ΓΔ: 816.68 -0.30% Τζίρος: 45.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τριπλασιάζεται το όριο για net metering, απλοποίηση αδειοδότησης φωτοβολταϊκών

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση το όριο ισχύος αυξάνεται στα 3 MW από 1 MW. Μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) κάθε καταναλωτής μπορεί να μετατραπεί σε παραγωγό ενέργειας. Τι θα γίνει με την αδειοδότηση φωτοβολταϊκών.

Τον τριπλασιασμό εφαρμογής του ενεργειακού συμψηφισμού – του net metering δηλαδή – προωθεί νέα Υπουργική Απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Με την κίνηση αυτή το ΥΠΕΝ ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση του ορίου ισχύος όπως προβλεπόταν και στο χωροταξικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, με την Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΝ που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 30 Αυγούστου, προωθείται η αύξηση του ορίου ισχύος για την εγκατάσταση στο διασυνδεδεμένο δίκτυο σταθμών ενεργειακού σε 3 ΜW από 1 MW που ισχύει έως και σήμερα. Επίσης, παρέχεται πλέον η δυνατότητα ένταξης στον ενεργειακό συμψηφισμό, συμπεριλαμβανομένου του εικονικού, ακόμα και σε περιπτώσεις που υπάρχει οφειλή στον οικείο προμηθευτή.

Στην απόφαση αυτή προβλέπεται και η αύξηση των ανώτατων ορίων ισχύος για σταθμούς που εγκαθίστανται από Ενεργειακές Κοινότητες. Έτσι, στη Ρόδο το όριο αυτό αυξάνεται στα 1.000 kW από 500 kW και στα 500 kW από 300 kW για σταθμούς που εγκαθίστανται από νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους σκοπούς δημοσίου ενδιαφέροντος. Επίσης, στην Κρήτη που πλέον έχει ολοκληρωθεί η μικρή διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου τα ανώτατα όρια ισχύος αυξάνονται στα 3 MW.

Στην περίπτωση του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, η ισχύς κάθε σταθμού παραγωγής που εγκαθίσταται μπορεί να φθάνει μέχρι και το 100% του αθροίσματος της συμφωνημένης ισχύος του συνόλου των καταναλώσεων. Ειδικά για σταθμούς παραγωγής μικρών ανεμογεννητριών ή σταθμούς παραγωγής 2 τεχνολογιών που περιλαμβάνουν μικρές ανεμογεννήτριες, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των μικρών ανεμογεννητριών δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 60 kW.

Ακόμη, πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης προσφοράς σύνδεσης με τον όρο της μη έγχυσης ενέργειας στο δίκτυο, ώστε να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις όπου τα τοπικά δίκτυα έχουν κορεστεί πλήρως.   

Απλοποίηση αδειοδότησης φωτοβολταϊκών

Επιπρόσθετα το ΥΠΕΝ προωθεί την απλοποίηση της αδειοδότησης φωτοβολταϊκών σταθμών ενεργειακού συμψηφισμού έως 50 kW και σταθμών άλλων ΑΠΕ έως 20 kW. Από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και των δικαιολογητικών για τη σύνδεση των σταθμών από τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ένα περιθώριο δύο εβδομάδων για να  τους ενημερώση για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Ειδική πρόβλεψη γίνεται για τους σταθμούς μέχρι 10,8kW για τριφασικές παροχές και μέχρι 5kW για μονοφασικές παροχές, για τους οποίους αρκούν οι ενέργειες του ενδιαφερόμενου και απλή ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ για να υπάρξει δυνατότητα σύνδεσης.

Επιπλέον, ο ΔΕΔΔΗΕ θα είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει συγκεκριμένες προθεσμίες για την κατασκευή των έργων σύνδεσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, η κατασκευή των έργων σύνδεσης ολοκληρώνεται εντός ενός μήνα από την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης, εφόσον δεν απαιτούνται νέα έργα δικτύου διανομής,  εντός τεσσάρων μηνών για σταθμούς που συνδέονται στη χαμηλή τάση, εντός οκτώ μηνών για σταθμούς που συνδέονται στη Μέση Τάση, εφόσον δεν απαιτούνται εργασίες σε Υποσταθμούς ΥΤ/ΜΤ και τέλος, εντός 18 μηνών, εφόσον απαιτούνται εργασίες κατασκευής νέου Υποσταθμού ΥΤ/ΜΤ ή επέκτασης Υποσταθμού ΥΤ/ΜΤ.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για την εφαρμογή net metering από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Ενεργειακές Κοινότητες, Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και για Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων. Στις περιπτώσεις αυτές επιτρέπεται η κατάτμηση μεγάλης έκτασης και η χωροθέτηση πολλών σταθμών σε ένα αγροτεμάχιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μένει πίσω η κυβέρνηση στα ορόσημα για κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Ασφυκτικές οι προθεσμίες για έργα που πρέπει να προωθήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, δυσκολίες με το καλώδιο οπτικών ινών στο Αιγαίο, την ψηφιοποίηση εγγράφων και το Κτηματολόγιο. Αγώνας δρόμου για 5,3 δισ. ευρώ.
fysiko aerio-gas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποσό ρεκόρ για το επίδομα θέρμανσης, αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια

Στόχος της κυβέρνησης να καλυφθούν από το επίδομα περισσότερα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και πλήττονται από μεγάλες ανατιμήσεις. Σε δεύτερο χρόνο η απευθείας επιδότηση λογαριασμών φυσικού αερίου.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικό σχέδιο για επιδότηση από την ΕΕ στους καταναλωτές ρεύματος

Ελλάδα και Ισπανία ζητούν να επιδοτηθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια οι καταναλωτές που επιβαρύνονται από τις υψηλές τιμές στο ρεύμα. Στόχος, να γίνει συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η επιδότηση για το ακριβό ρεύμα: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας που κατατίθεται σήμερα έχουν ενταχθεί οι διατάξεις για επιδότηση έως 30 ευρώ ανά MWh. Καθιερώνεται υποχρέωση της ΔΕΗ για πώληση ενέργειας από λιγνίτη στην προθεσμιακή αγορά.
exoikonomo-anakainisi-ypen
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν όλα με το νέο «Εξοικονομώ» - Ποια είναι τα εννέα κριτήρια επιλογής

Η εξοικονόμηση ενέργειας θα έχει με διαφορά τη μεγαλύτερη βαρύτητα για τη βαθμολόγηση μιας αίτησης. Ακολουθεί η οικονομική κατάσταση. Υπολογίζεται ότι θα αναβαθμιστούν ενεργειακά 50.000 κατοικίες.