ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στο 5,2% «ανεβάζει» την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2021 η DBRS

Ο οίκος αναμένει ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 5% το 2022, ενώ στην έκθεσή του για το σύνολο των οικονομιών που καλύπτει, υπογραμμίζει ότι η πανδημία παραμένει σημαντικός κίνδυνος.

Σε αναβάθμιση της εκτίμησής της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021, τοποθετώντας τον ρυθμό ανάπτυξης στο 5,2% από 5% πριν προχωρά ο οίκος αξιολόγησης DBRS, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι θα φθάσει στο 5% το 2022. 

Ο οίκος σε έκθεσή του για το σύνολο των οικονομιών που καλύπτει τονίζει ότι αν και η πανδημία του κορονοϊού παραμένει παρούσα, μέσω και της μετάλλαξης «Δέλτα», αλλά ο αρνητικός αντίκτυπός της σε ορισμένους κλάδους (όπως π.χ. αυτός του τουρισμού) έχει, ήδη, αποτυπωθεί. 

Σύμφωνα με την DBRS ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών, μερικές φορές με απρόβλεπτους τρόπους - για παράδειγμα, δεν περιμέναμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μεταξύ των οικονομιών με τις χειρότερες επιδόσεις του 2020. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι τα κράτη τα οποία δεν έχουν κατορθώσει να επανακτήσουν μία πιο βιώσιμη πορεία στα δημοσιονομικά τους μεγέθη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με περισσότερα προβλήματα. 

Ορισμένα κράτη, επίσης, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένους περιορισμούς χρηματοδότησης, ενώ η μεταβλητότητα των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και η διαρκής αύξηση των τιμών των κατοικιών μπορεί επίσης να εγκυμονούν αυξημένους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε ορισμένες περιοχές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο οίκος θα προχωρήσει στην έκδοση της νέας του έκδοσης αποκλειστικά για την ελληνική οικονομία στις 17 Σεπτεμβρίου. 

DBRS, Ellada, Greece
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτος ανάκαμψης το 2022 για την Ελλάδα, μεγάλη πρόκληση ο πληθωρισμός

Οι προβλέψεις της Alpha Bank για τη νέα χρονιά. Η επιστροφή σε μια νέα μορφή κανονικότητας, η αναμενόμενη ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η απειλή του πληθωρισμού. Ποιες διεθνείς εξελίξεις θα επηρεάσουν την Ελλάδα.
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση 19,13 εκατ. ευρώ για επενδύσεις μικρών επιχειρήσεων στη Θεσσαλία

Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο της Περιφέρειας Θεσσαλίας 699 πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις με επιχορήγηση 268,8 εκατ. ευρώ, για συνολικές επενδύσεις 693,3 εκατ. ευρώ.
GDP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Πειραιώς: «Βλέπει» ισχυρή ανάκαμψη και ανεβάζει τις προβλέψεις

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 9,8% φέτος και 5,4% το 2022 αναμένουν οι αναλυτές της τράπεζας, ενώ μεσοπρόθεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει το 3,5%. Κρίσιμη για την οικονομία η στήριξη από την ΕΚΤ με τις τελευταίες αποφάσεις.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις και καλό κλίμα για την οικονομία ζητούν τα στελέχη των εταιρειών

Όπως αναφέρει η Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με δυναμική τάση και με προοπτική για το έτος που διανύουμε να πλησιάσει ακόμα και το 8,5-9% αναγνωρίζοντας πως έχουν γίνει θετικά βήματα τα τελευταία χρόνια.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, τέσσερις παράγοντες κινδύνου

Μείωση των περιθωρίων κυκλικής ανάκαμψης, ενεργειακή κρίση και επίδραση των πληθωριστικών πιέσεων, εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία το 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δήμας: Ελκυστική η Ελλάδα για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη

Ο υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας ανέφερε πως η χώρα είναι από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς στην Ευρώπη για επενδύσεις στους τομείς αυτούς και αναμένεται στα επόμενα χρόνια οι επενδύσεις να ανέλθουν στα 300 εκατ. ευρώ.