οποίες κατέστησαν απαιτητές από την 1η Μαρτίου του 2020 έως την 31 Ιουλίου του 2021 και αφορούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες με κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας, δηλαδή ΚΑΔ, που θα ορισθούν με σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ρυθμίσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές σε έως 72 δόσεις με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 50 ευρώ. Προγράμματα ρυθμίσεων έως 36 μηνιαίες δόσεις θα είναι άτοκα.

Οι ρυθμίσεις από 37 έως 72 δόσεις θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 2,5%. Η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται με την καταβολή της πρώτης δόσης έως την την 31η Ιανουαρίου του 2020. Με την ενεργοποίηση της ρύθμισης, ο οφειλέτης λαμβάνει αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας δίμηνης ισχύος, ενώ αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητής και ακίνητης περιουσίας, καθώς και οι ποινικές διώξεις και η εκτέλεση των σχετικών ποινών. «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μία νέα γενιά ληξιπρόθεσμων. Η ρύθμιση χάνεται στην περίπτωση που δεν καταβληθούν δύο δόσεις με ταυτόχρονη απώλεια των ευεργετημάτων ενώ το υπόλοιπο της οφειλής καθίσταται άμεσα απαιτητό», είπε ο κ. Τσακλόγλου.  

Επίσης, γίνεται δυνατή η επανένταξη σε καθεστώς ρυθμίσεων για όσους επλήγησαν από την πανδημία και απώλεσαν τη ρύθμιση τους από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021. Ωφελούμενοι είναι όσοι εργοδότες και ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονταν ήδη σε καθεστώς παράτασης καταβολής δόσεων για ρυθμίσεις, αλλά και όσοι έχουν κύριο κωδικό, κύριο ΚΑΔ, από δραστηριότητα που περιλαμβάνεται στη σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Επιπλέον και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις με τους εν λόγω ΚΑΔ, που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μεταξύ πρώτης Μαρτίου 2021 και 31ης Ιουλίου του 2021 θα μπορούν να επανενταχθούν σε τυχόν ρυθμίσεις των ασφαλιστικών εισφορών. Προϋπόθεση για την επανένταξη σε ρύθμιση, είναι η καταβολή δύο δόσεων, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2021. Η επανένταξη γίνεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις της ρύθμισης που χάθηκε αρχικά.  

Εισάγεται διάταξη για τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τον Απρίλιο του 2012 ως τον Σεπτέμβριο του 2013. «Επιλύουμε το πρόβλημα της ασφαλιστικής τακτοποίησης των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, το οποίο είναι σε εκκρεμότητα ήδη από το 2013», είπε ο υφυπουργός Εργασίας και εξήγησε πως για περίοδο δεκαοκτώ μηνών, από τον Απρίλιο 2012 έως και τον Σεπτέμβριο του 2013, οι εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε καθεστώς εκ περιτροπής απασχόλησης και δεν είχαν υποβληθεί οι σχετικές αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις, οι ΑΠΔ δηλαδή, από την τότε διοίκηση της εταιρείας. Αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρχει ασφάλιση των εργαζομένων για το εν λόγω διάστημα.

Η εταιρεία τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης το 2018 και στις αρχές Ιουλίου ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της. Με την τροπολογία καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες υποβολής των σχετικών ΑΠΔ από την υπό εκκαθάριση εταιρεία για το δεκαοκτάμηνο συμπεριλαμβανομένων και των ΑΠΔ, που αφορούν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα άδειας. Για κάθε μισθολογική περίοδο αναγνωρίζονται πλήρεις ημέρες ασφάλισης με βάση τις αποδοχές και το πακέτο κάλυψης που ο κάθε εργαζόμενος είχε πριν την εκ περιτροπής απασχόληση. Ο χρόνος που θα δηλωθεί θα θεωρείται πραγματικός συντάξιμος χρόνος ασφάλισης. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι εργαζόμενοι για τους οποίους ο ασφαλιστικός φορέας έχει ήδη προχωρήσει σε καταλογισμούς και ο χρόνος ασφάλισής τους έχει καταγραφεί ήδη μέσω αυτής της διαδικασίας καθώς προφανώς δεν μπορεί να καταγραφεί διπλός χρόνος ασφάλισης για το ίδιο διάστημα και στον ίδιο εργοδότη. Με την εν λόγω διάταξη επιλύεται το ασφαλιστικό σκέλος του προβλήματος και δεν επηρεάζονται τυχόν άλλες διεκδικήσεις των εργαζομένων από την εταιρεία είτε μισθολογικής είτε υπηρεσιακής φύσης. 

«Από τον Νοέμβριο του 2020 είχα διαβεβαιώσει το κοινοβουλευτικό Σώμα από αυτό το βήμα ότι στη δύσκολη συγκυρία που βρισκόμαστε, η κυβέρνηση δεν αποπροσανατολίζεται από τον βασικό στόχο της, δηλαδή την προσέλκυση επενδύσεων και την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Είχα τονίσει ότι η ευδοκίμηση της επένδυσης περνά και μέσα από την τακτοποίηση των σοβαρών εκκρεμοτήτων που απασχολούν τους εργαζόμενους. Αυτό κάνουμε σήμερα πράξη σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Πιστεύουμε ότι ξημερώνει μια νέα μέρα για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, υπό νέα διοίκηση και με τους εργαζόμενους τακτοποιημένους ως προς το ασφαλιστικό σκέλος», είπε ο Παναγιώτης Τσακλόγλου και κάλεσε τα κόμματα να υπερψηφίσουν το σύνολο των ρυθμίσεων της τροπολογίας καθώς «αφενός, διευκολύνουν την εξυπηρέτηση των ασφαλιστικών χρεών και αφετέρου τακτοποιούν ασφαλιστικά τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και απελευθερώνουν την αναπτυξιακή προοπτική της ναυπηγικής βιομηχανίας στη χώρα μας».  

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημιουργία Πύργου Ελέγχου στον ΕΦΚΑ για ταχύτερη έκδοση συντάξεων

Πρόκειται για το νέο ψηφιακό σύστημα του οργανισμού μέσω του οποίου θα γίνεται τόσο η παρακολούθηση των εκκρεμών συντάξεων όσο και ο αριθμός εκείνων που εκδίδονται σε καθημερινή βάση.
Syntaxeis, Syntaxiouxoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων ΤΣΑΥ, ΤΑΝ και ΤΣΜΕΔΕ

Ο υπουργός Εργασίας επισκέφθηκε το κτίριο της διοίκησης του ΕΦΚΑ και ενημερώθηκε για τη σημαντική αποκλιμάκωση, σε ποσοστό άνω του 85%, που παρατηρείται στις εκκρεμείς συντάξεις υγειονομικών, νομικών και μηχανικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών 120 δόσεων έως τις 30 Σεπτεμβρίου

Η λήξη αφορά σε οφειλέτες, των οποίων οι οφειλές έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η υποβολή της αίτησης στο ΚΕΑΟ, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και η καταβολή 1ης δόσης, μέχρι τις 30/9.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αποζημιώσεις σε δικηγόρους-λογιστές για ταχύτερη απονομή συντάξεων

Υπενθυμίζεται πως έχουν υποβληθεί πάνω από 3.600 αιτήσεις δικηγόρων και λογιστών, ενώ για τους 1.200 από αυτούς ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες η εκπαίδευση και η πιστοποίησή τους, προκειμένου να ενταχθούν στη διαδικασία απονομής συντάξεων εντός του Οκτωβρίου.
Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προκήρυξη διαγωνισμού για μακροχρόνια εκμίσθωση ακινήτου του e-ΕΦΚΑ

Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός εκμίσθωσης με επενδυτικό πρόγραμμα από το μισθωτή ελαχίστου ύψους 1,2 εκατ. ευρώ αφορά την εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης του μισθίου, με σκοπό τη λειτουργία του ως ξενοδοχείου.
Athina, Athens, Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαγωνισμός για την εκμίσθωση αυτοτελούς ακινήτου ιδιοκτησίας e-ΕΦΚΑ

Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα και για ολόκληρο το ακίνητο ορίζεται στο ποσό των 45.000 ευρώ και η εκμίσθωσή του θα γίνει για διάστημα 15 ετών, με δυνατότητα παράτασης για μέχρι πέντε επιπλέον έτη.