ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Endysi, Rouxa, Lianiki
Πηγή: Unsplash

Αύξηση 22,7% των εξαγωγών σε ένδυση και κλωστοϋφαντουργία στο α' εξάμηνο

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ) η παραγωγή στην ένδυση αυξήθηκε κατά 15,7% ενώ στην κλωστοϋφαντουργία κατά 18%.

Σημάδια σταδιακής επανόδου του κλάδου ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στα προ πανδημίας επίπεδα δείχνουν τα στοιχεία του α’ εξαμήνου του 2021.

Μετά από ένα αρνητικό α’ τρίμηνο λόγω του lockdown καταγράφεται σημαντική ανάκαμψη σε όλους τους δείκτες στο β’ τρίμηνο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοιμου Ενδύματος, ο δείκτης παραγωγής σημείωσε αύξηση 15,7% στην ένδυση και 18% στην κλωστοϋφαντουργία το α’ εξάμηνο φέτος συγκριτικά με πέρσι. 

Σημαντική αύξηση 22,7% κατέγραψαν οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας το πρώτο εξάμηνο του 2021 και ανήλθαν σε 910 εκατ ευρώ, από 741 εκατ ευρώ το 2020. Πρωταγωνιστής σε αυτή τη θετική πορεία της αλυσίδας είναι οι εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα, του βαμβακιού, οι οποίες κατέγραψαν άνοδο 53,8% και ανήλθαν σε 293 εκατ ευρώ. 

Σε θετικό έδαφος διατηρήθηκαν και οι εξαγωγές ενδυμάτων σημειώνοντας άνοδο 13,2%, διαμορφούμενες σε 405 εκατ ευρώ. Εντυπωσιακή ήταν η πορεία στις εξαγωγές ενδυμάτων το τετράμηνο Απριλίου -Ιουνίου, όπου καταγράφηκε αύξηση 51%, με αποτέλεσμα να υπερκαλυφθεί η μείωση 30% του πρώτου διμήνου.

Στην κλωστοϋφαντουργία οι εξαγωγές επίσης αυξήθηκαν κατά 9,5% και ανήλθαν σε 211 εκατ ευρώ. Στις εισαγωγές, καταγράφηκε αύξηση 6,5%. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών (15,9%), ενώ οι εισαγωγές ενδυμάτων αυξήθηκαν κατά 3% και σε αξία διαμορφώθηκαν στα 881 εκατ ευρώ. Όσον αφορά την εγχώρια αγορά οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων κατέγραψαν άνοδο 26,7% στο α΄ εξάμηνο, λόγω της εντυπωσιακής αύξησης 78% του β΄ τριμήνου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η πανδημία δίνει χρυσή ευκαιρία στην ελληνική κλωστοϋφαντουργία

Αναβαθμίζεται ο κλάδος από την ΕΕ στους 14 σημαντικότερους, ενώ οι Ευρωπαίοι retailers αλλάζουν πολιτική προμηθειών και απομακρύνονται από την Ασία. Δυναμική ανάκαμψη στο 5μηνο με μεγάλη αύξηση εξαγωγών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ευκαιρία παραγωγικής αναγέννησης της ελληνικής βιομηχανίας ένδυσης

Μεγάλοι όμιλοι μεταφέρουν την παραγωγή από την Ασία στην Ευρώπη και οι ελληνικές μονάδες διατηρούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα ποιοτικά ενδύματα, ενώ ενεργοποιείται το υποστηρικτικό πρόγραμμα Blueprint.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» έως και 40% το 2020 στον τζίρο ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας

Το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου καταγράφεται μείωση πωλήσεων χονδρικής 30%, λιανικής 17% και εξαγωγών κατά 23%. Στο 20 - 30% τη αντίστοιχης περυσινής περιόδου θα πέσει ο τζίρος του τελευταίου διμήνου.