ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στα... σκουπίδια το σχέδιο για γρήγορο κλείσιμο της χωματερής Φυλής

Πάνε πίσω όλοι οι διαγωνισμοί για σύγχρονες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και η χωματερή παίρνει παράταση ζωής τουλάχιστον έως το 2025.

Τουλάχιστον μέχρι το 2025 θα συνεχίσει να λειτουργεί η χωματερή της Φυλής, η οποία παίρνει συνεχώς παρατάσεις παρά τις συνεχείς υποσχέσεις διαδοχικών κυβερνήσεων και περιφερειαρχών για κλείσιμο.

Το πρόβλημα με τα 1,7 εκατ. τόνους απορρίμματα (από τα 2,2 εκατ. τόνους που παράγονται ετησίως, δηλαδή ποσοστό 77%) που καταλήγουν στη Φυλή μεταφέρεται στην επόμενη διοίκηση της περιφέρειας Αττικής καθώς η θητεία της σημερινής λήγει στο τέλος του 2023. Αν ο κ. Γ. Πατούλης διεκδικήσει και πάλι την εκλογή του τότε πιθανώς θα δει να κατασκευάζονται επί των ημερών του οι μονάδες επεξεργασίας που θα απαλλάξουν το Λεκανοπέδιο από το άγος της χωματερής.

Η ολοκλήρωση των διαγωνισμών για τις δύο μονάδες που θα κατασκευαστούν μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και ανταγωνιστικό διάλογο δεν αναμένεται πριν το τέλος του 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις όσων παρακολουθούν τη διαδικασία. Μέχρι να εγκριθούν οι συμβάσεις ΣΔΙΤ και να αρχίσουν οι εργασίες θα χρειαστούν αρκετοί μήνες, οπότε και θα υπάρχει νέα περιφερειακή διοίκηση. Γι’ αυτό και το αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) προβλέπει «αναστροφή της υφιστάμενης κατάστασης σε λιγότερο από 10 έτη, επιτυγχάνοντας ποσοστό επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης 60% και ταφής μικρότερο από 10%».

Οι τρεις διαγωνισμοί για τις αντίστοιχες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, δύο για μονάδες με ΣΔΙΤ και ένας για μονάδα που θα κατασκευαστεί ως παραδοσιακό δημόσιο έργο, πάνε προς τα πίσω είτε επειδή το ζητούν οι υποψήφιοι, είτε επειδή υπάρχουν δικαστικές προσφυγές από τους διεκδικητές.

Με απανωτές αποφάσεις της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ, του περιφερειακού συνδέσμου διαχείρισης απορριμμάτων, μεταφέρθηκαν για το φθινόπωρο οι ημερομηνίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος και κατάθεσης προσφορών. Για τη μονάδα στο Γραμματικό, συνολικής δαπάνης γύρω στα 100 εκατ. ευρώ μαζί με το δικαίωμα προαίρεσης, που προωθείται ως δημόσιο έργο και είχαν κατατεθεί τρεις προσφυγές κατά της διακήρυξης του διαγωνισμού (Archirodon, ΗΛΕΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) ως ημερομηνία κατάθεσης προσφορών ορίστηκε η 20η Οκτωβρίου. Στο διαγωνισμό είχαν ήδη δοθεί απανωτές αναβολές λόγω των προσφυγών που έφτασαν μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ένα μήνα νωρίτερα, στις 22 Σεπτεμβρίου, έχει προγραμματιστεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος στους δύο διαγωνισμούς που προωθούνται με ΣΔΙΤ και ανταγωνιστικό διάλογο και αφορούν τις μονάδες σε Σχιστό και Φυλή. Αρχικά, οι ενδιαφερόμενοι καλούνταν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στις 26 Ιουλίου.

Στον ΕΔΣΝΑ επικαλούνται «το γεγονός ότι η πληθώρα των διευκρινίσεων καθιστά αναγκαία την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας, (…) ώστε να είναι σε θέση οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς, λαμβάνοντάς τα υπ’ όψιν, τα προετοιμάσουν τις αιτήσεις συμμετοχής» και «το γεγονός ότι μεσολαβεί Αύγουστος και είναι δυσχερές να εκδοθούν έγγραφα που απαιτείται να είναι επίκαιρα, και συνεπώς πρέπει η νέα ημερομηνία να οριστεί σε χρονικό σημείο που να επαρκεί ο χρόνος για την έκδοση νέων εγγράφων».

Ο σχεδιασμός προωθείται ενώ παραμένουν αναπάντητα αρκετά ερωτήματα κυρίως για τις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων (καύσης) που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και για τις οποίες έχει μιλήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Οι μονάδες καύσης πάνε και αυτές προς τα πίσω όπως προκύπτει και από πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός νομοσχεδίου για τα απόβλητα έμεινε η καύση απορριμμάτων

Το σχέδιο νόμου για τα απόβλητα δεν αναφέρεται στις 3 - 4 μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, όπου θα διοχετεύεται τμήμα των υπολειμμάτων από τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο για σούπερ εποπτική αρχή για Ενέργεια, Νερό, Απορρίμματα

Προϋπόθεση από τις Βρυξέλλες για τη χρηματοδότηση έργων η δημιουργία νέας ανεξάρτητης αρχής, ή η επέκταση αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ. Το ιταλικό μοντέλο προκρίνει ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Σκρέκας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση – καταπέλτης από τον Συνήγορο του Πολίτη για τα απορρίμματα

Βαριές ευθύνες καταλογίζονται στους Δήμους, ενώ τονίζεται η ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα τα έργα κατασκευής μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων για να σταματήσουν και τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έμειναν στα χαρτιά 17 διαγωνισμοί για νέες μονάδες απορριμμάτων

Μηδενική η πρόοδος παρότι έχουν παρέλθει οκτώ μήνες από τις εξαγγελίες του υπουργείου Περιβάλλοντος για διαγωνισμούς σε 17 δήμους. Αναβολές λόγω προσφυγών στους λίγους διαγωνισμούς που προχωρούν.