ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πυροσβεστική παρέμβαση για τη μείωση της τιμής ρεύματος και η γκρίνια στην αγορά

Συνάντηση του υπουργού ΠΕΝ με τους παρόχους ρεύματος και τη ΡΑΕ θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Αντιδρούν οι εταιρείες και κάνουν λόγο για τετελεσμένα.

Mε κρατική επιδότηση αλλά και εκπτώσεις από τους παρόχους του ρεύματος σχεδιάζει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να αναχαιτίσει τις ανατιμήσεις που έρχονται να φουσκώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Ωστόσο, σε αναβρασμό βρίσκεται η αγορά που καλείται να προχωρήσει «με το ζόρι» σε εκπτώσεις και περιμένει με ενδιαφέρον, το λιγότερο, τη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες από τον Πρωθυπουργό αλλά και από το ΥΠΕΝ το κράτος θα επιδοτήσει κάθε μέσο νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 300 κιλοβατώρες ανά μήνα που θα αντιστοιχεί στην ουσία με οριζόντια έκπτωση 9 ευρώ μηνιαία. Το μέτρο πρόκειται να ισχύσει μέχρι τέλους του χρόνου και θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τον επόμενο μήνα. Η έκπτωση στο ρεύμα αφορά ένα μέσο νοικοκυριό, σχεδόν το 80% των μετρητών της χώρας, οι οποίοι δε θα δουν αυξήσεις στα τιμολόγιά τους, ενώ το υπόλοιπο 20%. 

«Στα κάγκελα» η αγορά

Το ενδιαφέρον ωστόσο παραμένει στραμμένο σήμερα στη συνάντηση του υπουργού ΠΕΝ με τους παρόχους ρεύματος και τη ΡΑΕ ώστε να ξεκαθαρίσει το πώς θα δουλέψει η ενίσχυση και το ΥΠΕΝ θα ζητήσει από την αγορά να στηρίξει τα μέσα νοικοκυριά για να μη δουν τις υπέρογκες αυξήσεις.

Ωστόσο τόσο στις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, όσο και του υπουργού υπήρχε η αναφορά στην επιπλέον έκπτωση που θα προσφέρει η ΔΕΗ έως τις 600 κιλοβατώρες μηνιαίως. «Έχουμε αποφασίσει να στηρίξουμε με 30 ευρώ την κάθε μεγαβατώρα, δηλαδή για, η επιδότηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι της τάξης των 9 ευρώ το μήνα. Από ‘κει και πέρα, η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι πάροχοι έρχονται με επιπλέον έκπτωση, η ΔΕΗ το έχει ανακοινώσει, με μια επιπλέον έκπτωση που θα κάνει μέχρι 600 κιλοβατώρες το μήνα, για ένα νοικοκυριό, ουσιαστικά θα αντισταθμίσουμε το σύνολο της αύξησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη. 

Από την πλευρά της αγοράς η αναστάτωση ξεκίνησε ήδη από τις αναφορές του πρωθυπουργού στη ΔΕΗ που σημείωσε πώς η κρατική επιχορήγηση σε συνδυασμό με την έκπτωση την οποία παραχωρεί η ίδια η ΔΕΗ θα απομειώσουν δραστικά ή και θα μηδενίσουν τις όποιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος.

Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν ως προβληματικό πώς ο πρωθυπουργός έκανε σαφή αναφορά στη ΔΕΗ τονίζοντας πώς καθώς η ΔΕΗ αναγεννιέται, έχει τη δύναμη να προστατευθεί και να προστατεύσει από κάθε κλυδωνισμό τους πελάτες της. «Είναι μια εθνική κατάκτηση, αλλά και ένας δρόμος που η ΔΕΗ ανοίγει για να ακολουθήσουν και οι ιδιώτες πάροχοι» είπε χαρακτηριστικά. Έτσι παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι βρέθηκαν προ τετελεσμένου καλούμενοι από τις ανακοινώσεις να προβούν σε αναγκαστικές εκπτώσεις, με πολλούς να κάνουν λόγο για παρέμβαση στην αγορά ενώ άλλοι τονίζουν πώς οι παραπάνω ανακοινώσεις αποτελούν πρόσκληση προς τους καταναλωτές να μετακινηθούν προς τη ΔΕΗ και αποτελούν σαφή παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος.

Ωστόσο, θεωρείται ως το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα ακολουθήσουν τις εκπτώσεις που ξεκίνησε η ΔΕΗ με την όποια πρόοδο τις διαπραγματεύσεις αυτές να αναμένεται να ανακοινωθεί από

Πώς θα γίνει η επιδότηση των λογαριασμων ρεύματος των νοικοκυριών

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς ανέφερε πως το πρώτο και σημαντικότερο αντίμετρο στα υψηλά επίπεδα των τιμών του ρεύματος που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είναι η δημιουργία ενός Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, στο οποίο θα διατεθούν αρχικά 150 εκατομμύρια ευρώ για να απομειωθεί σημαντικά - ακόμη και θα εκμηδενιστούν - οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Ένα αντίμετρο, που αφορά όλους τους οικιακούς καταναλωτές, αλλά και τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης, οι οποίες στην πραγματικότητα είναι και η πλειοψηφία.

Σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ο κ. Αμυράς υπογράμμισε πως θα υπάρξει σχεδόν ολοκληρωτική εξομάλυνση των διεθνών ανατιμήσεων, ενώ για τους ιδιώτες παρόχους θα υπάρχει απορρόφηση τουλάχιστον του 80% των αυξήσεων.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μάλιστα, έδωσε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα για το όφελος που θα έχει από αυτά τα αντίμετρα ο καταναλωτής λέγοντας ότι εάν ένας τυπικός οικιακός πελάτης της ΔΕΗ με κατανάλωση 300 κιλοβατώρων τον μήνα πλήρωνε πριν 67 ευρώ, χωρίς αυτό το δίχτυ προστασίας θα έπρεπε να πληρώσει 89 ευρώ, ενώ μετά τα μέτρα στήριξης θα πληρώσει μόλις 1,69 ευρώ περισσότερα. Ενώ ένας άλλος καταναλωτής με 400 κιλοβατώρες κατανάλωση, ο παλιός του λογαριασμός θα ήταν στα 88,09 ευρώ, με τις ανατιμήσεις θα έφτανε στα 118 ευρώ, αλλά με στο δίχτυ προστασίας θα πληρώσει 91,01, δηλαδή μόλις 2,96 ευρώ παραπάνω.

Όπως επισήμανε στη συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και σε συνδυασμό με την έκπτωση καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό ή και στο σύνολό της η επιβάρυνση των νοικοκυριών από τις ανατιμήσεις στο ρεύμα. Το όφελος για τα νοικοκυριά, ανάλογα με τον όγκο της κατανάλωσης, είναι ότι η επιβάρυνση που εκτιμάται ότι θα έφτανε μεταξύ 20 και 44 ευρώ θα μηδενιστεί ή θα περιοριστεί στα 2 ευρώ το μήνα εφόσον συνυπολογιστεί και η έκπτωση 30% που χορηγεί η ΔΕΗ από τις 5 Αυγούστου η ΔΕΗ, ημερομηνία κατά την οποία άλλαξε η εμπορική πολιτική με την κατάργηση της ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα και την επιβολή αντίστοιχης ρήτρας χονδρικής τιμής του ρεύματος.

Επίσης, 500.000 ευάλωτα νοικοκυριά είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και επωφελούνται έκπτωσης 45% - 60% στους λογαριασμούς του ρεύματος. Οι αγρότες, επίσης, απαλλάσσονται από την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και από τις χρεώσεις του Συστήματος Μεταφοράς και Δικτύου Διανομής, ενώ δικαιούνται μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ.

Το συνολικό κόστος του μέτρου διαμορφώνεται σε 150 εκατ. ευρώ, και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που δημιουργείται με την αξιοποίηση ενός τμήματος των εσόδων που προκύπτουν από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων ρύπων, οι τιμές των οποίων έχουν επίσης εκτοξευθεί το τελευταίο διάστημα συμβάλλοντας στην άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας έφθασε τον Ιούλιο στο Χρηματιστήριο στα 113,466 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στην αρχή του χρόνου ήταν 64,1 ευρώ /μεγαβατώρα. Αντίστοιχα τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, από 22-25 ευρώ ανά τόνο το καλοκαίρι του 2020, έφθασαν στα 52 ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Economist: Ποιες είναι οι παρενέργειες από τους φόρους στα υπερκέρδη

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σπεύδουν να φορολογήσουν τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, όμως η εμπειρία δείχνει ότι τέτοιοι φόροι προκαλούν και προβλήματα, με κυριότερο την επιβράδυνση των επενδύσεων.
Revma, Reuma, Timologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη η τιμή του ρεύματος και το '22: Προειδοποίηση από τις εταιρείες

Πάνω από τα 100 ευρώ/μεγαβατώρα εκτιμούν οι κορυφαίες εταιρείες της Ευρώπης ότι θα διατηρηθεί η χονδρική τιμή. Τι λένε σε επιστολή προς τους ηγέτες της Ε.Ε. Οι προτάσεις Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μάχη» ΡΑΕ, καταναλωτών και παρόχων για τους λογαριασμούς στο ρεύμα

«Όχι» στην πρόταση της ΡΑΕ για πλαφόν στο ποσοστό αυξήσεων που θα περάσουν στους καταναλωτές λένε ΔΕΗ και ιδιώτες προμηθευτές, ενώ την πρόταση υποστηρίζουν ένθερμα οι καταναλωτικές ενώσεις.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ισχύ τα μέτρα ανάσχεσης των αυξήσεων στο ρεύμα, παράθυρο επέκτασης για 2022

Η επιδότηση του κόστους για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στα τιμολόγια θα έχει ισχύ μέχρι το τέλος του 2021. Σκέψεις για επέκταση αν παραμείνουν οι πιέσεις στις τιμές. Τι είπε ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας στη χθεσινή συνέντευξη τύπου.