ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Eνίσχυση της καινοτομίας με τη λειτουργία του πάρκου «Thess Intec»

Το Thess Intec έχει εξασφαλίσει το 60% της χρηματοδότησής του από το Ταμείο Ανάκαμψης και από ιδιώτες και σε βάθος οκταετίας/δεκαετίας, το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς θα αποδώσει 1 δισ. σε επενδύσεις, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος, κ. Ευθυμιάδης.

Τρία χρόνια νωρίτερα θα έρθει η ενίσχυση της καινοτομίας και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων (ώριμων, νεοφυών και spin off), με τη λειτουργία του Κέντρου Καινοτομίας και Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης «Thess Intec», με περισσότερες από εκατό επιχειρήσεις που έχουν ήδη υπογράψει τη συμμετοχή τους να έχουν ήδη σε εξέλιξη έξι μεγάλα project, ενώ σχεδιάζονται άλλα τέσσερα.

Αυτά επεσήμανε ο πρόεδρος του Thess Intec, Νίκος Ευθυμιάδης στην τοποθέτησή του στην εκδήλωση: «Η Καινοτομία στη Β. Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν», η οποία έγινε στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, με τη διοργάνωση του NBG Business Seeds, το πρόγραμμα στήριξης της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το OK!Thess.

Υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έμεινε πολύ πίσω σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης, έναντι του ρυθμού που ακολούθησε ο υπόλοιπος κόσμος, ο κ. Ευθυμιάδης, σημείωσε, ότι το Thess Intec, που αποτελεί πρωτοβουλία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συνιστά μια μοναδική ευκαιρία για να γίνουν άλματα προόδου στους προαναφερόμενους τομείς. Μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι το Thess Intec έχει εξασφαλίσει το 60% της χρηματοδότησής του (50% από το Ταμείο Ανάκαμψης και 10% από ιδιώτες), σημείωσε ότι σε βάθος οκταετίας/δεκαετίας, το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς θα αποδώσει 1 δισ. ευρώ σε επενδύσεις.

Στην ενότητα της εκδήλωσης «Ο ρόλος εδραιωμένων επιχειρήσεων και τοπικών πρωτοβουλιών στην οικονομία της καινοτομίας», ο διευθύνων σύμβουλος της KLEEMANN Κωνσταντίνος Κουκούντζος, επεσήμανε ότι η Βορρειοελλαδική εταιρεία έχει επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του δικού της software για ανελκυστήρες, πράσινου τύπου και με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ σημείωσε ότι επίκεντρο του επενδυτικού τους πλάνου είναι η ψηφιοποίηση και η αυτοματοποίηση.

Στην ίδια ενότητα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΛΟΥΜΥΛ, Γιώργος Μυλωνάς, τόνισε ότι από κουφώματα σε ξύλο, σήμερα η εταιρεία του έχει έτοιμα προς εμπορική διάθεση κουφώματα αιωρούμενα μαγνητικά και συρόμενα, ενώ, υπενθύμισε, ότι παράγουν και drones. Τη βεβαιότητά του ότι το Thess Intec θα λειτουργήσει ως επιταχυντής για τη Βόρεια Ελλάδα συνολικά, εξέφρασε ο Partner, Territory Clients & Markets Leader, PwC Greec, Γιώργος Ναούμ.

Στην ανακοίνωση ότι το ΑΠΘ ξεκινά σύντομα κλινικές μελέτες φάσης ένα, σε συνεργασία με το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, αλλά και ότι εταιρεία ευρωπαϊκής χώρας στο χώρο της μηχανικής, που αναπτύσσει τεχνολογίας αιχμής, είναι προ πυλών να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας αρχικά 200 με 300 νέες θέσεις εργασίας, έχοντας μάλιστα δηλώσει την πρόθεσή της να αναπτύξει, σε δεύτερο χρόνο και μονάδα παραγωγής, προχώρησε ο αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, ΑΠΘ Ευστράτιος Στυλιανίδης.

Την ανάγκη το καινοτόμο να είναι προσβάσιμο, αντιληπτό και αποδεκτό από τον καταναλωτή, σε ένα λογικό μάλιστα κόστος, υπογράμμισε ο πρύτανης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, υπογραμμίζοντας ότι το ΑΠΘ συνεισφέρει στο ΑΕΠ της Βόρειας Ελλάδας άμεσα με το ποσό των 20,7 εκατ. ευρώ και έμμεσα με 198 εκατ. ευρώ. Τόνισε μέσα στο ΑΠΘ δημιουργήθηκαν και υποστηρίζονται 11 spin off εταιρείες και αναμένονται άλλοι έξι τεχνοβλαστοί, ενώ σημείωσε ότι η λειτουργία του νέου Κέντρου Ικανοτήτων, έργο ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, θα γίνει με τη συμμετοχή του ΑΠΘ.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Θεοδουλίδης, αφού αναφέρθηκε στα έργα που «τρέχουν», τόνισε ότι το πανεπιστήμιο συμμετέχει με ποσοστό 0,7% στο ΑΕΠ της περιοχής και εξέφρασε την ελπίδα του να το πλαλλαπλασιάσουν. Εκπρόσωπος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τόνισε ότι το πανεπιστήμιο με τις δράσεις συμμετέχει με λίγο πάνω από το ¼ στο ΑΕΠ της περιοχής, ενώ από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας υπογράμμισε τη γιγαντιαία προσπάθεια εξωστρέφειας που καταβάλλεται, προκειμένου να επιτευχθεί η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας εντός του ιδρύματος, με τις επιχειρήσεις. Είπε, ότι μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί 110 συμβόλαια με εταιρείες.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αρμόδιος για θέματα Έρευνας & Καινοτομίας, Χρίστος Δήμας, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι πλέον το οικοσύστημα καινοτομίας στη χώρα μας μπορεί να μετρηθεί σε αριθμούς, αφού έχει γίνει χαρτογράφηση. Χαιρετισμό απηύθυνε και η γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, Χριστίνα Θεοφιλίδη.

Τις επενδύσεις των Funds στη Β. Ελλάδα παρουσίασαν οι επικεφαλής ανάπτυξης καινοτόμου επιχειρηματικότητας από την Εθνική Τράπεζα, Δρ. Σπύρος Αρσένης, ο Partner Uni.Fund, Κωνσταντίνος Λαύκας, ο Partner TECS Capital Fund, Σωτήρης Σιάγας, και αντιπρόεδρος της THERMI GROUP, Νικόλας Τακάς. Ο κ. Τακάς, σημείωσε, ότι πρόσφατα η Τhermi Group ίδρυσε το Northern Investement Fund, με αρχικό κεφάλαιο επένδυσης 30 εκατ. ευρώ και με στόχο να χρηματοδοτούνται δυναμικές εταιρείες με το ποσό των δύο με τρία εκατ. ευρώ έκαστη, ενώ γνωστοποίησε ότι βρίσκονται προ πυλών της υπογραφής με την πρώτη εταιρεία.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Deloitte Alexander Competence Center, Βασίλης Καφάτος, στην τοποθέτησή του, επεσήμανε ότι η εταιρεία του στη διάρκεια της πανδημίας αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων της κατά 250 άτομα και σημείωσε: «ουσιαστικά χτίζουμε ταλέντα και μεταφέρουμε τεχνογνωσία». Η διευθύντρια επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, Bayer Hellas, Σόνια Μουσαβερέ, ανέφερε ότι η εταιρεία της «βλέπει» με ενδιαφέρον την μεγάλη ανάγκη που καταγράφεται στον τομέα της τηλεϊατρικής και γνωστοποίησε ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν την υπογραφή με εταιρείες spin off της Αλεξανδρούπολης και της Λάρισας, για Project που αφορούν την παρακολούθηση ασθενών με βαριά νόσο από απόσταση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tarantilis, Kivernitikos Ekprosopos, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Ταραντίλης: Να αξιοποιηθεί επιχειρηματικά η έρευνα των πανεπιστημίων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ απαιτείται κατάρτιση εθνικού σχεδίου για την ενίσχυση της διασύνδεσης έρευνας και επιχειρηματικότητας καθώς και χρηματοδότηση για την κατοχύρωση πατεντών.
ioannidis karakostas skywalker job festival
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυναμικές ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν στο jobfestival στη Θεσσαλονίκη

Η συγκεκριμένη διοργάνωση που πραγματοποιείται τις ίδιες μέρες και ώρες και στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και αυτό δείχνει ότι η ελληνική αγορά εργασίας αποκτά ξανά δυναμική, ανατρέποντας σταδιακά το braindrain.
ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ανθεκτικές και τολμηρές επιχειρήσεις - Το υπόδειγμα των Growth Awards

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank Γεώργιος Ζανιάς οι επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν ξεχώρισαν επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα, υπερβαίνοντας δυσκολίες και διαμορφώνοντας, τελικά, συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη.
kainotomia, innovation
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

NBG Business Seeds - Το επόμενο βήμα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας

Οι δέκα περυσινές νεοφυείς επιχειρήσεις που διακρίθηκαν στον 12ο Διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας, τρέχουν τα σχέδια τους και πορεύονται με όλες τις δυνάμεις τους, με την συμβολή και την συμβουλή της τράπεζας στο δρόμο προς την επιτυχία.
Stanford-University
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολλαπλά οφέλη για τα πανεπιστήμια η συνεργασία με τις επιχειρήσεις

Η ανάθεση από τις επιχειρήσεις στα εκπαιδευτικά ιδρύματα διεξαγωγής μελετών προκειμένου να παράγουν τα καινοτόμα προϊόντα τους, προσφέρει σημαντικό εισόδημα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
kainotomia, innovation
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ρόλος της καινοτομίας στις ελληνικές και γερμανικές επιχειρήσεις

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολιτικές ενίσχυσης της καινοτομίας και της έρευνας σε Ελλάδα και Γερμανία βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης του ΙΟΒΕ και του ερευνητικού ινστιτούτου οικονομικής έρευνας DIW Berlin.