ΓΔ: 906.57 0.50% Τζίρος: 49.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Διαγωνισμοί εκατοντάδων εκατομμυρίων για τα μέσα σταθερής τροχιάς

Επέκταση της γραμμής Ανθούπολη - Ίλιον του μετρό και υπογειοποίηση της γραμμής 1 του ηλεκτρικού στο τμήμα Φάληρο - Πειραιάς έχουν άμεση προτεραιότητα. Έξι διαγωνισμοί για διασύνδεση σιδηροδρόμων - λιμανιών.

Τους νέους διαγωνισμούς για την επέκταση του δικτύου μέσων σταθερής τροχιάς στην Αττική και την Θεσσαλονίκη σχεδιάζουν στην Αττικό Μετρό και το υπουργείο Υποδομών μετά την υπογραφή της μεγάλης σύμβασης για το πρώτο τμήμα (Αλσος Βεϊκου – Γουδή) της γραμμής 4. Για τα περισσότερα έργα υπάρχουν σήμερα ζητήματα χρηματοδότησης, αλλά η προετοιμασία των διαγωνισμών προχωρά κανονικά, παράλληλα με την αναζήτηση πόρων.

Οι πρώτοι διαγωνισμοί, που θα προκηρυχθούν την επόμενη χρονιά, ξεκινούν από την επέκταση της γραμμής 2 του μετρό στο τμήμα Ανθούπολη – Ίλιον με τρεις σταθμούς και προϋπολογισμό 350 – 400 εκατ. ευρώ. Μέσα στην επόμενη χρονιά εκτιμάται πως θα προχωρήσει και ο διαγωνισμός – που εκκρεμεί εδώ και χρόνια – για την υπογειοποίηση της γραμμής 1 του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στο τμήμα Φάληρο – Πειραιάς με την προσθήκη του νέου σταθμού Καμίνια. Η επικαιροποίηση των μελετών βρίσκεται στο τελικό στάδιο και στο υπουργείο Υποδομών έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν γρήγορα τη διαδικασία. Το σχέδιο προβλέπει πως θα υπογειοποιηθούν 1,4 χιλιόμετρα γραμμής, με τον προϋπολογισμό του έργου στα 130 – 150 εκατ. ευρώ.

Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση έχει, όμως, το επόμενο έργο που πρέπει να προχωρήσει γρήγορα γιατί έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι ο διαγωνισμός για την προαστιακή γραμμή Άνω Λιόσια – Ελευσίνα – Μέγαρα, με αξιοποίηση της παλαιάς μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Πατρών. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υποδομών προβλέπει την αναβάθμιση της υφιστάμενης γραμμής σε ηλεκροκινούμενη, συνολικού μήκους 36 χιλιομέτρων που θα ξεκινά από τα Άνω Λιόσια και θα καταλήγει στα Μέγαρα. Το έργο αναμένεται να προκηρυχθεί με προϋπολογισμό άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του μήνα ή στις αρχές Σεπτεμβρίου προκηρύσσει η ΕΡΓΟΣΕ τους έξι διαγωνισμούς, με ανταγωνιστικό διάλογο, για σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με λιμάνια της χώρας στους οποίους περιλαμβάνονται και οι επεκτάσεις του προαστιακού προς Λαύριο και Ραφήνα. Η επέκταση του προαστιακού στο τμήμα Κορωπί – Λαύριο είναι προϋπολογισμού 380 εκατ. ευρώ και θα περιλαμβάνει επτά στάσεις.

Η επέκταση προς τη Ραφήνα είναι πιο δύσκολη άσκηση από πλευράς τεχνικής υλοποίησης και οικονομικής βιωσιμότητας και εξετάζονται δύο σενάρια. Το κόστος έχει προϋπολογιστεί στα 300 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Χρ. Βίνης είχε δηλώσει πρόσφατα πως οι δύο εναλλακτικές λύσεις για τη γραμμή των 17 χιλιομέτρων μπορούν να εφαρμοστούν και συνδυαστικά.

Η πρώτη λύση είναι η σύνδεση της υφιστάμενης στάσης του προαστιακού στην Παλλήνη μέσω του κατασκευασμένου σιδηροδρομικού διαδρόμου της οδού Σταυρού – Ραφήνας με το λιμάνι. Η δεύτερη είναι η σύνδεση του λιμανιού Ραφήνας μέσω της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής με τη βόρεια έξοδο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Με βάση τις σημερινές μελέτες προβλέπονται σταθμοί στην Παλλήνη, την Αρτέμιδα και την Ραφήνα, αν εφαρμοστεί η πρώτη λύση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε... slow motion τα έργα μετρό: Τι θα γίνει με τη γραμμή 2

Στο τέλος του 2021 η προκήρυξη για τα έργα στο τμήμα Ανθούπολη - Ίλιον, καθυστερήσεις από την Αττικό Μετρό και στη γραμμή 3, αλλά και στη Θεσσαλονίκη. «Ακινησία» και στη γραμμή 4 παρά τη λήξη του διαγωνισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα γίνονται μεγάλα έργα με Προτάσεις Καινοτομίας

Στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τις Προτάσεις Καινομίας που θα αφορά έργα προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ. Ιδιώτες θα προτείνουν έργα προς υλοποίηση και θα έχουν πλεονέκτημα στους διαγωνισμούς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» για τη γραμμή 4 του μετρό: Προχωρά ο «στοιχειωμένος» διαγωνισμός

Στο «μπουκέτο» έργων που θα χρηματοδοτηθούν από Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσεται και η γραμμή 4 του μετρό και αναμένεται η έγκριση των τεχνικών προσφορών ΑΒΑΞ και Άκτωρ. Ποια άλλα μεγάλα έργα προωθούνται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θριάσιο: Κινδυνεύουν 250 εκατ. ευρώ, εισαγγελέας για τη σύμβαση Σπίρτζη

Τη σύμβαση παραχώρησης του Χρήστου Σπίρτζη για το μεγάλο Εμπορευματικό Κέντρο απορρίπτει η Κομισιόν και θέτει ζήτημα επιστροφής κοινοτικών κονδυλίων, ενώ προχωρά έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές.