ΓΔ: 932.96 2.15% Τζίρος: 88.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έλεγχοι... non stop από την εφορία με έμφαση σε τουριστικές περιοχές

Εντολές για ελέγχους καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και σε επίσημες αργίες, έχουν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Στο στόχαστρο και οι επιχειρήσεις που έκαναν λαθροχειρίες για να πάρουν κρατικές ενισχύσεις.

Τη μετάδοση του... ιού της φοροδιαφυγής, ιδιαίτερα στις περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν ως το τέλος του καλοκαιριού οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που έχουν λάβει οδηγίες για διενέργεια χιλιάδων ελέγχων όλες τις ώρες της ημέρας, ακόμη και στις αργίες.

Προτεραιότητα θα δοθεί στις περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης (μη έκδοση αποδείξεων κ.λπ.), ώστε να δοθεί σαφές μήνυμα στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν έχει περάσει σε κατάσταση θερινής ραστώνης. Παράλληλα, όμως, οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε πολλά πεδία, ακόμη και σε πιθανές παρατυπίες ή απάτες με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι έλεγχοι θα διενεργούνται καθημερινά από μεικτά κλιμάκια εφοριακών και τελωνειακών. Στα συνεργεία ελέγχων θα συμμετέχουν κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την ηγεσία της ΑΑΔΕ, υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους και ελεγκτές της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.). Το πρόγραμμα ελέγχων θα είναι... non stop: όλες τις ώρες της ημέρας, αλλά και στη διάρκεια επίσημων αργιών.

Ο προγραμματισμός για το 2021 προβλέπει ότι ως το τέλος του έτους θα έχουν διενεργηθεί συνολικά 46.720 έλεγχοι. Επιπλέον, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει 23.000 πλήρεις ή μερικούς φορολογικους ελέγχους με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου για φοροδιαφυγή και με τη χρήση δεδομένων από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης.

Προτεραιότητα για έλεγχο θα έχουν υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην ΑΑΔΕ.

Επίσης, θα γίνονται έλεγχοι για φουσκωμένες επιστροφές φόρων, καθώς και έλεγχοι με βάση τις εκθέσεις έρευνας των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., αλλά και με βάση πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.

Κατά προτεραιότητα θα ελέγχονται ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες έλαβαν επιστροφή ΦΠΑ και νομικά πρόσωπα που έλαβαν επιστροφή φόρου εισοδήματος χωρίς έλεγχο. Έμφαση θα δοθεί σε περιπτώσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων, αλλά και σε περιπτώσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου. Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, από τις οποίες θα διαπιστώνεται η έγκαιρη  εκπλήρωση των υποχρεώσεων των φορολογουμένων.

Οι ελεγκτές θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους και σε στοιχεία που, εκτός από την πιθανή ανάδειξη συνηθισμένων φορολογικών παραβάσεων, ενδέχεται να φέρουν στην επιφάνεια και λαθροχειρίες που έγιναν για να αποσπάσουν φορολογούμενοι ενισχύσεις από τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Θα διενεργηθούν διασταυρώσεις στοιχείων για τον εντοπισμό φορολογούμενων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ είχαν σημαντική δραστηριότητα, καθώς και διαφορών μεταξύ συνολικών ετησίων εκροών δηλώσεων ΦΠΑ με τα δηλωθέντα εισοδήματα δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019. Διασταυρώσεις θα γίνουν σε δηλώσεις Ε9 νομικών προσώπων, σε δηλώσεις που δεν υποβλήθηκαν για αναδρομικά εισοδήματα ή πρόσθετες αποδοχές, σε εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης, σε αδήλωτα από βραχυχρόνια μισθώσεις και σε εισοδήματα που εντοπίζονται από την αξιοποίηση δεδομένων για συναλλαγές με κάρτες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτήδειοι έστησαν «πάρτι» με κονδύλια για τη στήριξη των πυρόπληκτων

Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ έθεσαν ήδη σε εφαρμογή το προσωρινό «πάγωμα» αποπληρωμής των αιτήσεων που μπήκαν στο «μικροσκόπιο», έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία περαιτέρω ελέγχου της ακρίβειας του περιεχομένου τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα εμπλοκή στις φορολογικές δηλώσεις, ζητούν παράταση οι λογιστές

Μόλις 100 δηλώσεις Ε1 υποβλήθηκαν χθες, ενώ τις προηγούμενες ημέρες υποβάλλονταν περισσότερες από 100.000. Εντοπίζονται σφάλματα στα ποσά των παρακρατούμενων φόρων. Πίεση στο υπουργείο για παράταση.
Pitsilis, AADE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λουκέτα» από 48 ώρες έως τρία χρόνια από τους ελεγκτές της εφορίας

Ποιες οδηγίες δίνει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής στους ελεγκτές που θα «σαρώσουν» τους τουριστικούς προορισμούς σχετικά με την επιβολή του μέτρου της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων.