ΓΔ: 2285.92 6.58% Τζίρος: 526.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

ΙΟΒΕ: Αυξήθηκε το κόστος νοσοκομειακών αποζημιώσεων

Αύξηση 6,6% το 2018 σε σχέση με το 2017 και 52% για την περίοδο 2011-2018 σημειώνει ο δείκτης κόστους των νοσοκομειακών αποζημιώσεων των ασφαλιστικών προγραμμάτων (ΕΔΥ) σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα τα νέα αποτελέσματα για τους δείκτες που υπολογίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σχετικά με την παρακολούθηση του κόστους αποζημιώσεων που κατέβαλαν σε επίπεδο αγοράς οι ασφαλιστικές εταιρίες του κλάδου υγείας για τα μακροχρόνια ατομικά νοσοκομειακά προγράμματα την περίοδο 2011-2018.

Άνοδος παρατηρείται στη συχνότητα εμφάνισης ζημιάς στο σύνολο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς αυτών των προγραμμάτων την περίοδο 2011-2018, ενώ αυξάνεται και το μέσο κόστος ζημιάς.

Ως αποτέλεσμα, ο Ενιαίος Δείκτης Υγείας (ΕΔΥ), ο οποίος λαμβάνει υπόψη και την εξέλιξη της ηλικιακής σύνθεσης του χαρτοφυλακίου μακροχρόνιων νοσοκομειακών καλύψεων στην ελληνική αγορά, παρουσιάζει άνοδο 52,0% την ίδια περίοδο.

Το ΙΟΒΕ έχει αναλάβει τον υπολογισμό δεικτών με τους οποίους παρακολουθούνται οι μεταβολές στο κόστος των νοσοκομειακών αποζημιώσεων που αντιμετωπίζουν συνολικά οι ασφαλιστικές εταιρίες. Η διαθεσιμότητα αυτών των δεικτών συμβάλει στην κατανόηση της εξέλιξης και των μεταβολών του κόστους υγείας που καταβάλλουν υπέρ των ασφαλισμένων τους οι ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα.

Για τους σκοπούς της μελέτης συγκεντρώθηκαν στοιχεία από 14 ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της αγοράς νοσοκομειακών ασφαλιστικών προγραμμάτων εγγυημένης ανανεωσιμότητας. Το δείγμα στοιχείων περιλαμβάνει 661.988 εγγραφές αποζημιώσεων και 4.753.938 εγγραφές για τους ασφαλισμένους, σε ανωνυμοποιημένη μορφή, συνολικά για την περίοδο 2011-2018.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι την περίοδο 2011-2018, η συχνότητα εμφάνισης ζημιάς στο σύνολο του χαρτοφυλακίου αυξήθηκε κατά 17,7% (από 14,1% το 2011 σε 16,6% το 2018). Την ίδια περίοδο, το μέσο κόστος ζημιάς ενισχύθηκε κατά 16,3%. Η άνοδος αυτών των δυο παραμέτρων οδήγησε σε αύξηση του Ενιαίου Δείκτη Υγείας (ΕΔΥ) κατά 52,0% την υπό εξέταση περίοδο (2011-2018). Το 2018, η ετήσια άνοδος του ΕΔΥ ξεπέρασε το 6,6%.

Pinakas_asfaleiwn
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική οικονομία γράφημα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχώρηση οικονομικού κλίματος και καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάρτιο

Με την αβεβαιότητα να αυξάνεται λόγω πολέμου και πληθωρισμού, ο δείκτης οικονομικού κλίματος κατέγραψε ελαφρά υποχώρηση τον Μάρτιο ενώ μειώθηκε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Άνοδος στο μερίδιο αγοράς μικροζυθοποιίας και μπίρας χωρίς αλκοόλ

Ο κλάδος ζυθοποιίας στην Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω χαμηλής ζήτησης, ανταγωνισμού και υψηλής φορολογίας, αλλά η άνοδος της μικροζυθοποιίας και η έμφαση στην ποιότητα ενισχύουν τις προοπτικές, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ.
Ελληνική Οικονομία χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Έκθεση Τριμήνου για το Ιδιωτικό Χρέος στην Ελλάδα

Το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα έφτασε τα 407,6 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο 2025, σύμφωνα με το πρώτο Τριμηνιαίο Δελτίο του ΙΟΒΕ και της CEPAL. Το Δελτίο αποτιμά εξελίξεις σε οικονομία, αγορά ακινήτων και ιδιωτικό χρέος.
Συνέδριο ενέργειας Αθήνα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Athens Alitheia Forum: «Τα fake news πλήττουν την οικονομία σοβαρά»

Στο Athens Alitheia Forum συζητήθηκαν οι σοβαρές επιπτώσεις των fake news στην οικονομία. Ο Τάσος Αναστασάτος τόνισε πως η διαστρέβλωση της πληροφορίας επηρεάζει προσδοκίες και εμπιστοσύνη, με αρνητικές συνέπειες στην αγορά.
Ελληνική οικονομία κέρματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Ελαφρά βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Φεβρουάριο

Ελαφρά βελτίωση κατέγραψε τον Φεβρουάριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, στις -49,2 μονάδες από -50,3 τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, με τους Έλληνες να παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι στην ΕΕ.