ΓΔ: 1022.82 -0.19% Τζίρος: 145.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τρία ελληνικά χωριά διεκδικούν διάκριση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη

Το Σουφλί, γνωστό για το μετάξι του και ενταγμένο στο Δρόμο του Μεταξιού (Silk road), μιας πολιτιστικής και τουριστικής διαδρομής που αποτελεί από μόνης της ένα ιδιαίτερο τουριστικό προϊόν, είναι ένα από τα τρία χωριά που ξεχωρίζουν.

Ένα χωριό του ακριτικού Έβρου, το Σουφλί, επιλέχθηκε από την ομάδα εργασίας του υπουργείου Τουρισμού, ως ένα από τα τρία χωριά που θα διεκδικήσουν για την Ελλάδα μια διάκριση στο διαγωνισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) «Βest Tourism Villages». Πρόκειται για το μοναδικό της ηπειρωτικής Ελλάδας -τα άλλα δύο είναι στο δήμο Αλονήσσου και Δυτικής Σάμου - το οποίο κατάφερε να κερδίσει την υποψηφιότητα του σε μια αναμέτρηση με τρεις πυλώνες: α) την απονομή σήματος «best tourism village», β) τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αναβάθμισης όσων υποψηφιοτήτων δεν κατάφεραν να πάρουν το σήμα και γ) τη συμμετοχή των υποψηφίων στο δίκτυο συντονισμού και ανάδειξης καλών πρακτικών.

Το Σουφλί γνωστό για το Μετάξι του και ενταγμένο στο Δρόμο του Μεταξιού (Silk road), μιας πολιτιστικής και τουριστικής διαδρομής που αποτελεί από μόνης της ένα ιδιαίτερο τουριστικό προϊόν, παρέχει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να απολαύσει την αυθεντική εμπειρία του εναλλακτικού τουρισμού. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής εντάσσεται το δάσος της Δαδιάς και το απολιθωμένο δάσος Λευκίμης, η δυνατότητα να ζήσει από κοντά τη διαδικασία παραγωγής μελιού, οίνου και τσίπουρου αλλά και να γευτεί τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.

Άλλωστε, η ίδια η πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού έχει ως στόχο την ανάδειξη χωριών ή δημοτικών κοινοτήτων της Ελλάδας, με πληθυσμό μέχρι 15.000 κατοίκους, με σκοπό την ενίσχυση του ρόλου του αγροτουρισμού, στην αξιοποίηση και στη διαφύλαξη των αγροτικών χωριών, σε συμφωνία με τα συνδεόμενα χωριά, τοπία, συστήματα γνώσεων, την ποικιλότητα, τις τοπικές αξίες και δραστηριότητες.

Ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιλογή του υπουργείου Τουρισμού να υποβληθεί η πλήρης υποψηφιότητά του Σουφλίου στην πλατφόρμα του διαγωνισμού «Best Tourism Villages» του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. «Το Σουφλί παύει να αποτελεί πια την πινέζα του ελληνικού χαρτί, κάτι που λέγονταν μέχρι πρότινος φέροντας την αρνητική χροιά της απομόνωσης», είπε ο δήμαρχος Σουφλίου μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας: «Το Σουφλί τοποθετείται πλέον στον παγκόσμιο χάρτη του τουριστικού ενδιαφέροντος και είναι η μοναδικότητά του που του δίνει αυτό το πλεονέκτημα. Είναι ο συνδυασμός της γενναιόδωρης φύσης, το δάσος της Δαδιάς με τα αρπακτικά πουλιά, το μετάξι και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της πόλης που το συνοδεύει, τα θρησκευτικά μνημεία, μουσουλμανικά και χριστιανικά, οι γεύσεις και η ζεστασιά των ανθρώπων».

Ο κ. Καλακίκος εξέφρασε και δημόσια τις ευχαριστίες του στους συνεργάτες του, Δρ. Αθανάσιο Γουρίδη, Ελένη Τσακαλδλήμη και Καλλιόπη Παπαβασιλείου αλλά και στο υπουργείο Τουρισμού τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Τουρισμού αποδεικνύει το ενδιαφέρον του για μια περιοχή μακριά από το αστικό κέντρο, πράγμα που τους δίνει χαρά και ελπίδα. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα των υποψηφιοτήτων που θα διακριθούν για το 2021 θα συζητηθούν και θα ανακοινωθούν επ' ευκαιρία της 24ης Συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΠΟΤ, το φθινόπωρο του 2021 στο Μαρακές του Μαρόκου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tourismos, Turism, Greek Islands, Skopelos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κληρώνονται voucher τουρισμού 150 ευρώ για 125.000 πολίτες

Το πρόγραμμα του υπουργείου Τουρισμού έχει διπλό στόχο. Πρώτον, την στήριξη σε εποχές παγκόσμιων κρίσεων των πολιτών και δεύτερον την επέκταση της τουριστικής κίνησης σε όλη τη χώρα και σε όλο το έτος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός για όλους: Αύριο η νέα κλήρωση για 125.000 vouchers

Δικαιούχοι θα είναι όσοι είχαν κάνει ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα Vouchers.gov.gr το προηγούμενο καλοκαίρι. Στην ίδια ιστοσελίδα θα αναρτηθούν και οι οριστικοί πίνακες με τα αποτελέσματα της νέας κλήρωσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τουρισμός για όλους»: 30 Ιανουαρίου η κλήρωση για 125.000 νέους δικαιούχους

Η υφυπουργός Τουρισμού Σ. Ζαχαράκη επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 20-21 ως ένα μέτρο στήριξης του τουρισμού μέσα στην πανδημία, και μέσω αυτού εξαργυρώθηκαν 19 εκατ. ευρώ από 200.000 δικαιούχους.
kikilias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κικίλιας: Αύξηση τζίρων 25,78% και 9,11% σε καταλύματα και εστίαση τον Νοέμβριο

Υπογράμμισε την πολύ μεγάλη στήριξη της κοινωνίας από την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου των πολλαπλών παγκόσμιων κρίσεων, με 44 δις μέσα στην πανδημία και 11 δις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
aeroplano-aerodromio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχυμένες κατά 7% οι διεθνείς αφίξεις στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι η επέκταση της τουριστικής περιόδου αποτελεί κύρια στρατηγική της κυβέρνησης και είναι κομβικής σημασίας να δοθούν περισσότερα κίνητρα στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.
cosmopolitan hotel
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η φετινή τουριστική κίνηση στα νησιά Νοτίου Αιγαίου

Το μυαλό όλων πλέον είναι στην επόμενη χρονιά που αν και ξεκινά με καλές προϋποθέσεις και καλά μηνύματα, παράγοντες του τουρισμού εκτιμούν ότι θα πληγεί -άγνωστο σε ποιο βαθμό- από την ενεργειακή κρίση.