ΓΔ: 1413.54 -0.88% Τζίρος: 86.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Συζητά, υπό προϋποθέσεις, τη μείωση των ελληνικών πλεονασμάτων ο Ρέγκλιγκ

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων έθεσε ο Κ. Ρέγκλινγκ, ξεκαθαρίζόντας πως αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με μεγαλύτερη ανάπτυξη και χαμηλότερα επιτόκια.

Ο μόνος τρόπος να ανοίξει συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι η ανάπτυξη να είναι μεγαλύτερη και τα επιτόκια χαμηλότερα από τις προβλέψεις στη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Αυτό ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ από το Ελσίνκι, όπου πραγματοποιήθηκε το άτυπο Eurogroup. Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του ΔΝΤ για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και τις προϋποθέσεις μειώσής τους ο Κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι οι απόψεις του ΔΝΤ είναι γνωστές και ότι η καινούργια κυβέρνηση της Ελλάδας επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για τήρηση του στόχου 3,5% για το 2019 και κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού για το 2020.

Εάν μετά, συνέχισε, υπάρχει διάθεση να ανοίξει η συζήτηση, ο μόνος τρόπος είναι η ανάπτυξη να είναι μεγαλύτερη και τα επιτόκια χαμηλότερα από τις προβλέψεις της ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. "Αλλά αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει αργότερα, την επόμενη χρονιά, όταν θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη αντίληση του τι θα γίνει", υπογράμμισε ο Κ. Ρέγκλινγκ.

Επιπρόσθετα, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε πως επικροτεί την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, την οποία εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός κατά τη σημερινή συνάντηση. Όπως εξήγησε, αυτό συμφέρει τον ESM καθώς θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ ανέφερε ότι η διαδικασίας έγκρισης από το ΔΣ του ESΜ θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες.

«Φιλικές προς την ανάπτυξη οι μεταρρυθμίσεις»

Τέλος, ο Κ. Ρέγκλινγκ χαιρέτισε τις προτεραιότητες πολιτικής της νέας κυβέρνησης που παρουσίασε σήμερα ο Έλληνας υπουργός, σημειώνοντας πως φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις βρίσκονται υψηλά στην ατζεντα της κυβέρνησης. Ανέφερε, δε, ότι η ανάπτυξη στο πρώτο μισό του έτους είναι μικρότερη από αυτήν που προβλεπόταν όταν η χώρα βγήκε από το πρόγραμμα και πως η ενδυνάμωσή της συμφέρει και τον ESM αφού αυξάνει την ικανότητα αποπληρωμής των δανείων.

Από την πλευρά του το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ χαιρέτισε το συνεχώς βελτιούμενο περιβάλλον στον τραπεζικό τομέα και τη δέσμευση της κυβερνησης να χτίσει στην πρόοδο που ήδη έχει σημειωθεί από το 2015 και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των κόκκινων δανείων, για την ενδυνάμωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για την επιτάχυνση του έργου της δικαιοσύνης και ειδικά στην εφαρμογή του νόμου Κατσέλη.

Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί επίσημα στο Eurogroup του Δεκεμβρίου μετά και την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πλεόνασμα θα κρίνει την τύχη του επιδόματος ακρίβειας τα Χριστούγεννα

Αν επιβεβαιωθούν οι θετικές εκτιμήσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση αναμένεται να χορηγήσει και φέτος την «επιταγή ακρίβειας» σε περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους. Πότε θα πιστωθεί το επίδομα.