ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
anakainisi-erga-exoikonomo-autonomo-ergasies-mixanikos
Φώτο: Shutterstock

Διπλό «μπόνους» από το «Εξοικονομώ» στους οικονομικά ασθενέστερους

Σε όσους έχουν εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, το ποσοστό επιδότησης της δαπάνης ανακαίνισης αυξάνεται σε 75%, ενώ το υπόλοιπο 25% θα καλύπτεται με τραπεζικό δάνειο εγγυημένο από το κράτος.

Mειωμένα κονδύλια αλλά αυξημένος αριθμός δικαιούχων: Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε χτες το νέο «Εξοικονομώ» που αλλάζει τρόπο ένταξης με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση και ειδικά από τα πιο ευάλωτα ενεργειακά νοικοκυριά, για τα οποία μάλιστα προβλέπεται ποσοστό επιδότησης 75% και δανεισμός με κρατική εγγύηση για το 25%.

Μέσα στο φθινόπωρο - στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου - υπολογίζει η ηγεσία του ΥΠΕΝ ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων και θα μείνει ανοιχτή για ένα μήνα, καθώς μπαίνει τέλος στο «όποιος πρόλαβε» που ίσχυε στα προηγούμενα προγράμματα. Πλέον δε θα μπαίνει στο πρόγραμμα «το πιο γρήγορο ποντίκι υπολογιστή», αλλά η ένταξη θα γίνεται με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και ενεργειακά κριτήρια.  

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 632 εκατομμύρια ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση ανέρχεται στο 62% της συνολικής δαπάνης, ενώ στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων κατοικιών σε ποσοστό 38% συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος.

Συγκεκριμένα ο συνολικός αριθμός των ωφελουμένων θα φτάσει τους 50.000, από 36.364 στον προηγούμενο κύκλο, ενώ η συνολική δημόσια δαπάνη θα μειωθεί αρκετά από τα 908,5 εκατ. ευρώ στα 632 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το ΥΠΕΝ ευελπιστεί ότι θα είναι πιο αποδοτικό, αφενός με την κατανομή των πόρων ανά νομό και όχι ανά περιφέρεια, όπως στο παρελθόν, ενώ το κόστος σε ευρώ ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα θα μειωθεί κατά 43% στα 0,47 ευρώ/κιλοβατώρα.

«Παρόλο που τελικά η δημόσια δαπάνη θα είναι χαμηλότερη στα 632 εκ. ευρώ από το προηγούμενο πρόγραμμα, το νέο Εξοικονομώ είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας με αύξηση κατά 43% των εξοικονομούμενων κιλοβατώρων ενέργειας και κατά 38% των ωφέλιμων επιφανειών οι οποίες θα αναβαθμιστούν», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας σημειώνοντας πώς το ΥΠΕΝ εστιάζει πολύ καλύτερα «πού θα κατανεμηθούν τα χρήματα ώστε να πιάσουν τόπο».

Ειδικότερα, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι έως το 2030 θα πρέπει να έχουν αναβαθμιστεί 600.000 κατοικίες, οπότε εάν η δημόσια δαπάνη για 30.000 - 40.000 σπίτια ήταν 1 δισ. ευρώ θα χρειάζονταν πάνω 15 -16 δισ. ευρώ. Με βάση το νέο σχεδιασμό, εφόσον η δαπάνη για 50.000 οικίες ανέρχεται σε 600 εκ. ευρώ, θα απαιτηθούν περίπου 6 δισ. ευρώ.

Κατανομή κονδυλίων ανά νομό κι όχι ανά περιφέρεια

«Είναι σημαντικό πραγματικά τα χρήματα αυτά να κατανεμηθούν με έναν τέτοιο τρόπο που να πιάσουμε τους περιβαλλοντικούς στόχους και τελικά και το νοικοκυριό να έχει το όφελος το οποίο επιδιώκει σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ενέργειας και άρα το λογαριασμό της ενέργειας τελικά» σημείωσε ο κ. Σκρέκας, εξηγώντας πώς οι πόροι θα κατανεμηθούν πια ανά περιφερειακή ενότητα, ανά νομό δηλαδή και όχι ανά περιφέρεια ώστε να υπάρχει καλύτερος καταμερισμός των πόρων με στόχο την καλύτερη αποδοτικότητα αλλά και τη μεγαλύτερη δικαιοσύνη στην κατανομή των πόρων.

«Η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη έχει περιοχές άλλες λίγο πιο ζεστές, άλλες πιο κρύες. Η Δυτική Μακεδονία το ίδιο, η Θεσσαλία το ίδιο. Δεν θα μπορεί ένας νομός, για παράδειγμα η Λάρισα, να έχει, επειδή εκεί μπορεί να κάνουν περισσότερες αιτήσεις, δυσανάλογα μεγαλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων σε επίπεδο περιφέρειας. Θα υπάρχει, λοιπόν, κατανομή ανά περιφερειακή ενότητα. Άρα, θα υπάρχει, ανάλογα με την κατανάλωση ενέργειας, η ανάλογη βαρύτητα» εξήγησε ο υπουργός.

Τα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ

Ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε χθες ότι υπάρχει πρόβλεψη για τα νοικοκυριά με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακά που δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία δημιουργείται ειδικό υπο – πρόγραμμα με προϋπολογισμό 100 εκατ. και επιδότηση που θα φτάνει στο 75%. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εφόσον εξαντληθούν αυτά τα κεφάλαια θα αντληθούν και νέα από το συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος που θα δοθούν σε αυτόν τον κύκλο, για τη στήριξη όσο δυνατόν περισσότερων νοικοκυριών. Μάλιστα, το κράτος θα εγγυάται και για τον τραπεζικό δανεισμό για το υπόλοιπο 25%.

Γενικότερα, θα δοθεί προτεραιότητα σε νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, σε ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους και σε νοικοκυριά με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες - που θα καθορίζονται από τις βαθμοημέρες, ειδικά για περιοχές με μέση θερμοκρασία χαμηλότερη από 18 βαθμούς για μεγάλο διάστημα μέσα στο έτος.  

Πλαφόν τα 28.000 ευρώ

Όπως σημείωσε κ. Σκρέκας, το «ταβάνι» στις επιλέξιμες παρεμβάσεις  συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 28.000 ευρώ. Ειδικότερα, δεν μπορεί να υπερβαίνει το γινόμενο του 0,9 ευρώ επί την ετήσια εκτιμώμενη εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α’ ΠΕΑ (ελέγχεται εκ νέου κατά την υποβολή του Β’ ΠΕΑ) ή το γινόμενο του 180,00 ευρώ επί την επιφάνεια κυρίων χώρων (m2).

Άλλη σημαντική αλλαγή είναι πώς στους δικαιούχους του προγράμματος μπορούν να συμπεριληφθούν μόνο όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο σπίτι και είναι η κύρια κατοικία τους, ενώ κάθε ωφελούμενος έχει δικαίωμα να υποβάλει μόνο μία αίτηση. Επίσης, για τις πολυκατοικίες το ποσοστό της επιδότηση φθάνει στο 40% ενώ αποκλείονται πλέον οι αιτήσεις αποκλειστικά για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους σε πολυκατοικίες. Επιπρόσθετα, υποχρεωτική θα είναι πλέον η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου ενώ επιδοτείται μέσω του προγράμματος και η αποζημίωση του μηχανικού. 

Τα ποσοστά επιδότησης των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης κλιμακώνονται ως εξής:

 • Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 75 %.
 • Από 5.000-10.000 ευρώ ατομικό και 10.000-20.000 οικογενειακό, ποσοστό 70 %.
 • Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55 %
 • Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45 %.
 • Από 30.000-50.000 ευρώ ατομικό και 40.000-60.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 40 %.

Κριτήρια τελικής βαθμολόγησης αιτήσεων

Στο νέο σύστημα ένταξης στο πρόγραμμα τα κριτήρια που θα διαμορφώνουν την τελική βαθμολογία είναι τα παρακάτω: 

 • κόστος εξοικονόμησης ενέργειας: 50% 
 • υφιστάμενη ενεργειακή κλάση: 5% 
 • βαθμοημέρες θέρμανσης: 7% 
 • παλαιότητα κατασκευής: 3% 
 • ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα: 15% 
 • πλήθος εξαρτώμενων τέκνων: 5% 
 • μονογονεϊκή οικογένεια: 5% 
 • μακροχρόνια άνεργος: 5% 
 • ΑΜΕΑ: 5%. 

Επιλέξιμες δαπάνες

Επιλέξιμες στο νέο πρόγραμμα θα είναι οι μονοκατοικίες, μεμονωμένα διαμερίσματα και πολυκατοικίες υπό τους όρους ότι υφίστανται νόμιμα και δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και ιδιοκατοικούνται, έχουν καταταχθεί βάσει του Α πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση του Γ. Απαραίτητη είναι στο νέο πρόγραμμα και η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου, καθώς και το ΑΦΜ σε ισχύ σε περίπτωση που πρόκειται για πολυκατοικία. ‘

Για αίτηση μεμονωμένου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας, η κύρια χρήση αφορά αποκλειστικά στον αιτούντα (ιδιοκατοίκηση), ενώ ο κάθε ωφελούμενος έχει δικαίωμα για υποβολή μόνο μίας αίτησης.

Οι εργασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε διάστημα 12 μηνών από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής και καταργείται η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για παρεμβάσεις αποκλειστικά σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Εξακολουθούν να ισχύουν τα φορολογικά κίνητρα (φοροαπαλλαγές) για όσους δεν εντάσσονται στο νέο «Εξοικονομώ».

Στο νέο πρόγραμμα, τέλος, «κόπηκε» η επιδότηση για φωτοβολταϊκά στέγης, για τα οποία ο υπουργός σημείωσε ότι θα υπάρξει ειδικό νέο πρόγραμμα, ενώ οι φορτιστές ηλεκτροκίνησης και οι μπαταρίες εντάσσονται στις πρωτοβουλίες για την ώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

exoikonomo-anakainisi-ypen
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν όλα με το νέο «Εξοικονομώ» - Ποια είναι τα εννέα κριτήρια επιλογής

Η εξοικονόμηση ενέργειας θα έχει με διαφορά τη μεγαλύτερη βαρύτητα για τη βαθμολόγηση μιας αίτησης. Ακολουθεί η οικονομική κατάσταση. Υπολογίζεται ότι θα αναβαθμιστούν ενεργειακά 50.000 κατοικίες.
anakainisi-erga-exoikonomo-autonomo-ergasies-mixanikos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι μεγάλες αλλαγές με το νέο «Εξοικονομώ»: Τα 9 κριτήρια για επιδότηση

Με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας και την οικονομική κατάσταση του αιτούντος θα δίνονται οι επιδοτήσεις. Η λίστα των εργασιών που θα είναι επιλέξιμες. Θα ενταχθούν στο πρόγραμμα 50.000 κατοικίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένες επιδοτήσεις στο νέο Εξοικονομώ, ποια είναι τα κριτήρια επιλογής

Το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021, προϋπολογισμού 632 εκατ. ευρώ προβλέπεται ότι συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά τουλάχιστον 213ktoe ετησίως και στην ενεργειακή ανακαίνιση κατ' ελάχιστον 105.000 κατοικιών έως το 2025.