ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Λύση για την ΛΑΡΚΟ ελκυστική σε επενδυτές

Σε αναβίωση του παλαιού σχεδίου του ΤΑΙΠΕΔ για ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ παραπέμπουν οι δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή.

Την ανάγκη να βρεθεί επενδυτής για την ΛΑΡΚΟ τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στην Βουλή απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ατύχημα που συνέβη στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα.

Ο υπουργός, αφού έκανε αναφορά στα προβλήματα της εταιρείας, τόνισε: «Θα αγωνιστούμε για να προχωρήσουμε σε μια λύση η οποία θα είναι νομικώς βάσιμη, στέρεα, για να μην αμφισβητηθεί για πολλούς και διαφορετικούς λόγους στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες και από την άλλη πλευρά, μια λύση η οποία θα είναι ελκυστική για επενδυτές».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βρει ριζικές λύσεις για το συγκεκριμένο θέμα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των εργαζομένων, με ρεαλισμό όμως και στηριγμένη η κυβέρνηση στα πραγματικά στοιχεία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση που σκιαγράφησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι μια νέα εκδοχή του παλαιού σχεδίου ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, που είχε επεξεργαστεί το ΤΑΙΠΕΔ το 2013 - 2014 και προβλέπει την πώληση σε ιδιώτες μιας νέας εταιρείας, που θα περιλαμβάνει το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα ορυχεία του Αγ. Ιωάννη, ενώ τα υπόλοιπα ορυχεία θα μείνουν στο Δημόσιο.

Η διάσπαση της ΛΑΡΚΟ είναι αναγκαία προϋπόθεση για να βρεθεί μια λύση που θα επιτρέψει να μην βαρύνουν τον αγοραστή οι υποχρεώσεις της ΛΑΡΚΟ για επιστροφή παράνομων κρατικών ενισχύσεων.

Αναφερόμενος στα χρέη της εταιρείας, ο υπουργός δήλωσε πως «Αυτή η εταιρεία είναι αυτή την ώρα ο πρώτος οφειλέτης της ΔΕΗ σε ολόκληρη τη χώρα. Χρωστάει 330 εκατ. στη ΔΕΗ σήμερα που μιλάμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι», δήλωσε ο υπουργός και συνέχισε: «της έχει επιδικαστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμετάκλητα να δώσει πίσω στο Δημόσιο 165 εκατ. ευρώ από παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Αυτή η εταιρεία είναι μία εταιρεία για την οποία υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι ρυπαίνει τη δική σας περιοχή, τον Ευβοϊκό κόλπο, καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον».

Ο Κ. Χατζηδάκης αναρωτήθηκε «Πού θα πάει αυτό το πράγμα;» και ανέφερε πως η κατάσταση έχει ξεφύγει στην εταιρεία: «Από τη μια πλευρά, δυστυχήματα, διότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, χρέη στη ΔΕΗ, πρωταθλήτρια η ΛΑΡΚΟ των χρεών στη ΔΕΗ, παράνομες κρατικές ενισχύσεις που πρέπει να επιστρέψει στο κράτος και δεν μπορεί, καταγγελίες για περιβαλλοντική επιβάρυνση. Δε νομίζετε και εσείς, όλοι οι βουλευτές της περιοχής ότι πρέπει να δούμε το θέμα όπως το αντιμετωπίζουμε παντού, για όλες τις άλλες επιχειρήσεις του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα;».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρέχουν» άμεσα οι ιδιωτικοποιήσεις ΛΑΡΚΟ, ΔΕΔΔΗΕ και αποθήκης αερίου

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο επόμενο διάστημα θα εκδοθεί απόφαση της ΡΑΕ για τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ ως το 2024 και θα τιμολογηθεί η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη Καβάλα. Τί θα γίνει με τη ΛΑΡΚΟ.
anakainisi-erga-exoikonomo-autonomo-ergasies-mixanikos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 13 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το Νέο Εξοικονομώ

Στα 50.000 υπολογίζονται τα νοικοκυριά που θα λάβουν τις επιδοτήσεις που θα ξεκινούν από το 40% και θα φτάνουν έως και το 75%, ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα στο «Νέο Εξοικονομώ». Για ένα μήνα θα μείνει ανοιχτή η πλατφόρμα.
Kostas Skrekas, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Ζητά συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση κατά της ενεργειακής κρίσης

Με πρωτοβουλία της Γαλλίας, οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας, υπέβαλαν κοινή πρόταση για μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.
Kostas Skrekas, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Επέκταση στρατηγικής σχέσης με την Αίγυπτο και στο φυσικό αέριο

Το Μνημόνιο Κατανόησης Ελλάδας-Αιγύπτου ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή εξειδικευμένων συμφωνητικών συνεργασίας, ανάμεσα σε ελληνικές και αιγυπτιακές εταιρείες, όπως τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την ΕΔΕΥ και τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων.