ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
Πηγή: Unsplash

IHS Markit: Έντονη αύξηση της παραγωγής τον Ιούλιο

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, η αύξηση της παραγωγής που υποστηρίχθηκε από τη διαρκή αύξηση της ζήτησης, περιορίστηκε από τις ελλείψεις υλικών και τις ανταγωνιστικές πιέσεις μετά τη νέα αύξηση των τιμών πώλησης.

Η συνεχής παραγωγή και η αύξηση των νέων παραγγελιών έχει οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας PMI του Ιουλίου. Συγκεκριμένα, ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα PMI έκλεισε στις 57,4 μονάδες τον Ιούλιο, τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τις 58,6 μονάδες του Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι η πρόσφατη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα ήταν η τρίτη ταχύτερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα περισσότερο των 21 ετών και ήταν σε γενικές γραμμές σημαντική παρά το γεγονός ότι ο κύριος δείκτης υποχώρησε καταγράφοντας χαμηλό τριών μηνών.

Η έντονη αύξηση της παραγωγής στο ξεκίνημα του τρίτου τριμήνου συνέβαλε στη σφοδρή άνοδο της τιμής του κύριου δείκτη. Η άνοδος της παραγωγής υποστηρίχθηκε από τη διαρκή αύξηση της ζήτησης από την πλευρά των πελατών καθώς συνεχίστηκε η επανεκκίνηση της οικονομίας. Με εξαίρεση την πρόσφατη υψηλή τιμή του Ιουνίου, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2020. Παρ' όλα αυτά, ορισμένες εταιρείες επισήμαναν την περιορισμένη παραγωγική ικανότητα λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε πρώτες ύλες.

Παρότι ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών εξασθένησε από την τιμή που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο, παρέμεινε σε γενικές γραμμές έντονος. Η αύξηση των νέων πωλήσεων συνδέθηκε με την περαιτέρω επανεκκίνηση της εγχώριας οικονομίας και των βασικών προορισμών εξαγωγών. Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις των τιμών εκροών μετά την εκτόξευση στα ύψη της επιβάρυνσης κόστους άσκησαν πίεση στην ανταγωνιστικότητα. Παράλληλα, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν σταθερά.

Οι σοβαρές αναταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και οι ελλείψεις πρώτων υλών οδήγησαν στην ταχύτερη συσσώρευση του όγκου αδιεκπεραίωτων εργασιών που έχει καταγραφεί από την αρχή της συλλογής των συγκεκριμένων στοιχείων, τον Νοέμβριο του 2002. Παρά τη σταθερή αύξηση των επιπέδων απασχόλησης, ο ρυθμός αύξησης των εργασιών σε εκκρεμότητα επιταχύνθηκε. Πολλές εταιρείες κατέγραψαν επίσης μείωση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων καθώς τα τρέχοντα αποθέματα χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη των αναγκών των νέων παραγγελιών. Η μείωση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων ήταν η δριμύτερη που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής μέσα στο 2021.

Ο ρυθμός επιδείνωσης της απόδοσης προμηθευτών, που αγγίζει επίπεδα ρεκόρ, είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των τιμών εισροών κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Η μεγαλύτερη ζήτηση παγκοσμίως για εισροές και οι ελλείψεις από την πλευρά των προμηθευτών οδήγησαν σε μία από τις ταχύτερες αυξήσεις κόστους στην ιστορία της έρευνας, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να μετακυλίσουν μέρος της αύξησης κόστους στους πελάτες τους. Ωστόσο, οι προσπάθειες διατήρησης της ανταγωνιστικότητας σήμαινε ότι ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων εξασθένησε στον βραδύτερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών.

Οι ανησυχίες σχετικά με τη σταθερότητα της μελλοντικής ροής εφοδιασμού και τις τιμές εισροών είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Ο βαθμός αισιοδοξίας υποχώρησε καταγράφοντας χαμηλό τεσσάρων μηνών, παρότι παρέμεινε ιδιαίτερα έντονος. Τέλος, τα αποθέματα αγορών εξακολούθησαν να μειώνονται μέτρια τον Ιούλιο, καθώς οι αγορές εισροών αυξήθηκαν και πάλι σημαντικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xalivas, Halivas, Viomixania, Steel
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι του τζίρου της βιομηχανίας με οδηγό τα διυλιστήρια και τα ορυχεία

Στο 38,9% η αύξηση του κύκλου εργασιών τον Ιούλιο με ισορροπημένη αύξηση πωλήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου έδωσαν ώθηση στον τζίρο των διυλιστηρίων, ενισχυμένα τα ορυχεία από την αύξηση παραγωγής λιγνίτη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλαφόν στις τιμές ενέργειας ζητά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος σημείωσε πως πρέπει να υπάρξουν μέτρα που θα αποδεικνύουν τη διάθεση της κυβέρνησης να διατηρηθεί η μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα, προειδοποιώντας για μπαράζ «λουκέτων».
Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τροχιά συρρίκνωσης η μεταποίηση τον Ιούλιο, διολίσθηση σε χαμηλό 5 μηνών

Η πτώση ήταν αποτέλεσμα του ταχύτερου ρυθμού μείωσης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, καθώς η ζήτηση από την πλευρά των πελατών υπέστη μεγαλύτερη πίεση λόγω των αυξήσεων στις τιμές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Γεωργαντάς : Πάνω από 350 εκατ. έδωσε ο ΕΛΓΑ για στήριξη των αγροτών

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι το κράτος πρέπει να στηρίζει τους παραγωγούς ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή και έκανε λόγο για την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου παραγωγικής ανάπτυξης.