ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 343.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 20:14:47
Κορκίδης σε δημόσια ομιλία
Ο Βασίλης Κορκίδης συμμετέχει ως ομιλητής σε εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά.

Β. Κορκίδης: Πάνω από 500 εκ. ευρώ το δημοσιονομικό κόστος των πυρκαγιών

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ σημείωσε πως οι πυρκαγιές δημιούργησαν «εγκαύματα» στην οικονομία και «έβαλαν φωτιά» στον προϋπολογισμό καθώς το δημοσιονομικό κόστος θα είναι υψηλότερο από όσο υπολογίζεται.

Για fast track διαδικασίες που θα πρέπει να υπάρξουν μετά τις 18 Αυγούστου όταν ανοίγει η πλατφόρμα για την αποκατάσταση των πληγέντων έκανε λόγο ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης. Αναφερόμενος στα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων σημείωσε πως «το ζητούμενο είναι, μετά τις "πρώτες βοήθειες", να υπάρχει συνέχεια αποκατάστασης και διάρκεια πρόληψης και προστασίας του ιδιωτικού και του εθνικού μας πλούτου. Αυτή τη φορά, όλοι περιμένουμε περισσότερα και γρηγορότερα».

Επισήμανε πως το δημοσιονομικό κόστος από τις καταστροφές είναι βαρύ και αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα επιπλέον 500 εκατ. ευρώ αναφέροντας πως χρειάζεται ανακατανομή των πόρων που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και την προχρηματοδότηση των 4 δισ. ευρώ για να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν σε οικονομικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα ο κ. Κορκίδης δήλωσε τα εξής:

Τα μέτρα οικονομικής ανακούφισης είναι επαρκή και οι παρεμβάσεις στήριξης των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές, τουλάχιστον στην Αττική, θεωρούνται ικανοποιητικές, αφού έχουν ευρύτητα και πληρότητα ενώ, βεβαίως, αναμένονται οι αποφάσεις για εξειδίκευση και ταχύτητα. Τα συναρμόδια υπουργεία, με αποφάσεις, πρέπει να προσδιορίσουν με σαφήνεια τα όρια των πυρόπληκτων περιοχών και να υπολογίσουν με ακρίβεια τις αποζημιώσεις.

Οι διαδικασίες πρέπει να είναι "fast track" μετά τις 18 Αυγούστου, που ανοίγει η πλατφόρμα, ενώ οι προκαταβολές που χρειάζονται ΠΝΠ πρέπει να καταβληθούν εντός Αυγούστου. Είναι κατανοητό σε όλους ότι οι πυρκαγιές δημιούργησαν "εγκαύματα" στην οικονομία και «έβαλαν φωτιά» στον προϋπολογισμό το προσχέδιο του οποίου το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να οριστικοποιήσει αρχές Σεπτεμβρίου. Το δημοσιονομικό κόστος από τις καταστροφές είναι βαρύ και αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα επιπλέον 500 εκατ. ευρώ.

Η ανακατανομή πόρων 1,8 δισ. ευρώ του πυλώνα 1.4 του προγράμματος Ελλάδα 2.0 και η αλλαγή προτεραιότητας από την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να βοηθήσουν και θα πρέπει να εγκριθούν από την ΕΕ. Δυστυχώς, οι πληγές που άνοιξαν σε οικονομικό επίπεδο ήρθαν σε μια κρίσιμη για την πορεία της οικονομίας τουριστική περίοδο, που άρχισαν να εξασθενούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως η μετάλλαξη δεν εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή.

Η στήριξη των πληγέντων νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτικών δραστηριοτήτων με επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, αποζημιώσεις, αναστολές, ρυθμίσεις, διευκολύνσεις και απαλλαγές πληρωμών, αναμφίβολα αποτελεί άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης φέτος τον Αύγουστο. Εμπορικές, μεταποιητικές και τουριστικές επιχειρήσεις, καλλιέργειες, κτηνοτροφία και, ιδιαίτερα, η παραγωγή ρετσίνης και πευκόμελου στην Εύβοια και Πελοπόννησο, έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, που έχουν πλέον ανάγκη από ένα νέο παραγωγικό σχέδιο σε «λευκό χαρτί».

Οι υποδομές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στην Αττική έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, ενώ θα απαιτηθούν άμεσα έργα πρόληψης από πλημμύρες. Το ζητούμενο είναι, μετά τις «πρώτες βοήθειες», να υπάρχει συνέχεια αποκατάστασης και διάρκεια πρόληψης και προστασίας του ιδιωτικού και του εθνικού μας πλούτου. Αυτή τη φορά, όλοι περιμένουμε περισσότερα και γρηγορότερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από Ρέθυμνο: Στήριξη της πολιτείας στους πληγέντες παραγωγούς

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην περιοδεία του στο Ρέθυμνο, τόνισε την ανάγκη στήριξης των πληγέντων παραγωγών και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της χώρας στην κλιματική κρίση, με επισκέψεις σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές και πλημμύρες.
Κυβερνοέγκλημα προειδοποίηση υπολογιστή
ΔΙΕΘΝΗ

Κυβερνοεπίθεση κατέστρεψε τρόφιμα σε γαλλικά και ολλανδικά σουπερμάρκετ

Κυβερνοεπίθεση σε σουπερμάρκετ της Γαλλίας προκάλεσε αύξηση θερμοκρασίας στα ψυγεία έως 50°C, με αποτέλεσμα καταστροφή μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων και πυρκαγιές. Το θέμα ερευνά η Εθνική Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδονησία: Πάνω από 300 σπίτια καταστράφηκαν από φωτιές στη Μπάνγκα Μπέλιτουνγκ

Δασική πυρκαγιά στην επαρχία Μπάνγκα Μπέλιτουνγκ της Ινδονησίας εξαπλώθηκε σε αστική περιοχή, καταστρέφοντας τουλάχιστον 300 σπίτια και αναγκάζοντας 500 ανθρώπους σε εκκένωση, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρνάς: Φέτος μειώθηκαν σημαντικά οι καμμένες εκτάσεις και οι πυρκαγίες

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Ευάγγελος Τουρνάς, μιλώντας στον Real FM, ανέπτυξε την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας για φωτιές και πλημμύρες, ενώ τόνισε ότι σύντομα θα καταβληθεί η πρώτη αρωγή σε πληγέντες στην Κρήτη.
Πυρκαγίες, Πυροσβεστική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Πυροσβεστική κατέγραψε 55 αγροτοδασικές φωτιές σε 24 ώρες

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 55 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 47 αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Υπό έλεγχο τέθηκε και φωτιά σε αποθήκη στον Μαραθώνα. Τα αίτια διερευνώνται από αρμόδιες αρχές και την Δ.Α.Ε.Ε.
Πυροσβεστικό αεροπλάνο εν δράσει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έξι συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια σε πέντε περιοχές της χώρας

Έξι συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιών από αμέλεια έγιναν σε Ζάκυνθο, Φθιώτιδα, Τρίκαλα, Αργολίδα και Εύβοια. Στη Ζάκυνθο, 39χρονος συνελήφθη για πυρκαγιά από σπινθήρα κατά τη διάρκεια εργασιών μετάλλου και του επιβλήθηκε πρόστιμο.