ΓΔ: 1004 1.02% Τζίρος: 72.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Απίστευτο λάθος στις συντάξεις 300.000 δικαιούχων

Με εσφαλμένο τρόπο υπολογίστηκαν οι επικουρικές πρώην ασφαλισμένων σε 12 ταμεία του ιδιωτικού τομέα που απορροφήθηκαν από το Ενιαίο Επικουρικό. Ανοίγει «μαύρη τρύπα» 1 δισ. ευρώ για πληρωμές αναδρομικών.

Σοβαρό κίνδυνο να βρεθεί μπροστά σε μια νέα «μαύρη τρύπα» 1 δισ. ευρώ και να αναγκαστεί να επιστρέψει αναδρομικά 3,5 ετών βρίσκεται το υπουργείο Εργασίας. Αιτία, το λάθος που έχει γίνει από το 2016 και αφορά στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων.

Ένα λάθος που αναδείχτηκε χθες από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) και είναι πιθανό να αφορά έως 300.000 δικαιούχους. Στον υπολογισμό των συντάξεων αυτών δεν λήφθηκαν υπόψη τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που είχαν θεσμοθετηθεί με το νόμο Κατρούγκαλου. Έτσι, προκύπτει διαφορά στις επικουρικές συντάξεις, που ανά περίπτωση κυμαίνεται από 80 έως 299 ευρώ το μήνα.

Η υπόθεση αφορά 12 Ταμεία του Ιδιωτικού τομέα, τα οποία ενσωματώθηκαν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Τα ταμεία αυτά είναι: το ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ, το ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες), το ΤΕΑΠΟΖΟ (προσωπικό επιχειρήσεων Οινοπνευματοποιίας και Ζυθοποιίας), το ΤΕΑΥΕΚ (εμποροϋπάλληλοι), το ΤΑΠΤΠ (τραπεζοϋπάλληλοι της πρ. Τράπεζας Πίστεως), το ΤΕΑΠΕΤΕ (τραπεζοϋπάλληλοι της πρ. Εμπορικής Τράπεζας), το ΤΕΑΤΤΑΘ (τεχνικοί Τύπου Αθηνών Θεσσαλονίκης), το ΤΕΑΠΥΚ (πρατηριούχοι υγρών καυσίμων), το ΤΕΑΔ (δικηγόροι), το TΑΣ (συμβολαιογράφοι), το ΚΕΑΝ (ναυτικοί) και το ΤΕΑΙΣΥΤ (Ιδιοκτήτες, συντάκτες και υπάλληλοι Τύπου).

Λάθος συντελεστής...

Ουσιαστικά, για τα ανωτέρω ταμεία χρησιμοποιήθηκε λάθος συντελεστής στον υπολογισμό των συντάξεων, με την έναρξη εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου και μετά. Έτσι εξηγείται γιατί το ΕΝΔΙΣΥ μιλάει για «αυθαίρετο τύπο» που χρησιμοποιήθηκε στον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων και ουσιαστικά για «λαθροχειρία».

Το Δίκτυο έχει αποστείλει σχετικό υπόμνημα ήδη στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Το ίδιο έπραξε προ ημερών και προς τον νυν υπουργό Γιάννη Βρούτση, ενώ εξώδικο εστάλη προς τη διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ. Τονίζεται ότι, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το θέμα, υπάρχει ο κίνδυνος να ξεκινήσει νέος γύρος διεκδικήσεων από χιλιάδες συνταξιούχους που θα προσφύγουν στα δικαστήρια.

Μεγάλες διαφορές

Τα παραδείγματα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ΕΝΔΙΣΥ αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος:

  • Για συντάξιμες αποδοχές 2.108,5 ευρώ, ο ασφαλισμένος επρόκειτο να λάβει επικουρική σύνταξη 493,67 ευρώ. Με 36 έτη ασφάλισης ο νόμος Κατρούγκαλου θα του έδινε, με τη σωστή εφαρμογή, 351,07 ευρώ. Τελικά ο συγκεκριμένος συνταξιούχος εδώ και 3,5 έτη, εισπράττει μόλις 138,96 ευρώ το μήνα.
  • Το δεύτερο παράδειγμα αφορά συντάξιμες αποδοχές 2.373,5 ευρώ για 28 έτη ασφάλισης, σε εμποροϋπάλληλο ασφαλισμένο στο ΤΕΑΥΕΚ. Η αρχική επικουρική του σύνταξη θα έπρεπε να είναι 544,98 ευρώ. Από το λάθος υπολογισμό, η σύνταξη περιορίστηκε στα 200,14 ευρώ ενώ αν γινόταν ορθή εφαρμογή η σύνταξη θα έφτανε στα 299,06 ευρώ.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostis Xatzidakis, energeia, ypourgeio energeias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικό «μάτι» στην αγορά εργασίας με ψηφιακή κάρτα και Εργάνη ΙΙ

Σε πραγματικό χρόνο η παρακολούθηση των ωρών εργασίας κάθε απασχολούμενου, βαριά πρόστιμα ή και λουκέτο σε εργοδότες χωρίς ψηφιακή κάρτα. Αναβαθμίζεται το σύστημα Εργάνη, μητρώο για καλούς εργοδότες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με εικονική ημερομηνία η αναστολή χιλιάδων συμβάσεων εργασίας

Το σύστημα Εργάνη δεν επιτρέπει δήλωση της πραγματικής ημερομηνίας αναστολής συμβάσεων και οι εργοδότες θα πληρώσουν περισσότερες εισφορές. Τι προτείνει το Οικονομικό Επιμελητήριο για λύση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι απλήρωτοι συνταξιούχοι του νόμου Κατρούγκαλου

Εργαζόμενοι από νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, κυρίως ασφαλιστικά ταμεία, παραμένουν σε καθεστώς προσωρινής σύνταξης των 500 ευρώ από μια παράξενη νομοτεχνική αστοχία. Το θέμα εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια κατηγορία ασφαλισμένων θα έχει αύξηση συντάξεων

Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να αυξήσει το ποσοστό αναπλήρωσης για όσους πληρώνουν μεγάλες εισφορές μετά την εικοσαετία ασφάλισης. Το χαμηλό ποσοστό αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου «τρώει» τα έσοδα του ΕΦΚΑ.