ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Θ. Σκυλακάκης: Η πανδημία κόστισε 40 δισ. - Όχι σε νέο lockdown

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία θα αντέξει, αλλά αυτός δεν αναιρεί την ένταση των κρίσεων που βιώνουμε, όπως το μεταναστευτικό, η κλιματική κρίση», σημειώνει ο κ. Σκυλακάκης.

Για το αντίκτυπο που έχει στην οικονομία η κλιματική κρίση και η πανδημία, αλλά και τη στήριξη των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Κάποια ενδεικτικά που έχουμε από τον τζίρο και τη βιομηχανική παραγωγή, τις εξαγωγές, ειναι θετικά. Για το τρίτο τρίμηνο ο τουρισμός έχει πάει καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε. Είμαστε καλύτερα του αναμενόμενου και θεωρώ ότι στη συνέχεια το επενδυτικό κύμα που έχει ξεκινήσει θα κουβαλήσει την οικονομία στο επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Σκυλακάκης.

«Το κύριο βάρος που μας φέρνει η κλιματική κρίση, κομμάτι της οποίας ήταν πιστεύω και οι φετινές πυρκαγιές, θα χρειαστεί σοβαρές επενδύσεις στην πρόληψη. Κάποιες έχουν πλήρως προβλεφθεί, όπως για παράδειγμα ή Πολιτική Προστασία. Σε άλλες θα πρέπει να γίνει αναδιάταξη κονδυλίων απο το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνεπώς θεωρώ ότι μπορούν να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες».

Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, η πανδημία έχει κοστίσει στη χώρα μας 40 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για τα θέματα των πυρκαγιών έγινε ένας έκτακτος προϋπολογισμός 500 εκατομμυρίων ευρώ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία θα αντέξει, αλλά αυτός δεν αναιρεί την ένταση των κρίσεων που βιώνουμε, όπως το μεταναστευτικό, η κλιματική κρίση».

«Το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει χρήματα για επενδύσεις και αναδιάρθρωση καλλιεργιών, όχι για τις αποζημιώσεις. Έχουμε τους πόρους να διαχειριστουμε αυτά που έρχονται τα επόμενα χρόνια και καλούμαστε να τα διαχειριστούμε με σωφροσύνη».

Το χρέος και η πανδημία

«Το χρέος είναι πολύ σημαντική παράμετρος. Το κλειδί είναι το ΑΕΠ. Εάν το ΑΕΠ πάει καλύτερα τη φετινή χρονιά, αυτό το χρέος, ο παρονομαστής του, βελτιώνεται σημαντικά. Δηλαδή, το χρέος είναι πιο διαχειρίσιμο».

Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία για την πανδημία, αλλά δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέου lockdown. «Η εικόνα είναι σαφώς αρνητική, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε μία παγκόσμια πανδημία και δεν ξέρουμε τι έκπληξη θα μας βρει».

Ιδιαίτερα, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως στον δυτικό κόσμο ο εμβολιασμός προχωράει, ενώ οι χώρες του τρίτου κόσμου αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη διάθεση εμβολίων.

Επιπλέον, ελλοχεύουν κίνδυνοι, όπως για παράδειγμα εάν εμφανιστεί μία ισχυρότερη μετάλλαξη, θα υπάρξει συρρίκνωση της οικονομίας.

Φορολογία

«Η φορολογία έχει μειωθεί δραστικά φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές», είπε ο κ. Σκυλακάκης. «Ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί,  έχουμε μικρότερο φόρο εισοδήματος, οι μισθωτοί σε μεγάλο  βαθμό έχουν φορολογικές απαλλαγές εάν επλήγησαν. Η οικονομία συνεπώς δεν πάσχει από ρευστότητα».

Για τους πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας

Έχει ανοίξει η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες πληρωμές. Οι αιτήσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Για τη Βόρεια Εύβοια θα υπάρξουν πολλές σημαντικές δαπάνες που θα βοηθήσουν τους κατοίκους να προχωρήσουν και να μείνουν στην περιοχή τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

remote work-tilergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις η ψυχική υγεία των εργαζομένων

Σύμφωνα με την έρευνα της Adecco, αν και η πανδημία έχει επηρεάσει την ευημερία των εργαζομένων, η ψυχολογική πίεση ήταν έντονη από πριν. Αντιμέτωπες με την εργασιακή εξουθένωση οι νεότερες γενιές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρχισαν οι αιτήσεις επιχορήγησης των επιχειρήσεων που έπληξε η πανδημία

Η έκτακτη επιχορήγηση αφορά επιχειρήσεις ψυχαγωγίας, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων, τροφοδοσίας εκδηλώσεων, γυμναστήριων και σχολών χορού ενώ η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή ως την Παρασκευή 15 Απριλίου.
katatheseis, Apotamieysi, Xrima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς έγιναν πλουσιότερα μέσα στην πανδημία τα ελληνικά νοικοκυριά

Οι αποταμιευτικές ροές, αναφέρει η Eurobank, μαζί με τις μεταβιβάσεις κεφαλαίου ήταν υψηλότερες από τις επενδύσεις. Για δεύτερη συνεχή χρονιά τα νοικοκυριά συσσώρευσαν πόρους για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και αποπληρωμή δανείων.
tourismos, turism, Nisia, kefalonia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τρεις προκλήσεις για τον τουρισμό το 2022, τι θα φέρει η νέα χρονιά

Το 2022 θα είναι η αρχή κι όχι το τέλος μιας μακρόχρονης και επίπονης προσπάθειας, ενώ η κρίση λειτουργεί ήδη ως επιταχυντής των εξελίξεων προς την κατεύθυνση της παρέμβασης σε παθογένειες του τουρισμού.