ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έως και τα τέλη του 2023 θα επενδύει σε ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ

Σύμφωνα με τον κ. Φίλιπ Λέιν, μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ, η τράπεζα ενέταξε τα ελληνικά ομόλογα στο έκτακτο πρόγραμμα ΡΕΡΡ προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κάποιας κρίσης.

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει την παρουσία της στην ελληνική αγορά ομολόγων, μέσω του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ΡΕΡΡ, έως και το τέλος του 2023 τόνισε ο Φίλιπ Λέιν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. 

Ερωτώμενος εάν η ΕΚΤ θα συνεχίσει την αγορά ελληνικών ομολόγων μέσω του ΡΕΡΡ ακόμη και εάν αυτά δεν καλύπτουν τα κριτήρια για να ενταχθούν στο «κλασσικό» πρόγραμμα ποσοτικξής χαλάρωσης ΑΡΡ, ο κ. Λέιν τόνισε ότι «όταν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, αυτό ωφελεί την αγορά ομολόγων γενικά, όχι μόνο τα ομόλογα που αγοράζουμε. Ο αντίκτυπος των πολιτικών μας είναι πολύ ευρύτερος από τους μεμονωμένους τίτλους που αγοράζουμε. Ήταν πολύ σημαντικό να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο έκτακτο πρόγραμμα προκειμένου να αποτραπεί κάποια κρίση. Μέσω του ΡΕΡΡ θα επανεπενδύονται όλες μας οι αγορές, ως εκ τούτου θα υπάρχει αρκετή παρουσία της ΕΚΤ στην ελληνική αγορά ομολόγων μέσω του προγράμματος πανδημίας (ΡΕΡΡ), ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί με το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΑΡΡ (Asset Purchase Program)» . 

Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά ομόλογα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΡΕΡΡ όχι όμως στο πρόγραμμα ΑΡΡ, καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει την απαιτούμενη, πιστοληπτική ικανότητα. Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει για το κατά πόσο η ΕΚΤ σχεδιάζει να προχωρήσει στην αύξηση του προγράμματος ΑΡΡ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πανδημίας τον Μάρτιο του 2022.

Αναφερόμενος στην επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα» και τις επιπτώσεις της στην οικονομία ο κ. Λέιν υποστήριξε ότι «είναι σαφώς αρνητικό για την ανάκαμψη στα διεθνή ταξίδια και τον τουρισμό, όμως το γεγονός ότι δεν απαιτεί πιο εκτεταμένα μέτρα και ότι τα τοπικά μέτρα ήταν αρκετά αποτελεσματικά δείχνει ότι, όσον αφορά τη συνολική οικονομία, ο αντίκτυπος είναι αρκετά περιορισμένος μέχρι στιγμής.

Λόγω των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού και των προηγούμενων μέτρων αποκλεισμού, η Ευρώπη ενδέχεται να μην είναι μεταξύ των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτή τη μετάλαξη. Η Ευρώπη αποτελεί πλέον την εξαίρεση, δεδομένης της κλίμακας των εμβολιασμών και της επίλυσης των προβλημάτων εφοδιασμού εμβολίων. Για μένα, η προσοχή μπορεί να στρέφεται προς το πώς ο κόσμος θα επηρεαστεί από τα επόμενα κύματα της πανδημίας, ακόμα κι αν η ίδια η Ευρώπη πρόκειται να το διαχειριστεί αρκετά καλά, ελπίζω. Ο εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι ελλιπής, αλλά η υποδομή είναι εκεί, το σύστημα υπάρχει και αυτό έχει εξαλείψει την αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της Ευρώπης να πραγματοποιεί εμβολιασμούς».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, European Central Bank, ECB, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Στέλνουμε ισχυρό σήμα στις αγορές για τα ελληνικά ομόλογα

Ως ένα πολύ ισχυρό σήμα στις αγορές χαρακτήρισε η πρόεδρος της ΕΚΤ την απόφαση για τη συνέχιση της στήριξης των ελληνικών ομολόγων, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιληφθεί στο τακτικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ θα παραμείνει η Ελλάδα

Σύμφωνα με το Bloomberg, μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος η Ελλάδα δεν θα περιληφθεί στο τακτικό λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης. Θα γίνονται καποιες αγορές με επανεπένδυση εσόδων.
Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνω του 6% η ανάπτυξη το 2021, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων

Επιστροφή στα επίπεδα προ πανδημίας εντός του 2021 για την ελληνική οικονομία προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζοντας ότι το χρέος θα μειωθεί περί του 187% του ΑΕΠ το 2022.